Élet a spasztikus bénulással

Dr. Szabó Zsuzsanna
Szerző: WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

A spaszticitás az idegrendszeri sérülés, károsodás egyik tünete, amely során a végtagizmok idegi szabályozása megváltozik. Leggyakrabban agyi érkatasztrófa (stroke) után alakul ki, de más betegség, például sclerosis multiplex, traumás agysérülés, gerincvelő-sérülés kísérőtünete is lehet, megkeserítve a mindennapokat.

A spasztikus bénulás következményei különféle módon nehezítik meg a mindennapokat az érintett testrészektől és a károsodás mértékétől függően. Az érintett személyeknek ezért segítségre van szükségük minden olyan tevékenységben, melyet korábban természetesen és egyedül végezhettek el, így felértékelődik a tisztálkodás, az evés, az öltözködés, vagy a főzés ellátása. A fájdalom, fizikai kényelmetlenség, a napi fizikai aktivitás csökkenése akár alvászavarokat is okozhat.

A spaszticitás minden emberben más erősségű és eloszlású, de az állapot akár egy napon belül is módosulhat. A betegek általános megfigyelése, hogy az izom feszülésére az időjárás is hat.

Tudta?

A spasztikus bénulásban szenvedők segédeszközök használatával nagyobb függetlenséghez és önállósághoz juthatnak. Ezeket úgy tervezték, hogy akár egy kézzel is használhatóak legyenek, lehetővé téve a kétkezes tevékenységek elvégzését, mint a zoknifelhúzás, gombolkozás. De vannak többcélú vágódeszkák, kapaszkodók, könnyen megfogható, emelt peremű, csúszásmentes tányérok, hosszú fogantyújú szivacsok szappanadagolóval stb.

Hogyan javítható az izomműködés?

Az állapot javítása hosszú távú feladat, ezért a kórházból vagy rehabilitációról való hazabocsátás után továbbra is kiemelten fontos a rendszeres aktivitás fenntartása. A gyógytornász által előírt testmozgás, a végtagok izmainak nyújtása az izomgörcsöket is segíthet megelőzni.

Számos vizsgálat mutatott ki eltérést a betegek javulásról alkotott felfogása és a standardizált rokkantsági mérések pontszámai között, a szubjektív és az objektív állapot között. A betegek számára különösen fontos, hogy önellátóak legyenek, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy önállóan képesek legyenek tisztálkodni, öltözködni és étkezni.

Bizonyos esetekben a botulinum toxin injekcióval végzett lokális izomrelaxáns terápia szignifikáns javulást eredményezhet, jelentősen javítva az életminőséget, ezáltal a betegek fizikai állapotát, önellátását és hangulatát is.

A lehetséges munkába való visszatérés szintén javíthatja az önértékelést, bár szükség lehet a munkakör újragondolására, a munkaidő módosítására.

A pszichés hatásokkal is foglalkozni kell

Ahhoz, hogy a betegek jobban megbirkózzanak a mindennapi kihívásokkal, alapvető fontosságú a betegek mellett családtagok, gondozók megértése, segítése.

A beteg önmaga iránt támasztott elvárásainak újragondolása nem könnyű feladat, és a család számára is nehéz elkerülni az összehasonlítást a múlttal. Gyakori játszma a beteg és hozzátartozók között az, hogy „meg tudná csinálni, de nem akarja”.

Különösen fontos a pszichés segítség a család minden tagja számára. Többek között a spasztikus bénulás következtében megélt általános fájdalom fokozott lelki terhelést, stresszt okoz, és depresszió, ingerlékenység, a szellemi teljesítmény csökkenése is kialakulhat. Az aktív mozgás képességének elvesztése még egy jobb állapotú beteg esetén is nehézségeket okozhat az intimitás és a szexuális élet terén.

A korábbi családstruktúra a betegség következtében megváltozik, a beteg könnyen gyermeki szerepbe kerülhet. Ezt elkerülendő érdemes neuropszichológus, vagy családterapeuta segítségét kérni, mert a cél, hogy a beteg képes legyen betölteni a családban a saját szerepét.

A hozzátartozók lelki egészsége érdekében hasznos lehet csatlakozni betegszervezetekhez, vagy olyan személyekkel beszélgetni, akik hasonló tapasztalatokat éltek át. A beszélgetés gazdagíthatja az ismereteket és megkönnyebbülést hozhat: „nem vagyok egyedül”.

Fontos hogy a segítők se hanyagolják el saját szükségleteik, maradjon szabadidejük is. Szintén megfontolandó szociális munkás segítségét kérni bonyolult, bürokratikusan elintézhető támogatások, szolgáltatások igényléséhez.

Ez is érdekelheti

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

A tartalom megjelenését az Ipsen Pharma Hungary Kft. támogatta

Ipsen Pharma Hungary Kft., Budapest, 1134 Budapest, Váci út 33. 9. emelet, Tel.: +361/555-5930 www.ipsen.com
Strokeinfó Alapítvány, 1205 Budapest, Mikszáth utca 35., Elnök: Sarkadi Gabriella, Tel.: +3630/1621429, Facebook oldal

DYS-HU-000413 Lezárás dátuma: 2021.11.08.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hátfájás Hátfájás

Melyik úszásnem a jó választás hátfájás esetén?

Rájöttek, mivel lehet csökkenteni a...

A latin eredetű demencia kifejezés szó szerint "ész, értelem nélküli állapotot" jelent. Az orvosi használatban azonban a szellemi képességek...

Menteni a menthetőt

A stroke világnap kapcsán sok szó esett az azonnali felismerés és mielőbbi ellátás életmentő mivoltáról. Arról azonban sokkal kevesebbet...

Tudástár - A spasztikus izombénulás

A spaszticitás az idegrendszeri sérülés egyik tünete. A központi idegrendszer károsodását jelzi, amelynek következményeként a végtagizmok idegi...

Stroke-rehabilitáció, különös...

A stroke, vagyis az agyi érkatasztrófák csoportjába sorolunk minden olyan esetet, mely az agyi erekben keletkezik. Akkor fordul elő, ha az agysejteket...

A stroke egy súlyos következménye: a...

A stroke a vérkeringés eredetű akut központi idegrendszeri szövetkárosodások (agyérbetegségek) összefoglaló elnevezése. Stroke-ról beszélünk a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.