Alvási apnoe: a zöldtea segíthet

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az obstruktív alvási apnoe az egyik legismertebb alvással kapcsolatos légzészavar. A zöldteában található vegyi anyagok azonban nemcsak a tanulási- és memóriazavarokra, hanem erre a betegségre is pozitívan hat.

Az alvási apnoéban szenvedő betegeknél alvás közben időnként kihagy a lélegzet. Mindez komoly oxigénhiányos állapotot okozhat, mely veszélyezteti a különféle szerveket. Emellett növeli a magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke kialakulásának esélyét, hatással van a kognitív képességekre (memória, tanulás).

Egy amerikai tanulmány szerint a zöldteában található erős antioxidánsok segítenek ezen problémák enyhítésében. A zöldtea olyan polifenol nevű anyagot tartalmaz, mely állatkísérletek tapasztalatai alapján védenek az olyan neurodegeneratív elváltozások ellen, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

Az alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az alvási apnoe-nek két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre.
Az alvási apnoe okairól bővebben

A zöldtea polifenoljai közömbösítik az oxidatív stresszt az agyban. Az oxidatív stressz nem más, mint olyan sejtkárosodás, melyet a szabad gyökök okoznak.

Az antioxidánsok megvédenek ettől a károsodástól. Az oxidatív stresszről úgy gondolják, hogy sok betegség kialakulásában van szerepe, többek között az obstruktív alvási apnoe-ban szenvedők körében is előfordul.

Az obstruktív alvási apnoe-ra egyre inkább úgy tekintenek, mint gyakori és komoly egészségügyi problémára, hiszen mind több bizonyíték van arra, hogy a káros, idegi alapú viselkedési problémák mögött (mint amilyen az időszakos hypoxia is), részben az oxidatív stressz húzódik meg.

A zöldtea alvási apnoe-ra gyakorolt hatásai

A jelenlegi kutatás során hím patkányokat teszteltek két héten keresztül úgy, hogy 12 órás alvási intervallumaik alatt időszakosan megfosztották őket az oxigéntól. Az időszakos oxigénmegvonás jellege hasonló volt ahhoz, melyet az obstruktív alvási apnoé-ban szenvedő felnőttek tapasztalnak. A kutatók a patkányok felének zöldtea polifenolt tartalmazó vizet adtak, míg a másik fele sima vizet kapott, ezután gyulladásra és oxidatív stresszre tesztelték őket.

Miután megkapták az innivalót, egy olyan labirintusba engedték őket, melyet a térbeli tájékozódás és a memória tesztelésére fejlesztettek ki. Ebben az esetben egy rejtett terasz elhelyezkedésére kellett visszaemlékezniük.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy azok a patkányok, melyek zöldtea kivonatot kaptak, jobban teljesítettek, mint társaik. A kutatók szerint mindez azt feltételezi, hogy a zöldteában található anyagok enyhíthetik az obstruktív alvási apnoé-hoz kapcsolódó tanulási zavarokat. Ezen kívül bizonyítottan kevesebb volt az oxidatív stresszre utaló anyagok mennyisége azoknak a patkányoknak a szervezetében, akik zöldteát kaptak.

A zöldtea polifenoljai potenciális stratégiát jelenthetnek az alvászavarral kapcsolatos légzési problémákra- állítják a kutatók. További reményt jelenthet, hogy a polifenolok számos egyéb ételben megtalálhatóak, mint a tea, bor, különféle zöldségek és gyümölcsök.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Harc a horkolás ellen - Milyen...

Szinte minden embert érint valamilyen formában a horkolás. Habár hajlamosak vagyunk úgy hinni, hogy a horkolás csak egy idegesítő zaj, fontos tudni...

Alváslabor nyílt a Szent János...

Az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött meghúzódó okokat.

A zöld tea egészségügyi előnyei

A zöld teának nevezett ital Kínában és Japánban már a tizenkettedik században a teaszertartások főszereplője volt, a nyugati országokban mégis a...

A zöld tea hatásai: Fogyás és...

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.