Alvási apnoe: a zöldtea segíthet

szerző: Cs. K. fordító - WEBBeteg
frissítve: 2021.08.06.

Az obstruktív alvási apnoe az egyik legismertebb alvással kapcsolatos légzészavar. A zöldteában található vegyi anyagok azonban nemcsak a tanulási- és memóriazavarokra, hanem erre a betegségre is pozitívan hat.

Az alvási apnoéban szenvedő betegeknél alvás közben időnként kihagy a lélegzet. Mindez komoly oxigénhiányos állapotot okozhat, mely veszélyezteti a különféle szerveket. Emellett növeli a magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke kialakulásának esélyét, hatással van a kognitív képességekre (memória, tanulás).

Egy amerikai tanulmány szerint a zöldteában található erős antioxidánsok segítenek ezen problémák enyhítésében. A zöldtea olyan polifenol nevű anyagot tartalmaz, mely állatkísérletek tapasztalatai alapján védenek az olyan neurodegeneratív elváltozások ellen, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

Az alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az alvási apnoe-nek két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre.
Az alvási apnoe okairól bővebben

A zöldtea polifenoljai közömbösítik az oxidatív stresszt az agyban. Az oxidatív stressz nem más, mint olyan sejtkárosodás, melyet a szabad gyökök okoznak.

Az antioxidánsok megvédenek ettől a károsodástól. Az oxidatív stresszről úgy gondolják, hogy sok betegség kialakulásában van szerepe, többek között az obstruktív alvási apnoe-ban szenvedők körében is előfordul.

Az obstruktív alvási apnoe-ra egyre inkább úgy tekintenek, mint gyakori és komoly egészségügyi problémára, hiszen mind több bizonyíték van arra, hogy a káros, idegi alapú viselkedési problémák mögött (mint amilyen az időszakos hypoxia is), részben az oxidatív stressz húzódik meg.

A zöldtea alvási apnoe-ra gyakorolt hatásai

A jelenlegi kutatás során hím patkányokat teszteltek két héten keresztül úgy, hogy 12 órás alvási intervallumaik alatt időszakosan megfosztották őket az oxigéntól. Az időszakos oxigénmegvonás jellege hasonló volt ahhoz, melyet az obstruktív alvási apnoé-ban szenvedő felnőttek tapasztalnak. A kutatók a patkányok felének zöldtea polifenolt tartalmazó vizet adtak, míg a másik fele sima vizet kapott, ezután gyulladásra és oxidatív stresszre tesztelték őket.

Miután megkapták az innivalót, egy olyan labirintusba engedték őket, melyet a térbeli tájékozódás és a memória tesztelésére fejlesztettek ki. Ebben az esetben egy rejtett terasz elhelyezkedésére kellett visszaemlékezniük.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy azok a patkányok, melyek zöldtea kivonatot kaptak, jobban teljesítettek, mint társaik. A kutatók szerint mindez azt feltételezi, hogy a zöldteában található anyagok enyhíthetik az obstruktív alvási apnoé-hoz kapcsolódó tanulási zavarokat. Ezen kívül bizonyítottan kevesebb volt az oxidatív stresszre utaló anyagok mennyisége azoknak a patkányoknak a szervezetében, akik zöldteát kaptak.

A zöldtea polifenoljai potenciális stratégiát jelenthetnek az alvászavarral kapcsolatos légzési problémákra- állítják a kutatók. További reményt jelenthet, hogy a polifenolok számos egyéb ételben megtalálhatóak, mint a tea, bor, különféle zöldségek és gyümölcsök.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mi az alvási apnoe?

Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy...

Harc a horkolás ellen - Milyen...

Szinte minden embert érint valamilyen formában a horkolás. Habár hajlamosak vagyunk úgy hinni, hogy a horkolás csak egy idegesítő zaj, fontos tudni...

Az alvási apnoe okai

Milyen elváltozások állhatnak az obstruktív, és milyenek a centrális alvási apnoe hátterében? A pontos diagnózis a kezelés alapját jelenti.

Horkolás - Komoly betegség tünete is...

A horkolás igazi rémálom lehet mind a horkoló, mind pedig az örökké kialvatlan párja számára. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a kapcsolatokra...

Az alvási apnoe magas vérnyomáshoz...

Mit nevezünk obstruktív alvási apnoe szindrómának, és miért fontos kezelni? Az utóbbi 50 évben vált ismertté ez a kórkép, és egyre inkább...

Az alvási apnoe kezelése

Az alvási apnoe enyhébb eseteiben orvosa életviteli változtatásokat javasolhat Önnek, többek között fogyást és a dohányzás elhagyását. Ha ezek...

Alváslabor nyílt a Szent János...

Az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött meghúzódó okokat.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.