Nem mindegy, milyen a napvédő! Mire kell figyelni?

Szerző: MTI

Az európai uniós előírásoknak megfelelő napfényvédő termékek használatát ajánlja az Európai Bizottság a nyári vakációra készülőknek, és arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen típusú termékek csak egyik elemét képezik a nap káros hatásai elleni védelemnek.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos a témáról Brüsszelben kiadott közleményben leszögezte: "Idén nyáron teljesen világos üzenetünk van a fogyasztók felé: legyenek tisztában azzal, hogy a napvédő termékek csupán az egyik elemét jelentik a nap káros hatásaitól való hatékony védelemnek, és keressék az új címkéket, hogy tudatosan dönthessenek az általuk és családtagjaik által használt napvédő termékekről".

A naptejeken és egyéb fényvédő termékeken egy 2006-ban elhatározott uniós határozat nyomán új címkék találhatók, amelyek tartalmazzák az új UVA-logót vagy jelölést.

A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?

A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll.
Hogyan ismerje fel a melanomát?

Bevezették a megtévesztőnek talált kifejezések tilalmát is, mint például a "napfényblokkoló" vagy a "teljes védelem", ugyanis egyetlen napvédő készítmény sem képes teljes védelmet nyújtani az UV-sugárzás ellen.

Az EU-konform címkéken egységesített szöveges megjelölést (alacsony - közepes - erős - rendkívül erős) kell használni a hagyományos fényvédőfaktor-szám mellett, hogy jobb iránymutatást adjanak a megfelelő termék kiválasztásához.

Kikötötték az UVA elleni védelem érthetőbb címkézését is: miközben az UVB sugárzás leégést okoz, az UVA sugárzás a bőr idő előtti öregedésért felelős, és zavarokat okozhat az immunrendszerben.

Mindkét sugárzástípus jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az úgynevezett fényvédő faktor csak a leégés (azaz az UVB-sugárzás) elleni védelem mértékére vonatkozik, az UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem.

A csak UVB-védelemmel rendelkező krémek hamis biztonságérzetet keltenek

A csupán UVB-védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet kelthetnek, hiszen használatuk ellenére a veszélyes UVA-sugarak továbbra is elérik a bőrt - fejtette ki közleményében Brüsszel.

Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos ezzel kapcsolatban aláhúzta: a bizottság figyeli az Európai Unióban az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget és annak a bőrrák elfordulási gyakoriságára kifejtett hatásait, valamint a kapcsolódó megelőzési és kockázatcsökkentési stratégiákat az Egészség Program keretében.

Iparági felmérések szerint egyébként gyakorlatilag a fogyasztóknak kínált összes napvédő termék megfelel az Európai Bizottság elvárásainak.

A bizottság napozási tanácsokkal is ellátta az uniós lakosságot.

Javasolta például, hogy a legerősebb sugárzás idején - általában 11-15 óra között - ne tartózkodjanak hosszasan a napon, vagy ha mindenképpen a napon kell lenniük, viseljenek megfelelő öltözetet (a kalap és a napszemüveg további védelmet jelent).

Brüsszel azt is ajánlja, hogy a strandon használjanak megfelelő mennyiségű (a jelenleg a napozók által átlagosan használtnál jóval több) napvédő terméket, mégpedig olyat, amely egyaránt véd az UVA és az UVB sugárzás ellen.

Úszás és törölközés után pedig a krémet újra fel kell vinni a védelem megőrzése érdekében - emelték ki a biztosok.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

IPL - Intenzív pulzáló fény...

Az IPL (intense pulsed light (villanófényes kezelés) eszközök lehetővé teszik a fény ellenőrzött módon történő bejuttatását a bőrbe. A...

Periorális dermatitis

A periorális dermatitis egy olyan bőrbetegség, amely jellemzően a száj, az orr vagy a szem körül kialakuló kiütésekkel jelentkezik. Oka kevéssé...

A leégés később bosszulja meg...

A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a...

Tavaszi szépségtippek

Megérkezett a tavasz, itt az ideje, hogy végre leszámoljunk a téli szürkeséggel, és élettelivé varázsoljuk kimerült bőrünket. Az alapos...

Ne vegye félvállról a leégést...

A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai...

Napozás: veszélyek és tanácsok

A napozás, a napon való tartózkodás egészséges, a napfény hatására fokozódik a bőrben a D-vitamin, amely főként a csontok szilárdságához és az...

Tények és tévhitek a napégésről...

Az internetes fórumokon, rokonoktól, barátoktól több tanácsot is kaphatunk megelőzésre, vagy baj esetére, de nem biztos, hogy minden javaslatot...

Az UV sugárzás

A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.