Hospice ellátás a beteg otthonában

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Életünk legszomorúbb, legnehezebb időszaka, mikor hosszas, fájdalmas betegség mellett kell szeretett családtagunknak erős támogatást nyújtani, és szeretnénk minél emberibbé, bensőségesebbé, szerettünk életéhez is méltóvá tenni az utolsó hónapokat, és búcsúzás napjait, óráit.

Ha lehetőségünk van, választhatjuk a kórházi/ szociális intézményi körülményeket ebben az időszakban, de sokan szeretnénk csendben, meghitt, családi körben, megszokott környezetben búcsúzni szerettünktől.

Egyes esetekben, nincs lehetőségünk dönteni, mert a kórházi kezelések befejeztével az intézmény otthonába bocsájtja a beteget és a családra marad az ellátás megszervezése. Tudnunk kell, hogy ilyenkor sem vagyunk egyedül. Lehetőségünk van a társadalombiztosítás keretein belül, privát házi ápolási szolgálattól, hospice ellátást nyújtó alapítványtól segítséget igényelni.

A halál gondolatának elfogadása
A közelgő halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló számára. Mikor valakivel közlik, hogy halálos beteg, az első reakció általában a tagadás. A halál gondolatának elfogadása

Az otthoni hospice ellátás keretein belül igénybe vehető szolgáltatások:

  1. Szondán át történő táplálás
  2. Állandó katéter cseréje, hólyagöblítés
  3. Gégekanül tisztítása, cseréje
  4. Infúziós kezelés, különböző injekciók beadás
  5. Sebellátás, sztómaellátás
  6. Felfekvések megelőzése, ellátása
  7. Tartós fájdalomcsillapítás
  8. Gyógytorna, fizikoterápia
  9. Diétás gondozás, tanácsadás
  10. Gyógyszerelés szakorvos ellenőrzésével
  11. Mentálhigiénés gondozás, tanácsadás
  12. Szociális tevékenységek megszervezése

Területi ellátás keretein belül segítséget kérhetünk háziorvosunktól, aki a helyi hospice ellátó céggel felveszi a kapcsolatot és kapacitásuk mértékének megfelelően vállalják a daganatos betegek ellátását.

A NEAK honlapján naprakészen olvasható az aktuális hospice ellátást nyújtó cégek listája.

Ideális esetben a társadalombiztosítás által nyújtott szolgáltatásokat egészíthetjük ki privát és/vagy alapítványi kereteken belül működő otthoni hospice ellátást biztosító cégek segítségével, mellyel nagyobb plusz anyagi megterhelés nélkül tudhatjuk szeretteinket magunk mellett, akik a nehéz pillanatokban is bensőséges körülmények között lehetnek a családdal, a megfelelő szakellátás teljességével.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.