• Betegfelügyeleti rendszerek

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Gyakran találkozunk olyan idős, beteg emberrel, aki felügyeletre szorul, azonban nem szívesen fogadja el egy idegen ember segítségét, hozzátartozói pedig nem tudják őt ellátni. Ilyen esetekben szoktunk úgynevezett betegfelügyeleti rendszereket, jelzőrendszereket alkalmazni.

    Kinek segíthet egy ilyen betegfelügyeleti jelzőrendszer?

    Elsősorban időseknek, krónikus betegeknek: cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek, epilepsziával küzdőknek, demenciákban szenvedőknek, fogyatékkal élőknek, veszélyeztetett terheseknek, mindenkinek, aki állapotából adódóan segítségre, megfigyelésre szorulhat.

    Hirdetés

    Mi a betegfelügyeleti rendszerek célja?

    A betegfelügyeleti rendszerek célja, hogy közvetett módon felügyelni tudjuk hozzátartozónk állapotát, értesülni tudjunk állapotváltozásáról, jelzést kapjunk arról, ha segítségre van szüksége.

    Olyan rendszert fogok néhány gondolattal bemutatni, amely képes akár a felügyelt személy közvetlen beavatkozása nélkül jelezni, riasztani, amennyiben lakásában vagy lakásának közvetlen környezetében baj éri.

    A Vivago betegfelügyeleti rendszer

    A Vivago betegfelügyeleti rendszerek a felügyelt személy állapotát (bőrhőmérséklet, pulzus, bőrfeszesség, egyéb) folyamatosan ellenőrzik és általános állapot radikális megváltozása esetén akár automatikusan is képesek riasztást küldeni a felügyeletet ellátó személyzetnek vagy akár a hozzátartozónak.

    Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei


    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.
    Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei>>

    Az automatikusan működő betegfelügyeleti rendszerek a korábbi időszakok állapot-paramétereit megvizsgálják és összehasonlítják az aktuális állapottal, amennyiben a megszokott értékektől eltérő paramétereket észlel, azonnal értesíti a hozzátartozót a saját mobiltelefonján vagy a szerződött ápolási szolgáltatót. A betegfelügyeleti rendszerek automatikus riasztási funkciójának célja az, hogy a gondozottak azokban a számukra valóban veszélyes helyzetekben is kapjanak segítséget, melyekben önmaguk már nem képesek segítség hívására. Ilyen például egy elesést követő ájulás és eszméletvesztés vagy egy cukorbeteg eszméletvesztése, demens elkóborlása, szívinfarktus, agyi történések, mint például egy szélütés.

    Mi a szélütés (stroke)?


    A fájdalom kezdetekor még nem tudhatja, mi lesz a folytatás! A szélütés, vagy gutaütés (idegen névvel stroke) az agy hirtelen vérellátási zavara miatt kialakuló károsodás, egyes agyterületek elhalása.
    Mi a szélütés (stroke)?>>

    A betegfelügyeleti rendszerek szinte mindegyike rendelkezik úgynevezett pánikgombbal is. A pánikgomb szerepe az, hogy a felügyelt személy vészhelyzetben a gomb megnyomásával riasztást tudjon indítani és segítséget tudjon kérni.

    Egyes betegfelügyeleti rendszerek szolgáltatásai többnyire a gondozott otthonában működnek, így amennyiben a gondozott elhagyja otthonát, a rendszer képes értesítést küldeni a hozzátartozónak a lefedettségi terület elhagyásáról. Egy demens beteg esetén ez a funkció különösen hasznos elkóborlás esetén.

    Probléma esetén azonnali risztás történik

    A röviden bemutatott betegfelügyeleti rendszer esetében bármilyen riasztást követően a felügyelt családtagunkkal visszahívást követően a rendszer segítségével kihangosított beszédkapcsolatot tudunk létesíteni. Segítségével azonnal tájékozódhatunk a riasztás, történtek súlyáról, és dönthetünk a további teendőkről, orvosi ügyelet, vagy akár mentő kihívásáról.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A riasztás kezelések előnye, hogy a riasztásokat tetszőlegesen hangüzenet, SMS, e-mail formában is eljuttathatja a rendszer az érintett családtagoknak, ápolási szolgáltatónak és elfoglaltságtól függően az értesítendő személyek sorrendje, beosztása is tetszőlegesen beállítható. Amennyiben egyik családtag elfoglalt és nem tudja fogadni a riasztást, úgy a rendszer a riasztást automatikusan továbbítja a következő családtagnak vagy ápolási szolgáltatónak.

    Tapasztalataink szerint a bemutatott betegfelügyeleti rendszerek nagyon hasznosak olyan esetekben, ahol a gondozást, ápolást nem igénylő idős/beteg hozzátartozóink személyes felügyelete megoldatlan vagy fizikai, anyagi korlátok miatt nem lehetséges.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Legutóbb frissült: 2011.06.02 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Betegszállítás és betegmentés: ki, mikor hívhatja?

    Amennyiben a betegszállítást nem az orvos rendeli, a szolgáltatónak tájékoztatnia kell a szállítást kérőt a várható költségekről. A betegmentés mindenkit megillet, például baleset esetén. 112 és 104 - érdemes megjegyezni ezeket a telefonszámokat!

    A lábszárfekély otthoni ápolása

    A visszérbetegség következtében kialakuló lábszárfekély a bokák és a lábikra közötti területen létrejövő elváltozás.

    Ki segíthet a beteg hozzátartozó otthoni ápolásában?

    Egyre több családban találkozunk olyan tartós, szakápolásra szoruló idős vagy fiatalabb beteggel, akiket a hozzátartozók nem tudnak 24 órán át ápolni. Az ágyhoz kötött állapot alapvetően is megviseli azt, akinek a kiszolgáltatott állapotot el kell szenvednie. Érthető, ha a beteg szívesebben marad saját környezetben, mint a kórház fehér falai közt. De ki az, aki vállalja a gondozást, ami speciális szaktudást és sok időt igényel.

    Gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke: a hospice ház

    A menthetetlen daganatos betegek testi és lelki szenvedését egyre több helyen igyekeznek méltó és szakszerű ápolással enyhíteni hazánk hospice házaiban. A szenvedőknek és a családtagoknak fájdalmas és tragikus érzés az elmúlással farkasszemet nézni. A kegyelmi időben a magyar emberek kétharmada otthonában, a családja, szerettei mellett vágyódik élete utolsó szakaszát eltölteni. Nem mindenki tudja azonban vállalni, hogy a nap huszonnégy órájában, szakértelemmel a szeretett személy mellett marad. A hospice házak szakemberei gondoskodással veszik körül betegeiket és a családtagokat.

    A sztóma ápolása, kezelése

    Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ezekben, az esetekben a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés”.

    A demens, szellemileg leépült beteg ellátása

    Mi is a demencia? A demencia az értelmi képességek lassú, folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása, melynek során az emlékezés, a gondolkodás, valamint az ítélő- és tanulási képesség károsodik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
     Nurse Háziápolás

    Nurse Háziápolás

    Tegye fel betegápolással kapcsolatos kérdéseit!

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások