• COPD: hazánk vezeti a halálozási listát Európában

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Hazánkban jelenleg a COPD-ben szenvedőknek kevesebb, mint 20 %-a diagnosztizált, mert a betegek nem ismerik a panaszaik pontos hátterét és annak jövőbeli veszélyeit, ráadásul az állapotuk javításának gyógyszeres megoldásával sincsenek tisztában.

    Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben egy krónikus tüdőbetegségben, COPD-ben. A becslések szerint több mint félmillió magyart érint ez az elhallgatott betegség.

    Hirdetés

      A tüdőbetegségek rehabilitációja


    A tüdőgyógyászatban a rehabilitáció főleg az elveszett funkciók visszaállítására történő próbálkozásokból áll.
    A tüdőbetegségek rehabilitációja >>

    Holott a COPD felismerésével és kezelésével lehetőség nyílik arra, hogy a betegek állapota jelentősen javuljon és meghosszabbodjon a várható élettartam.

    Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kimutatásai szerint több, mint 250 millió embert érint a COPD világszerte, és ez a betegség felelős az elhalálozások 5%-ért. Ez azt jelenti, hogy a világon minden órában 250 ember meghal a COPD miatt.

    Maga a betegség több embert öl meg évente, mint a tüdőrák és az emlőrák összesen. Ráadásul ez az egyetlen olyan haláloki tényező, amely egyre gyakoribb, a szakemberek becslései szerint 2030-ra a harmadik vezető halálokká válik, az agyvérzés és a szívinfarktus után.

     A COPD tünetei


    A betegség által okozott korai panaszok a köhögés, köpetürítés (krónikus obstruktív bronchitiszes kezdet) illetve a bizonyos ingerekre (por, virágpor, hideg levegő, pszichés stressz, fizikai munka) hirtelen kialakuló és lassan oldódó nehézlégzés, a befulladás (asztmás kezdet), amelyek hullámzó intenzitásúak, de teljesen általában ritkán szűnnek meg. A COPD tünetei>>

    A WHO úgy véli, hogy a COPD-s halálesetek száma az elkövetkező tíz évben a tízszeresére növekszik majd. Bár a COPD egyre növekvő arányban fordul elő a fejlődő országokban, Európában sem ismeretlen, hiszen az európai felnőttek több mint 10%-ában mutatható ki a légúti áramlás akadályozottsága. Az Egyesült Államokban a becslések szerint 11,2 millió felnőtt szenved COPD-ben.

    Magyarországon pontos epidemiológiai adatok nincsenek, de a becsült betegszám 500 ezer főre tehető. A Központi Statisztikai Hivatal halálozási adatait tekintve kitűnik, hogy Európában a lakosság számához viszonyítva nálunk halnak meg a legtöbben COPD következtében. A betegek többsége nem tud betegségéről, a becslések szerint a magyar COPD-sek 20%-át diagnosztizálják.

    2009. november 18. - a COPD Világnapja

    Bár a COPD világszerte és különösen Magyarországon kevéssé ismert betegség a rendkívül súlyos mortalitási adatok ellenére is, a világ vezető szervezetei már elkezdték tájékoztató tevékenységüket, amely a prevenciót és a COPD-s betegek segítését szolgálja.

    1997-ben a WHO vezetésével alakult meg a témáért felelős Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) szervezet, amelynek nemzetközileg ismert orvosok, szakemberek, aktivisták a tagjai.

      A COPD teszt


    Gyorstesztünk segíthet, hogy megállapítsa, Ön mennyire veszélyeztetett COPD betegségben. COPD teszt>>

    A GOLD szervezi meg egyébként minden évben a COPD Világnapját is, amelynek idén egy pozitív gondolat lett a szlogenje. „Breathless not helpless” azt hivatott közvetíteni, hogy a COPD-ben szenvedők számára is van segítség, megfelelő programokkal, gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal jelentősen javítható a betegek életminősége a tünetek enyhítésével.

    A COPD Világnaphoz 50 ország csatlakozott, ahol különféle események és kampányok zajlanak november 18-át övezve, amelyek a COPD-re hívják fel a figyelmet. Magyarországon a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a média segítségével tájékoztatja a nagyközönséget a betegségről, illetve arról, hogy mit tehetnek a COPD-ben szenvedő betegek és hozzátartozóik.

    COPD - Van megoldás

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség, azaz a COPD egy progresszív, krónikus kór, amely ma már megelőzhető és kezelhető. A COPD-t ma a 4-6. vezető halálokként tartják számon a világon, és ez az egyetlen betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik.

      A tüdőrák tünetei 

    A tüdőrák korai stádiumában a tünetek szegényesek, nem specifikusak. Lehet esetleg enyhe köhögés, amelynek a beteg sokszor nem is tulajdonít jelentőséget, továbbá felléphet enyhe hőemelkedés, izzadékonyság.
    Mikor gyanakodhatunk tüdőrákra? >>

    A WHO előrejelzése szerint – ha nem teszünk ellene semmit - a COPD 2030-ra már a harmadik leggyakoribb halálokká fog előrelépni a világon! A betegség kialakulásához a dohányzás és a passzív dohányzás vezethet, amit a fokozott légszennyezettség ronthat. A COPD hosszú ideig alattomosan pusztítja a tüdőt, de panaszt többnyire csak akkor okoz, ha a légzési teljesítmény közel fele már elveszett!

    Leggyakrabban a tartós köhögés, köpetürítés és fulladás miatt keresi fel a beteg orvosát. További tünetek még a nehézlégzés, a kilégzéskor időnként sípoló hang, a fáradékonyság és a terhelhetőség csökkenése.

    Súlyos esetben a fulladás oly mértékű, hogy a beteg munkaképtelenné válik, nehezére esik a mozgás és a hétköznapi teendőit sem tudja elvégezni.

    COPD - A beteg depresszióssá, enerválttá válhatnak

    Mindezek a tünetek a betegeket depresszióssá és enerválttá tehetik, ebben az állapotban pedig a legtöbb COPD-s gyakorlatilag képtelen bármilyen életmódbeli változást véghezvinni saját érdekében.

     

     A tüdőgyulladás rizikófaktorai
    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
    A betegség rizikófaktorai >>

    A betegek tünetei és általános állapota súlyos terhet ró a családtagokra is. Hazánkban jelenleg a COPD-ben szenvedőknek kevesebb, mint 20 %-a diagnosztizált, mert a betegek nem ismerik a panaszaik pontos hátterét és annak jövőbeli veszélyeit, ráadásul az állapotuk javításának gyógyszeres megoldásával sincsenek tisztában.

    A jellegzetes tüneteket a dohányzás szükségszerű velejárójaként élik meg, és éppen ezért nem fordulnak orvoshoz.

    A COPD-sek általában akkor kerülnek szakemberhez, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, gyakran a légzőképesség fele, vagy nagyobb része már elveszett. A betegek kezelése komoly terheket ró a nemzetgazdaságokra is.

    A COPD kapcsán évente Európában 4,7 milliárd Eurot költenek járóbeteg ellátásra, 2,9 milliárd Eurot fekvőbeteg ellátásra és 2,7 milliárd Eurot gyógyszerekre.

    COPD - A dohányzás elhagyása fontos a javuláshoz

    Az idei COPD Világnap legfontosabb üzenete, hogy a COPD betegségre van megoldás. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetője, Prof. Dr. Somfay Attila ezzel kapcsolatban elmondta: „Sajnos a legtöbb COPD-s beteg nem tud arról, hogy beteg a tüdeje, vagy ha már diagnosztizálták nála a betegséget, akkor sem tesz semmit, hogy az állapota javuljon.

    A betegek többsége már évtizedek óta dohányzik, így ha a kezelés folyamán első lépésként a cigaretta azonnali megvonását javasoljuk, többnyire reménytelen vállalkozásnak érzik a gyógyulást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szerencsére ma már léteznek olyan programok és kezelések, amelyek enyhítik a tüneteke és segítenek a dohányzásról való lemondásban.

    A fulladást csökkentő hörgőtágítókkal, a mellkas feszülését mérséklő légzőgyakorlatokkall és a fokozatosan bővülő dinamikus tréningprogramokkal elérhető, hogy a beteg energiája visszatérjen, könnyebben mozogjon és el tudja látni alapvető hétköznapi feladatait.

    Ezek a pozitív változások pedig új motivációt keltenek a betegben, ami által lesz ereje ahhoz, hogy lemondjon a dohányzásról. A legfontosabb célunk az, hogy minél több COPD-s beteg forduljon szakemberhez, ahol a diagnózishoz elengedhetelen egyszerű légzésfunkciós vizsgálatot elvégzik, terápiás tervet készítenek és szükség esetén a rehabilitációs kezelést is elérhetővé teszik.

    Így már néhány hét után érzékelhető a javulás. Természetesen fontos, hogy a nagyközönség megismerje ezt a halálos kórt, mert a COPD megelőzhető. Ha valaki figyel saját maga és családtagjai életmódjára, elkerülheti ezt a veszélyes betegséget.”

    (WEBBeteg-Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült: 2009.11.18 07:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    COPD és sport

    A COPD-nek és a sportnak az általános vélekedéssel ellentétben kéz-a kézben kell járniuk. Miért? Mert a testedzés segít visszanyerni az irányítást az élete felett, fokozza az önbizalmat, és javítja az általános egészséget is.

    A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

    A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat. Az USA-ban mintegy 16 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a negyedik leggyakoribb halálozási ok is.

    A foglalkozási tüdőbetegség

    Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Nőtt a tüdőrák-halálozás kockázata a dohányzó nők körében Amerikában

    Megnőtt a tüdőrák és a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) halálozási kockázata a dohányzó amerikai nők körében az elmúlt fél évszázad során - derítette ki egy nagyszabású vizsgálat, amelynek eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki számában megjelent tanulmány ismerteti.

    COPD - Folyamatosan növekvő haláloki tényező

    Nap mint nap emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása egyre gyakoribb. Emiatt az Európai Légzőszervi Társaság (European Respiratory Society - ERS) 2010-et a Tüdő Évének nyilvánította, hogy felhívják a figyelmet a tüdőbetegségekre, és arra, hogy a legtöbb kór megelőzhető, illetve hatékonyan kezelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.