Bőrvédelem, onkológia

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A bőrgyógyászati rákok legalattomosabb kórformájáról, a festékes melanómáról tartott megbeszélést több, a rákgyógyításban érintett szakember.

A rendezvény (nov. 30.) apropója, hogy az új megbetegedések száma továbbra sem csökken, sőt, napjainkban inkább még szaporodik is, a felelőtlen napozás, szolárium-használat következtében. Holott védelmet jelenthetne a megelőzés, és sokak számára hozhat megoldást újabban a korszerű gyógyszeres terápia, mondta dr. Simon Tamás.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke azt is kiemelte, a közvélemény tudatában igen sötét kép él a tumorokkal kapcsolatosan – ezt a képet szeretnék árnyalni, valamelyest rózsaszínűbbre festeni. Változtatni kell, a rákról ne a halál jusson azonnal az emberek eszébe, ugyanis például a melanómát is, el lehet kerülni, mondja Simon professzor. Bár egy nagyon veszélyes, gyors lefolyású, szövődményeket adó bőrdaganatról van szó, mégis, optimális esetben, három érintettből kettő megmenthető, időben felismerve, egyet meg is lehet gyógyítani.

A hatékony megelőzés, gyógyítás érdekében

A Liga kezdeményezésére létrejött Onkológiai Kerekasztal rendezvényein mindig az ellátás aktuális problémáira, kihívásaira keresik a választ a résztvevők: klinikus, intézményvezető, finanszírozó, egészségpolitikai döntéshozó, a betegszervezetek, a civil szféra képviselői, és mint mondják, az eddigi üléseken már több aktuális gondra találták meg - közösen - a megoldást.

Milyen a gyanús anyajegy?

Az anyajegyszűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dőlhet el a bőrön lévő pigmentált elváltozások sorsa.
A tapasztalt bőrgyógyász ugyanis el tudja dönteni, magában hordozza-e egy anyajegy a bőrrák kockázatát vagy sem. Tudnivalók a szűrésről

Most az onkológiai betegeket érintő változásokat vették számba, és a gyógyulásra reményt adó korszerű gyógyszerek hatékony elosztásának módjáról tárgyaltak. Annak protokollját keresték, milyen kritériumok alapján biztosítható, hogy az új célzott molekuláris terápia a legjobban hasznosulva növelje a beteg élettartamát, javítsa életminőségét.

A megelőzésre tette a hangsúlyt dr. Oláh Judit az Onkodermatológiai Társaság elnöke is, kiemelve, legjobb, ha az érintett egyén észleli az elváltozást, az orvos a festékes anyajeggyel szakorvoshoz, specialistához küldi a beteget, majd gondozása a megfelelő ellátó helyen indul meg.

A „Mentsd az irhád!” program felmérése

Az észlelés fontosságára építette hozzászólását Kéri Ibolya (Egészségőr Alapítvány, egészségügyi szociális munkás) is, amikor különösen a fiatalok egészségmagatartásával kapcsolatos tapasztalatairól beszélt. Visszaidézte a Magyar Rákellenes Liga „Mentsd az irhád!” mottójú, bőrvédelemmel kapcsolatos nyári felvilágosító programját (Civil Sziget), ahol bőrgyógyász-onkológus bevonásával anyajegy-szűrést és tanácsadást szerveztek.

Az UV sugárzás káros hatásai

Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Fontos, hogy mindig legyünk felkészültek, és elővigyázatosak már tavasszal is, mert a leégés mellett akár súlyosabb következményei is lehetnek egy kellemes strandolásnak. Az UV sugárzás káros hatásai

Azt próbálták felmérni, a résztvevők mit tesznek bőrük védelmére, milyenek az ismereteik. A 112 értékelhető kérdőívet többségében városban élő, felsőfokú végzettségű, zárt helyen: azaz irodában dolgozó fiatal töltötte ki. Kiderült, 32 százalékuk sosem vizsgálja bőrét, 28 százalék nem jár bőrgyógyászati szűrésre. Nehézséget okozott számukra a kérdés, hány anyajegy, szemölcs, elváltozás lehet a testükön.

A többség tanácstalan volt, mondván, még sosem figyelte. 106 „jól tájékozott” tudta, az UV sugárzás káros az egészségre, és harmaduk (36 százalék) szabadideje tervezésekor az UV előrejelzést is mindig figyelembe veszi. Témánk szempontjából azt érdemes kiemelni, hogy 41 százalékuk viszont csak akkor, ha módjában áll. Jellemző, hogy a válaszadók kétharmada egyáltalán nem hozott fényvédő krémet a Szigetre, a kérdésre, hogy miként védekezik a napégés ellen, 70 fiatal mégis első helyen a krémet nevezte meg, de ugyancsak 70 párhuzamos válasz érkezett az árnyékba húzódás hatásosságáról is. A megfelelő (világos, laza, pamut) ruházat, sapka, kalap használat előnyeit emelte ki 41 fiatal.

A szűrés során az is kiderült, a párban érkezőknél a nő mintamutatása, rábeszélése bírta rá a férfit a vizsgálatra (a férfi bőre számára is „védőfaktor” lehet a nő, utalt viccesen a helyzetre Kéri Ibolya).

„A bőr nem felejt!”

A 101 nő, 49 férfi szűrése során melanómás elváltozást a bőrgyógyász nem talált ugyan, de nem csak az idősebbek, már a fiatalok bőrén - különböző mértékben is - szemmel látható volt a fénykárosodás. Különösen meghökkentő volt ezt látni egy – amúgy bőrvédelem nélkül kajakozó – 13 éves kislány testfelületén, foglalta össze nyári tapasztalatait az Egészségőr Alapítvány munkatársa. Márpedig a bőr nem felejt.

A melanóma kialakulásának egyik fő oka a bőrt érő ultraibolya sugárzás, ami ellen a lakosság többsége még mindig nem védekezik megfelelően. Az UV sugárzás veszélyét sokan nem veszik elég komolyan, holott tudnivaló, bárkinél kialakulhat melanóma – a gyerek-, fiatalkorban elszenvedett leégés egyik hosszú távú következményeként.

Ezért is volt a legutóbbi onkológiai kerekasztal témája a leginkább rosszindulatú bőrdaganat, a melanóma ellátása.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.