• Hospice ellátás a beteg otthonában

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Életünk legszomorúbb, legnehezebb időszaka, mikor hosszas, fájdalmas betegség mellett kell szeretett családtagunknak erős támogatást nyújtani, és szeretnénk minél emberibbé, bensőségesebbé, szerettünk életéhez is méltóvá tenni az utolsó hónapokat, és búcsúzás napjait, óráit.

    Ha lehetőségünk van, választhatjuk a kórházi/ szociális intézményi körülményeket ebben az időszakban, de sokan szeretnénk csendben, meghitt, családi körben, megszokott környezetben búcsúzni szerettünktől.

    Hirdetés

    Egyes esetekben, nincs lehetőségünk dönteni, mert a kórházi kezelések befejeztével az intézmény otthonába bocsájtja a beteget és a családra marad az ellátás megszervezése. Tudnunk kell, hogy ilyenkor sem vagyunk egyedül. Lehetőségünk van a társadalombiztosítás keretein belül, privát házi ápolási szolgálattól, hospice ellátást nyújtó alapítványtól segítséget igényelni.

    A halál gondolatának elfogadása


    A közelgő halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló számára. Mikor valakivel közlik, hogy halálos beteg, az első reakció általában a tagadás. A halál gondolatának elfogadása>>

    Az otthoni hospice ellátás keretein belül igénybe vehető szolgáltatások:

    1. Szondán át történő táplálás
    2. Állandó katéter cseréje, hólyagöblítés
    3. Gégekanül tisztítása, cseréje
    4. Infúziós kezelés, különböző injekciók beadás
    5. Sebellátás, sztómaellátás
    6. Felfekvések megelőzése, ellátása
    7. Tartós fájdalomcsillapítás
    8. Gyógytorna, fizikoterápia
    9. Diétás gondozás, tanácsadás
    10. Gyógyszerelés szakorvos ellenőrzésével
    11. Mentálhigiénés gondozás, tanácsadás
    12. Szociális tevékenységek megszervezése

    Területi ellátás keretein belül segítséget kérhetünk háziorvosunktól, aki a helyi hospice ellátó céggel felveszi a kapcsolatot és kapacitásuk mértékének megfelelően vállalják a daganatos betegek ellátását.

    OEP honlapján naprakészen olvasható az aktuális hospice ellátást nyújtó cégek listája ellátási területenként.

    Ideális esetben a társadalombiztosítás által nyújtott szolgáltatásokat egészíthetjük ki privát és/vagy alapítványi kereteken belül működő otthoni hospice ellátást biztosító cégek segítségével, mellyel nagyobb plusz anyagi megterhelés nélkül tudhatjuk szeretteinket magunk mellett, akik a nehéz pillanatokban is bensőséges körülmények között lehetnek a családdal, a megfelelő szakellátás teljességével.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Módosítva: 2013.05.02 08:40, Megjelenés: 2013.05.02 08:40
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Oxigénterápia otthon

    Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

    Házi betegápolás, otthoni szakápolás... - Milyen lehetőségek vannak?

    Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA