Hirdetés
   • Nem mindegy, milyen a napvédő! Mire kell figyelni?

    Szerző: MTI

    Az európai uniós előírásoknak megfelelő napfényvédő termékek használatát ajánlja az Európai Bizottság a nyári vakációra készülőknek, és arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen típusú termékek csak egyik elemét képezik a nap káros hatásai elleni védelemnek.

    Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos a témáról Brüsszelben kiadott közleményben leszögezte: "Idén nyáron teljesen világos üzenetünk van a fogyasztók felé: legyenek tisztában azzal, hogy a napvédő termékek csupán az egyik elemét jelentik a nap káros hatásaitól való hatékony védelemnek, és keressék az új címkéket, hogy tudatosan dönthessenek az általuk és családtagjaik által használt napvédő termékekről".

    Hirdetés

    A naptejeken és egyéb fényvédő termékeken egy 2006-ban elhatározott uniós határozat nyomán új címkék találhatók, amelyek tartalmazzák az új UVA-logót vagy jelölést.

    A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?


    A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll.
    Hogyan ismerje fel a melanomát?>>

    Bevezették a megtévesztőnek talált kifejezések tilalmát is, mint például a "napfényblokkoló" vagy a "teljes védelem", ugyanis egyetlen napvédő készítmény sem képes teljes védelmet nyújtani az UV-sugárzás ellen. 

    Az EU-konform címkéken egységesített szöveges megjelölést (alacsony - közepes - erős - rendkívül erős) kell használni a hagyományos fényvédőfaktor-szám mellett, hogy jobb iránymutatást adjanak a megfelelő termék kiválasztásához.

    Kikötötték az UVA elleni védelem érthetőbb címkézését is: miközben az UVB sugárzás leégést okoz, az UVA sugárzás a bőr idő előtti öregedésért felelős, és zavarokat okozhat az immunrendszerben.

    Mindkét sugárzástípus jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az úgynevezett fényvédő faktor csak a leégés (azaz az UVB-sugárzás) elleni védelem mértékére vonatkozik, az UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem.

    A csak UVB-védelemmel rendelkező krémek hamis biztonságérzetet keltenek

    A csupán UVB-védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet kelthetnek, hiszen használatuk ellenére a veszélyes UVA-sugarak továbbra is elérik a bőrt - fejtette ki közleményében Brüsszel.

    Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos ezzel kapcsolatban aláhúzta: a bizottság figyeli az Európai Unióban az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget és annak a bőrrák elfordulási gyakoriságára kifejtett hatásait, valamint a kapcsolódó megelőzési és kockázatcsökkentési stratégiákat az Egészség Program keretében.

    Iparági felmérések szerint egyébként gyakorlatilag a fogyasztóknak kínált összes napvédő termék megfelel az Európai Bizottság elvárásainak.

    A bizottság napozási tanácsokkal is ellátta az uniós lakosságot.

    Javasolta például, hogy a legerősebb sugárzás idején - általában 11-15 óra között - ne tartózkodjanak hosszasan a napon, vagy ha mindenképpen a napon kell lenniük, viseljenek megfelelő öltözetet (a kalap és a napszemüveg további védelmet jelent).

    Brüsszel azt is ajánlja, hogy a strandon használjanak megfelelő mennyiségű (a jelenleg a napozók által átlagosan használtnál jóval több) napvédő terméket, mégpedig olyat, amely egyaránt véd az UVA és az UVB sugárzás ellen.

    Úszás és törölközés után pedig a krémet újra fel kell vinni a védelem megőrzése érdekében - emelték ki a biztosok.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.07.01 10:23, Megjelenés: 2009.07.01 10:23
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A leégés később bosszulja meg magát

    A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé.

    Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek növelheti a kockázatát

    A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát!

    Tavaszi szépségtippek

    Megérkezett a tavasz, itt az ideje, hogy végre leszámoljunk a téli szürkeséggel, és élettelivé varázsoljuk kimerült bőrünket. Az alapos tisztítás, a frissítő arcradírozás és az üdítő hidratálás mellett a fényvédelemről se feledkezzünk meg. Dr. Kriston Renáta elárulja, milyen szépségpraktikákkal járulhatunk hozzá bőrünk tavaszi felfrissüléséhez.

    Napozás: veszélyek és tanácsok

    A napozás, a napon való tartózkodás egészséges, a napfény hatására fokozódik a bőrben a D-vitamin, amely főként a csontok szilárdságához és az erős immunrendszerhez fontos. A fokozatosság elvét és a mértékletességet vallja a WEBBeteg által megkérdezett dr. Sándor Éva bőrgyógyász.

    Tények és tévhitek a napégésről, fényvédelemről

    Az internetes fórumokon, rokonoktól, barátoktól több tanácsot is kaphatunk megelőzésre, vagy baj esetére, de nem biztos, hogy minden javaslatot érdemes megfogadni. A napégéssel, fényvédőkkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont bőrgyógyász-allergológusa segít tisztázni.

    Vajon jó-e a jég az égett bőrre?

    Akár csak egy csésze tea megfázáskor, egy darabka jég a leégett bőr gyógyítására ugyanolyan jó megoldásnak tűnik mindazok számára, akik sok időt töltenek a napon ezen a nyáron.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA