• Könnyítse meg gyermeke számára az iskolakezdésre való átállást

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Néhány tanács, melyek elősegíti gyermeke számára a nyári felhőtlen kikapcsolódás utáni iskolakezdéssel járó nehézségek leküzdését.

    Rendszeres lefekvés

    Ha minden este ugyanabban az időben küldi ágyba gyermekét, az segít fizikálisan és mentálisan is felkészülni az iskola szezonra. Noha nagy a kísértés, hogy a hétvégén engedjünk ebből a rutinból, próbáljon meg következetes lenni. A késői órákban történő lefekvés megnehezíti a szokásos menetrendre való visszaállást.

    Hirdetés

    Kapcsolja ki a tévét!

    Közvetlenül lefekvés előtt ne engedje gyermekének a TV nézést. Az izgalmas, akciódús, erőszakos  jelenetek túl stimulálólag hatnak közvetlenül lefekvés előtt, ami megnehezíti az elalvást, illetve a nyugodt, mély alvást.

    Kezdődik az iskola


    Szeptember első napjai még a rutinos iskolások számára is izgalmasak, de azoknak a kicsiknek, akik most kezdik az első osztályt, akár ijesztőek is lehetnek. A szülők azonban kellő felkészüléssel, odafigyeléssel nagyban megkönnyíthetik a nebulók első heteit. Hasznos tippek>>

    Legyen egy esti rutin

    A szokásos esti, lefekvés előtti rutin segít a gyermeknek a nap végén lehiggadni, elaludni. Ilyen lehet kisebbeknél a fürdés utáni közös meseolvasás, nagyobbaknál pedig a beszélgetés a nap eseményeiről, vagy a gyermeket foglalkoztató kérdésekről. Lehetőleg az esti programok fürdés után már mind a gyerek szobájában, vagy annak környékén történjenek. Ha már egyszer a gyerek ágyba bújt, ne engedje, hogy onnan kimászkáljon még egy utolsó puszira, pótvacsira sem.

    A háló legyen megnyugtató

    Figyeljen arra, hogy a gyermek hálórészében megnyugtató, harmonikus környezetet teremtsen, ami segíti az elalvást. A hőmérséklet legyen kellően hűvös nyáron, és megfelelően meleg télen, illetve sötétítse el a szobát az éjszakai alváshoz!

    A tévénézés hatása a gyerekekre


    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak. A tévénézés hatása a gyerekekre>>

    Ki az elektronikával a hálóból!

    Meglepő módon már a 6 évesek jelentős részének is van TV, számítógép, videojáték vagy telefon a szobájában! Mindez nehezíti az elalvást, hiszen nem csak nehéz rávenni őket ezek kikapcsolására, de nagy a kísértés arra is, hogy az ágyból kibújva bekapcsolják ezeket a készülékeket.

    Csökkentse a koffeint!

    A koffein a gyerekeket is felpörgeti, ezért csökkentse a napközben bevitt koffeinmennyiségüket! A kólában, csokoládéban, kakaóban egyaránt megtalálható, és fogyasztás után még 6 órán át kimutatható a szervezetben!

    Mozgás

    Figyeljen arra, hogy a gyerek eleget mozogjon napközben. Így nemcsak egészségesebb lesz mind testileg és szellemileg, de biztos, hogy nem is fog túltengeni bennük az energia még este is.

    Noha nagy a kísértés, hogy elcsábuljunk gyermekünk könyörgésének, miszerint még egy utolsó filmet hadd nézzen meg, vagy még félórácskát hadd maradjon fenn, higgye el, ha következetes marad a lefekvési idővel kapcsolatban, annak pozitív hatása lesz a gyermek hangulatára és egészségére is. A megfelelő mennyiségű, nyugodt alvás biztosítása az egyik leghasznosabb dolog, amit gyermekéért tehet.

    (WEBBeteg - Cs. K.,fordító; forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)
     

    Módosítva: 2011.08.31 18:37, Megjelenés: 2011.08.31 18:37
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Tippek iskolakezdéshez - Hogy könnyebb legyen az első nap

    Az iskolakezdés mind a gyerekek, mind a szülők számára kihívást jelent. Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük az első napokat.

    Iskolakezdés - A leggyakoribb kérdések

    Az iskola (újra)kezdés számos kérdést vet fel a legtöbb szülőben, hiszen a lusta nyári napok után olyan időszak következik, mikor vissza kell állni a szervezettebb, egészségesebb táplálkozásra, lefekvési rutinra, s az őszi influenzaszezon miatt a gyermekünk egészségére is jobban oda kell figyelni. Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás.

    Iskolakezdés - Segítsünk gyermekeinknek leküzdeni a nehézségeket

    Bár a családok egyik része még jól megérdemelt éves pihenését tölti - augusztus második felének hangulatára már igencsak rányomja bélyegét a közelgő tanévkezdés. Még az iskolakezdésben rutinos szülők és diákok is izgatottan készülődnek, de hatványozottan igaz ez azoknál, akiknél most lépi át először az iskolarendszer küszöbét a nemrég még nagycsoportos óvodás.

    Az iskolakezdés minden gyermek számára más élményt jelent

    Hamarosan kezdetét veszi az új tanév, amit sok diák kedvtelenül vesz tudomásul, míg mások, elsősorban a leendő általános iskolások, izgalommal, ugyanakkor érdeklődéssel várják az óvoda után. A középiskolát kezdők s nem különben az első egyetemi évükbe lépő fiatalok számára is új korszak kezdődik, ami a szülőknek éppúgy új fejezet az addigi, közös életet tekintve, s az ifjak önállóságának erősítésében.

    Iskolakezdés: hogyan könnyíthetjük meg?

    Ha eldöntöttük, hogy gyermekünk szeptembertől elkezdi az iskolát, már biztosan utána jártunk, melyik lenne a számára legmegfelelőbb intézmény, osztály, tanító néni és talán már a beiratkozáson is túl vagyunk. Nézzük, hogy a most következő időszakban milyen tevékenységeket érdemes gyakorolnunk, hogy gyermekünk számára megkönnyítsük az iskolakezdést!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA