A szülői gondoskodás orvossal nem pótolható

szerző: Németh Ványi Klári - WEBBeteg
megjelent:

Dr. Drávai István gyermekgyógyász, háziorvos 35 éve van a pályán. A Sopronba az egyetemi évek után visszatérő doktor gyermekgyógyász háziorvosként dolgozik. Interjú.

- A gyerekekkel könnyű megtalálni a hangot, ha komolyan vesszük őket, egyénként, emberi méltóságukat tisztelve közelítünk hozzájuk. Érteni kell a nyelvükön, megdicsérni a mackójukat, érdeklődni a kutyájuk iránt. A tudomásukra kell hozni, hogy különlegesnek, valóban egyénnek, egyedinek és fontosnak tartjuk őket. Az orvos-beteg közti kommunikációra ezen a szakterületen még nagyobb szükség van, mint általában. A gyermekek esendőbbekké és kiszolgáltatottabbakká válnak a betegség során. Feszültségüket, szorongásukat barátságos beszélgetéssel, nyugodt hangvétellel lehet feloldani - véli a szakember.

Nem minden szülő partner

A gyermekgyógyász elmondása szerint a legtöbb szülő leginkább az általános egészségügyi feladatok ellátásával kapcsolatban táplál tévhiteket, mint például a lázcsillapítás, diéta, higiénia, tisztaság. Egészen apró problémákkal - melyeken otthon megfelelő ápolással, gondozással, lelkiismeretes odafigyeléssel segíteni lehetne - orvoshoz fordulnak.

A zsúfolt rendelőben, míg sorukra várnak, a többi tényleg beteg gyerektől a kevésbé betegek társaik valóban megfertőződhetnek. A vírusfertőzések többsége hurutos, lázas, otthon kezelhető. Egy-két lázas nap után, járulékos kezeléssel a gyermek kilábal belőle.

Nem mindig ítéljük meg jól

A skandináv országokban készített felmérések alapján kiderült, hogy az ott élő szülők sokkal jobban ítélik meg gyermekük állapotát. Nem keresik fel csekélységekkel orvosukat. A magyar szülőkről sokszor az ellenkező mondható el. Szülői feladatuk a szociális kényszer-közösséglátogatáson túl többször mindössze arra koncentrálódik, hogy a gyermeket orvoshoz viszik.

A szakember által előírt teendőket, tanácsokat, diétát azonban sok esetben nem tartják be. A probléma súlyosbodása esetén automatikusan hárítanak. A média és a különböző sajtóorgánumok pedig hírérték hiányában, legtöbbször pánikkeltés céljából kaphatók ezeket a sok esetben hamis állításokon alapuló állításokat „világgá kürtölni”. Ezzel még jobban rombolják az amúgy is ingatag lábakon álló orvos-beteg kapcsolatot.

Kell a szülői kontroll

Dr. Drávai István szerint a szülői kontrollt nem lehet csupán orvosi vizsgálattal pótolni. A magyar gyermekek többsége például túlsúlyos. Ezeknél a gyermekeknél fennáll a magas vérnyomás, szívbetegségek, és a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Néha a drasztikus figyelmeztetés sem használ, sőt. A gyermekorvosnak praxisa során nem egy szülői fenyegetésben volt része. Mikor szóvá tette hogy kis páciense túlsúlyos, a gyermek édesanyja feljelentéssel fenyegette.

Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás a jóléti társadalmak fiatal generációjának nagy rizikófaktora. Természetesen a gyermekek közreműködése nélkül minden erőfeszítés kudarcba fullad. Hiába próbálják szigorú diétára fogni az elhízott gyermekeket, ha sem a szülő sem a gyermek nem partner és nem működik együtt a szakemberekkel.

A szülők szerepe az egészségnevelésben nagyon nagy jelentőséggel bír. Az evés legtöbb gyermek esetében pótcselekvés, lelki problémákból fakad. A jó családot, gondos, kiegyensúlyozott szülőket nem tudja pótolni semmiféle orvos és gyógyászati beavatkozás. Az emberi kapcsolatok gyógyító ereje sok esetben mindennél előbbre való - véli Dr. Drávai István.

(WEBBeteg - Németh Ványi Klári)

Cikkajánló

A leggyakoribb gyermekbetegségek

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Gyermekbetegség
Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.