A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszély az UV-B sugárzás

MTI
megjelent:

A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszélyt jelenti az UV-B sugárzás - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke hétfőn, Budapesten egy szakmai fórumon, ahol az UV sugárzás egészségügyi veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Dunkel Zoltán közölte, az emberek nem is gondolnak a napsugárzás káros hatásaira, az OMSZ viszont a bőrleégést, rosszabb esetben bőrrákot okozó UV-B sugárzás veszélyére is rendszeresen figyelmeztet.

Tóth Zoltán, az OMSZ légkörfizikai és méréstechnikai osztályának munkatársa elmondta, hogy az UV-B sugárzás egyre több rekordot dönt meg. Tavaly nyáron az UV sugárzás értéke a május elejétől szeptember végéig tartó riasztási szezonban 47 alkalommal haladta meg a riasztási küszöböt. A korábbi rekordot a 2007-es év tartotta, amikor 39 napon mértek a riasztási küszöbértéknél magasabb UV sugárzást.

Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyász onkológusa elmondta: a rosszindulatú bőrdaganatokért, többek között a melanómáért elsőként az UV-B sugárzás felelős. Ez a betegség a 40 év alatti nők halálozási okainak listáján lassan átveszi az első helyet - hangsúlyozta az onkológus. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a megelőzés, ehhez a D-vitamin pótlása szükséges.

A napozás veszélyei

Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Fontos, hogy mindig legyünk felkészültek, és elővigyázatosak már tavasszal is, mert a leégés mellett akár súlyosabb következményei is lehetnek egy kellemes strandolásnak. Az UV sugárzás káros hatásai.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője felidézte, hogy erre az évre Szócska Miklós államtitkár meghirdette a népegészségügyi mozgósítás évét. Ennek keretében a prevencióra is nagy figyelmet fordítanak, amely a melanóma elkerülése érdekében kiemelten fontos - tette hozzá az Emmi főosztályvezetője.

A szoláriumozás veszélye

Bakos József, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet osztályvezetője arra a tévhitre hívta fel a figyelmet, hogy a szoláriumozással megelőzhető a napon való leégés, a bőrbetegségek. Mint mondta: 35 éves kor alatt a szoláriumozás 87 százalékkal növeli a melanóma kockázatát, s 2012-ben a Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége az UV sugárzás minden fajtáját, továbbá a szoláriumot is rákkeltőként sorolta be.

Ennek a területnek a szabályozása számos országban jóval előrehaladottabb, mint Magyarországon. Bár nálunk is alapul vesznek egy európai uniós szabványt, de - mint kiemelte - az is csak a szoláriumok műszaki paramétereit szabályozza, s az ezen EU-szabványoknak megfelelő szoláriumok sem tekinthetők egészségesnek.

Be kell tartani a napozás szabályait

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese, a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület elnöke az UV sugárzás káros hatásainak elkerülése érdekében elsősorban az egészségtudatos magatartásra hívta fel a figyelmet. Mint mondta: megfelelő mennyiségű napozásra szükség van, de be kell tartani a napozás szabályait, gondoskodni kell a bőr és a szem védelméről. Mindehhez fontos, a napszemüveg használata, széles karimájú kalap viselése, valamint a megfelelő öltözködés, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a naptejek túlzott használata is káros lehet.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.