• Fekvőbetegek otthoni táplálása

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Sok családban van olyan beteg, aki nem tud az étkezőasztalhoz ülni, ezért segítségre szorul az otthoni táplálásban.

    A fekvőbeteg felkészítése az étkezésre

    Az étkezéshez mindig ültessük fel a fekvőbeteget, nehogy félrenyeljen! Szerencsés, ha az ágya úgy van elhelyezve, hogy a beteg mindkét oldalról könnyen megközelíthető legyen. Ez esetben, még ha nagyobb súlyú betegről is van szó, két családtag együttes közreműködésével könnyebben felültethető. Az ülőhelyzetet úgy biztosítjuk, hogy több párnát az élére állítva egymás mellé helyezünk a falhoz támasztva. A beteg így kényelmesen nekidőlhet.

    Hirdetés

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.
    Mit kell tudni a sugárterápiáról? >>

    Ha a beteg stabilan tud ülni a háta megtámasztása nélkül is, az ágy szélére is kiültethetjük úgy, hogy talpa a padlón vagy egy kis sámlin nyugszik. Ha a beteg tudja tartani a tányért, adjuk a kezébe a kanállal együtt. Ha nem, mi fogjuk a tányért, s etessük. A darabos ételt eleve felszeletelve tálaljuk neki. Nem baj, ha mindent kanállal eszik. A villa esetleg megszúrhatja a száját, különösen akkor, ha a betegnek remeg a keze vagy az etető családtag még gyakorlatlan. Ha betegünk tud pohárból inni pohárból, könnyű dolgunk van, ha nem, akkor szívószállal itassuk. Mindig legyen valaki a fekvőbeteg mellett, de ha nem olyan súlyos az állapota, s pár percre magára kell hagyni, mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen mellette innivaló, például tea.

    Pohár helyett adjuk flakonban az innivalót

    Ha a beteg erőnléte olyan jó, hogy fel tud ülni egyedül néhány korty erejéig, ki tudja szolgálni magát. Az innivalót ne pohárba készítsük oda, hanem olyan flakonban, aminek a kupakján egy nyitható-zárható kis lyuk van. Nagyon jól beválik, mivel a beteg önállóan tudja nyitni-zárni. Akár az ágyában is tarthatja a keze ügyében. Tartalma nem folyik ki, s amikor iszik, nem önti a saját nyakába. Ez a módszer még a szívószállal történő itatásnál is könnyebb. Pohárból történő itatáskor egy gyakorlatlan hozzátartozó könnyen leöntheti beteg családtagját.

    Figyeljünk oda, milyen ételt adunk a betegnek

    Ha orvos, dietetikus előírt valamilyen meghatározott étrendet, azt kell betartani.

    Mindenképpen olyan ételt kell adni a betegnek, ami nem terheli meg az emésztőrendszerét, sőt, elősegíti annak működését, hiszen a fekvőhelyzet nem kedvez az emésztésnek, a bélperisztaltikának (bélmozgásnak). Ilyenek a növényi rostokban gazdag ételek, mint a gabonafélék, zöldségek, magvak. Akinek már kevés a foga, nehezen vagy egyáltalán nem tud rágni, annak turmixoljuk ételét. Pépesítve a hüvelyesek sem okoznak puffadási panaszokat, mivel a puffadás oka sokszor a megrágatlan étel.

    Ha nincs otthon turmixgép, vegyünk darát és készítsünk olyat, ami pár évszázada még mindennaposan az asztalra került: a régiek árpa-, zab- és kukoricakásán és hasonló, egyszerű ételeken éltek.

    Kevés zsiradékot használjon főzéshez, a hőkezelt étolaj helyett használjon hidegen sajtolt étolajat. Disznózsírból csak nagyon keveset adjunk az ételhez.

    Nagyon fontosnak tartom, hogy a fekvőbeteg családtagunkat – amennyiben a mozgáskoordináció már helyreállt - lehetőség szerint fokozatosan vegyük rá, hogy kezdjen önállóan étkezni, először segítséggel, később az étel odakészítését követően önállóan.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Módosítva: 2011.09.30 23:23, Megjelenés: 2011.09.30 23:23
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátte- rében betegségek is állhatnak.

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Étel okozta megbetegedések

    Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a legfrissebb adatokat tartalmazó, Koppenhágában keltezett Európai Uniós jelentés (címe: Az élelmiszerek közvetítette betegségek terhe a WHO európai régiójában). Az összeállítást a Biztonságos Élelmiszerek (első) Világnapjára (június 7.) hozták nyilvánosságra, nem véletlenül a téma szempontjából amúgy különösen kritikus nyári idényre időzítve.

    Táplálkozzon okosan, hogy okos legyen!

    "Mondd meg mit eszel, megmondom ki vagy." Ez a mondás egy francia, Epikürosz tanait követő filozófustól származik. Vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá, boldogabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket? Az igénytelen étkezés hosszú távon okozhat problémákat?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA