Alvási apnoe: a zöldtea segíthet

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Az obstruktív alvási apnoe az egyik legismertebb alvással kapcsolatos légzészavar. A zöldteában található vegyi anyagok azonban nemcsak a tanulási- és memóriazavarokra, hanem erre a betegségre is pozitívan hat.

Az alvási apnoéban szenvedő betegeknél alvás közben időnként kihagy a lélegzet. Mindez komoly oxigénhiányos állapotot okozhat, mely veszélyezteti a különféle szerveket. Emellett növeli a magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke kialakulásának esélyét, hatással van a kognitív képességekre (memória, tanulás).

Egy amerikai tanulmány szerint a zöldteában található erős antioxidánsok segítenek ezen problémák enyhítésében. A zöldtea olyan polifenol nevű anyagot tartalmaz, mely állatkísérletek tapasztalatai alapján védenek az olyan neurodegeneratív elváltozások ellen, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

A zöldtea polifenoljai közömbösítik az oxidatív stresszt az agyban. Az oxidatív stressz nem más, mint olyan sejtkárosodás, melyet a szabad gyökök okoznak.

Az antioxidánsok megvédenek ettől a károsodástól. Az oxidatív stresszről úgy gondolják, hogy sok betegség kialakulásában van szerepe, többek között az obstruktív alvási apnoe-ban szenvedők körében is előfordul.

Az obstruktív alvási apnoe-ra egyre inkább úgy tekintenek, mint gyakori és komoly egészségügyi problémára, hiszen mind több bizonyíték van arra, hogy a káros, idegi alapú viselkedési problémák mögött (mint amilyen az időszakos hypoxia is), részben az oxidatív stressz húzódik meg.

A zöldtea alvási apnoe-ra gyakorolt hatásai

A jelenlegi kutatás során hím patkányokat teszteltek két héten keresztül úgy, hogy 12 órás alvási intervallumaik alatt időszakosan megfosztották őket az oxigéntól. Az időszakos oxigénmegvonás jellege hasonló volt ahhoz, melyet az obstruktív alvási apnoé-ban szenvedő felnőttek tapasztalnak. A kutatók a patkányok felének zöldtea polifenolt tartalmazó vizet adtak, míg a másik fele sima vizet kapott, ezután gyulladásra és oxidatív stresszre tesztelték őket.

Miután megkapták az innivalót, egy olyan labirintusba engedték őket, melyet a térbeli tájékozódás és a memória tesztelésére fejlesztettek ki. Ebben az esetben egy rejtett terasz elhelyezkedésére kellett visszaemlékezniük.

Az alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az alvási apnoe-nek két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre.
Az alvási apnoe okairól bővebben

A tapasztalatok azt mutatták, hogy azok a patkányok, melyek zöldtea kivonatot kaptak, jobban teljesítettek, mint társaik. A kutatók szerint mindez azt feltételezi, hogy a zöldteában található anyagok enyhíthetik az obstruktív alvási apnoé-hoz kapcsolódó tanulási zavarokat. Ezen kívül bizonyítottan kevesebb volt az oxidatív stresszre utaló anyagok mennyisége azoknak a patkányoknak a szervezetében, akik zöldteát kaptak.

A zöldtea polifenoljai potenciális stratégiát jelenthetnek az alvászavarral kapcsolatos légzési problémákra- állítják a kutatók. További reményt jelenthet, hogy a polifenolok számos egyéb ételben megtalálhatóak, mint a tea, bor, különféle zöldségek és gyümölcsök.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Zöld tea
A teafélék közül az emberi egészségre gyakorolt legjelentősebb hatásokat a zöld tea fogyasztásával figyelték meg, melyet a keleti gyógyászatban már évszázadok óta előszeretettel használnak. A zöld tea fogyasztása és az emberi egészség közötti összefüggést régóta nagyra értékelik, de ma már számos kutatás is bizonyítja, hogy hatása rendkívül sokrétű.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.