• A szülői gondoskodás orvossal nem pótolható

    Szerző: WEBBeteg - Németh Ványi Klári

    Dr. Drávai István gyermekgyógyász, háziorvos 35 éve van a pályán. A Sopronba az egyetemi évek után visszatérő doktor gyermekgyógyász háziorvosként dolgozik. Interjú.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    - A gyerekekkel könnyű megtalálni a hangot, ha komolyan vesszük őket, egyénként, emberi méltóságukat tisztelve közelítünk hozzájuk. Érteni kell a nyelvükön, megdicsérni a mackójukat, érdeklődni a kutyájuk iránt. A tudomásukra kell hozni, hogy különlegesnek, valóban egyénnek, egyedinek és fontosnak tartjuk őket. Az orvos-beteg közti kommunikációra ezen a szakterületen még nagyobb szükség van, mint általában. A gyermekek esendőbbekké és kiszolgáltatottabbakká válnak a betegség során. Feszültségüket, szorongásukat barátságos beszélgetéssel, nyugodt hangvétellel lehet feloldani - véli a szakember.

    Hirdetés

    Nem minden szülő partner

    A gyermekgyógyász elmondása szerint a legtöbb szülő leginkább az általános egészségügyi feladatok ellátásával kapcsolatban táplál tévhiteket, mint például a lázcsillapítás, diéta, higiénia, tisztaság. Egészen apró problémákkal - melyeken otthon megfelelő ápolással, gondozással, lelkiismeretes odafigyeléssel segíteni lehetne - orvoshoz fordulnak.

    A zsúfolt rendelőben, míg sorukra várnak, a többi tényleg beteg gyerektől a kevésbé betegek társaik valóban megfertőződhetnek. A vírusfertőzések többsége hurutos, lázas, otthon kezelhető. Egy-két lázas nap után, járulékos kezeléssel a gyermek kilábal belőle.

    Nem mindig ítéljük meg jól

    A skandináv országokban készített felmérések alapján kiderült, hogy az ott élő szülők sokkal jobban ítélik meg gyermekük állapotát. Nem keresik fel csekélységekkel orvosukat. A magyar szülőkről sokszor az ellenkező mondható el. Szülői feladatuk a szociális kényszer-közösséglátogatáson túl többször mindössze arra koncentrálódik, hogy a gyermeket orvoshoz viszik.

    A szakember által előírt teendőket, tanácsokat, diétát azonban sok esetben nem tartják be. A probléma súlyosbodása esetén automatikusan hárítanak. A média és a különböző sajtóorgánumok pedig hírérték hiányában, legtöbbször pánikkeltés céljából kaphatók ezeket a sok esetben hamis állításokon alapuló állításokat „világgá kürtölni”. Ezzel még jobban rombolják az amúgy is ingatag lábakon álló orvos-beteg kapcsolatot.

    Kell a szülői kontroll

    Dr. Drávai István szerint a szülői kontrollt nem lehet csupán orvosi vizsgálattal pótolni. A magyar gyermekek többsége például túlsúlyos. Ezeknél a gyermekeknél fennáll a magas vérnyomás, szívbetegségek, és a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Néha a drasztikus figyelmeztetés sem használ, sőt. A gyermekorvosnak praxisa során nem egy szülői fenyegetésben volt része. Mikor szóvá tette hogy kis páciense túlsúlyos, a gyermek édesanyja feljelentéssel fenyegette.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás a jóléti társadalmak fiatal generációjának nagy rizikófaktora. Természetesen a gyermekek közreműködése nélkül minden erőfeszítés kudarcba fullad. Hiába próbálják szigorú diétára fogni az elhízott gyermekeket, ha sem a szülő sem a gyermek nem partner és nem működik együtt a szakemberekkel.

    A szülők szerepe az egészségnevelésben nagyon nagy jelentőséggel bír. Az evés legtöbb gyermek esetében pótcselekvés, lelki problémákból fakad. A jó családot, gondos, kiegyensúlyozott szülőket nem tudja pótolni semmiféle orvos és gyógyászati beavatkozás. Az emberi kapcsolatok gyógyító ereje sok esetben mindennél előbbre való - véli Dr. Drávai István.

    (WEBBeteg - Németh Ványi Klári)

    Legutóbb frissült: 2008.11.13 11:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Mennyire veszélyesek a lenyelt tárgyak?

    Gyermekeink sok csodára képesek, de ez nemcsak remek képességeikre vonatkozik, hanem találékonyságukra, ötletgazdagságukra is. Ezért találkozhatunk számos idegentesttel a kicsik szervezetében.

    Kisokos strandoláshoz szülőknek

    A nyár a vakáció, pihenés időszaka. Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel. Most következzen útravalóként néhány jó tanács bőrgyógyász szakértőnktől - a nyári bőrvédelemről.

    Probiotikum szedése gyermekkorban - Mikor szabad és mikor nem?

    Az édesanyák már várandósságuk idején tehetnek gyermekük egészségéért: az anya emésztőrendszerének egészsége egyik fő alapeleme gyermeke egészséges bélrendszerének, és mivel immunrendszerünk kb. 70%-a a bélrendszerben működik, ezért tudatosan tehetünk gyermekünk egészségének megőrzéséért.

    A szülővé válás aggodalmai

    Hogyan legyünk elég jó szülők? Mit tanácsol a pszichológus?

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.