Fekvőbetegek otthoni táplálása

Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

Sok családban van olyan beteg, aki nem tud az étkezőasztalhoz ülni, ezért segítségre szorul az otthoni táplálásban.

A fekvőbeteg felkészítése az étkezésre

Az étkezéshez mindig ültessük fel a fekvőbeteget, nehogy félrenyeljen! Szerencsés, ha az ágya úgy van elhelyezve, hogy a beteg mindkét oldalról könnyen megközelíthető legyen. Ez esetben, még ha nagyobb súlyú betegről is van szó, két családtag együttes közreműködésével könnyebben felültethető. Az ülőhelyzetet úgy biztosítjuk, hogy több párnát az élére állítva egymás mellé helyezünk a falhoz támasztva. A beteg így kényelmesen nekidőlhet.

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.
Mit kell tudni a sugárterápiáról? >>

Ha a beteg stabilan tud ülni a háta megtámasztása nélkül is, az ágy szélére is kiültethetjük úgy, hogy talpa a padlón vagy egy kis sámlin nyugszik. Ha a beteg tudja tartani a tányért, adjuk a kezébe a kanállal együtt. Ha nem, mi fogjuk a tányért, s etessük. A darabos ételt eleve felszeletelve tálaljuk neki. Nem baj, ha mindent kanállal eszik. A villa esetleg megszúrhatja a száját, különösen akkor, ha a betegnek remeg a keze vagy az etető családtag még gyakorlatlan. Ha betegünk tud pohárból inni pohárból, könnyű dolgunk van, ha nem, akkor szívószállal itassuk. Mindig legyen valaki a fekvőbeteg mellett, de ha nem olyan súlyos az állapota, s pár percre magára kell hagyni, mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen mellette innivaló, például tea.

Pohár helyett adjuk flakonban az innivalót

Ha a beteg erőnléte olyan jó, hogy fel tud ülni egyedül néhány korty erejéig, ki tudja szolgálni magát. Az innivalót ne pohárba készítsük oda, hanem olyan flakonban, aminek a kupakján egy nyitható-zárható kis lyuk van. Nagyon jól beválik, mivel a beteg önállóan tudja nyitni-zárni. Akár az ágyában is tarthatja a keze ügyében. Tartalma nem folyik ki, s amikor iszik, nem önti a saját nyakába. Ez a módszer még a szívószállal történő itatásnál is könnyebb. Pohárból történő itatáskor egy gyakorlatlan hozzátartozó könnyen leöntheti beteg családtagját.

Figyeljünk oda, milyen ételt adunk a betegnek

Ha orvos, dietetikus előírt valamilyen meghatározott étrendet, azt kell betartani.

Mindenképpen olyan ételt kell adni a betegnek, ami nem terheli meg az emésztőrendszerét, sőt, elősegíti annak működését, hiszen a fekvőhelyzet nem kedvez az emésztésnek, a bélperisztaltikának (bélmozgásnak). Ilyenek a növényi rostokban gazdag ételek, mint a gabonafélék, zöldségek, magvak. Akinek már kevés a foga, nehezen vagy egyáltalán nem tud rágni, annak turmixoljuk ételét. Pépesítve a hüvelyesek sem okoznak puffadási panaszokat, mivel a puffadás oka sokszor a megrágatlan étel.

Ha nincs otthon turmixgép, vegyünk darát és készítsünk olyat, ami pár évszázada még mindennaposan az asztalra került: a régiek árpa-, zab- és kukoricakásán és hasonló, egyszerű ételeken éltek.

Kevés zsiradékot használjon főzéshez, a hőkezelt étolaj helyett használjon hidegen sajtolt étolajat. Disznózsírból csak nagyon keveset adjunk az ételhez.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a fekvőbeteg családtagunkat – amennyiben a mozgáskoordináció már helyreállt - lehetőség szerint fokozatosan vegyük rá, hogy kezdjen önállóan étkezni, először segítséggel, később az étel odakészítését követően önállóan.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Otthonápolás: így spórolhatunk az...

Ha egy családtag súlyos betegségéből adódóan otthonápolásra szorul, az a családtagok számára is megterhelő fizikailag, lelkileg és anyagilag is....

Az intenzív osztály elhagyása után...

Bár számtalan koronavírus-fertőzött életét mentették meg az intenzív osztályokon, sok beteg élete távolról sem tért vissza a régi minőségébe....

Ki segíthet a beteg hozzátartozó...

Egyre több családban találkozunk olyan tartós szakápolásra szoruló idős vagy fiatalabb beteggel, akiket a hozzátartozók nem tudnak 24 órán át...

Betegfelügyeleti rendszerek

Gyakran találkozunk olyan idős, beteg emberrel, aki felügyeletre szorul, azonban nem szívesen fogadja el egy idegen ember segítségét, hozzátartozói...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.