A babaúszás okozhat gyerekkori asztmát?

Szerző: WEBBeteg - N.L.

Egyelőre nem áll rendelkezésre elég információ ahhoz, hogy egyértelmű kapcsolatot lehessen megállapítani a babaúszás és az asztma kialakulása között.

Egyes kutatók átfogó vizsgálatokba kezdtek, hogy megállapítsák a korai úszás és az asztma közötti lehetséges összefüggéseket, mely magyarázatot adna arra, hogy miért nő rohamosan azt asztmás gyerekek száma.

Néhány kutató úgy véli, hogy a klór (általánosan használt fertőtlenítő anyag az uszodákban, maró hatású és magas koncentrációban egészségre káros) a vízben lévő izzadsággal és vizelettel keveredve olyan melléktermékeket képez, melyek a vízben és a levegőben terjedve károsíthatják a csecsemő tüdejét és elősegíthetik az asztma kialakulását.

Mérések szerint a beltéri medencékben magasabb a klór tartalom, ezáltal a feltételezett veszélyt okozó vegyületeké is, ellentétben a kültéri medencékkel. Ráadásul a csecsemők fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel az ő tüdejük még fejlődés alatt áll, valamint gyakorta nyelnek a medence vizéből úsztatás közben.

Ellentmondó vélemények a klór hatásáról

Az egyes tanulmányok intenzíven foglalkoznak a babaúszás és asztma kapcsolatával, habár egymásnak ellentmondó eredményeket produkáltak. Egy norvég 2008-as tanulmány szerint azoknál a csecsemőknél, melyek 6-18 hónapos korukban voltak babaúszáson, nagyobb eséllyel találtak mellkasi/tüdő panaszokra való hajlamot, asztmás jellegű megbetegedést (abban az esetben, ha az anyjuknak allergiás kórtörténete volt).

Ellenben egy 2008-as német tanulmány szerint, mely azt állapította meg, hogy azoknál a gyerekeknél, akik nem úsztak egészen 1 éves korukig, nagyobb eséllyel diagnosztizáltak asztmát 6 éves koruk körül.

Abban az esetben, ha az ön gyereke beltéri medencés babaúszáson vesz részt és aggódik a lehetséges asztma kialakulás miatt, akkor olyan uszodát válasszon, ahol jól megoldott a helység szellőztetése és légcseréje. Ideális esetben az uszodai személyzet nyitott ablakok és ajtók mellet, ventillátorokkal keringteti a helység levegőjét, ha sokan vannak a vízben.

Szintén érdemes elég időt szakítani arra, hogy a gyereket alaposan lezuhanyozza a medencéből való belépés előtt (szennyező anyagok medencébe jutásának megelőzése érdekében), valamint kilépés után, hogy a klóros víz ne a gyereken száradjon meg, ezáltal csökkenthető az irritáció.

>Hogyan hat az úszás a szervezetre?

Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is.
Úszás - Szinte minden izom dolgozik>>

(WEBBeteg - N.L.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Asztma - Mikor és miért forduljon...

A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham...

Az asztma okai és rizikófaktorai

Az asztma a leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, ami gyakran áll az iskolai hiányzások hátterében. Kialakulásában vélhetőleg genetikai és...

Az asztma kezelési lehetőségei

A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek...

A túlsúlyos asztmások betegsége...

Az elhízás egészségre gyakorolt káros hatásairól nagyon sokat lehet hallani mostanában, ám kevéssé hangsúlyozzák a krónikus betegségek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.