A körömrágás és az ujjszopás csökkenti az allergia kockázatát

szerző: E.M.M., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azok a gyermekek, akik kisiskolás korukban rágják a körmüket vagy szopják az ujjukat, kamasz- és felnőttkorukra társaiknál kevésbé hajlamosak a gyakori allergénekkel szembeni érzékenységre. Az asztma és a szénanátha veszélyét ugyanakkor látszólag nem befolyásolja a két rossz szokás.

Az eredmények egy Új-Zélandi populációbázisú születési kohorsz tanulmányból származnak. Összesen 1037, 1972 és 1973 folyamán a tengerparti Dunedin város környéki, vidéki területeken született résztvevőt vontak be. Etnikai szempontból az alanyok zöme Új-Zélandi európai volt, és a szerzők szerint a csoport a terület valamennyi szocioökonómiai státuszát reprezentálta.

Az 5 és 11 éves kor között végzett követéses vizsgálatok alkalmával a gyermekeket kikérdezték, hogy rágják-e a körmüket vagy szopják-e az ujjukat. 13 éves korban a résztvevők 70%-ánál, 32 éves korban 90%-ánál végeztek bőrpróbát, mely során ellenőrizték a poratka, fűfélék, macska és kutyaszőr, lószőr, kapokfa vagy gyapotfa (Ceiba pentandra) továbbá az Aspergillus fumigatus, Alternaria, Penicillium, és Cladosporium gombafajokkal szembeni érzékenységet. 32 éves korban a csótányallergia jelenlétét is ellenőrizték.

Nagyobb az ellenállás

A szülők elmondása szerint a rendszeresen körömrágó vagy ujjszopó gyermekek 31%-a legalább egy allergénnel szemben kevésbé volt érzékeny 13 éves korban és 32 éves korban, mint azok, akik gyermekkorukban egyik rossz szokást sem gyakorolták.

A kutatók elvégezték az atopiával (veleszületett túlérzékenységgel) köztudottan összefüggő tényezők szerinti korrekciót is (pl. a gyermek legalább négy hetes koráig anyatejes táplálásban részesült-e, van-e a háztartásban kutya vagy macska, illetve szerepel-e a szülők kórtörténetében atopiás megbetegedés). Emellett elvégezték a háztartás zsúfoltsága, a szocioökonómia státusz és a szülői dohányzás szerinti kiigazítást is.

Az elmondásuk szerint szénanáthás vagy asztmás résztvevőknél 13 éves korban a két betegség nem függött össze az ujjszopással vagy a körömrágással. A szerzők ennek kapcsán megjegyezték, hogy az asztma kialakulása az atopiához képest vélhetőleg kevésbé szorosan kapcsolódik az immunműködéshez, és hogy a gyermekkori asztmás esetek csupán egyharmada kapcsolódott látszólag atopiához.

Ne bátorítsuk a gyereket a rossz szoksára!

Amennyiben jövőbeni tanulmányok is megerősítik az említett kapcsolatot, akkor a szerzők szerint az allergiák megelőzésében a körömrágás és az ujjszopás hosszú távon hasznosnak tekinthető. Azt azonban mégsem javasolják, hogy gyermekeinket ezekre a rossz szokásokra ösztönözzük, hiszen az ujjszopás fogsor deformitáshoz, míg a körömrágás a kéz és a körömágy elfertőződéséhez vezethet.

Úgy tűnik, hogy az eredmények alátámasztják a higiénia hipotézist, mely szerint a környezeti mikrobiális expozíció csökkenti a belélegzett allergénekkel szembeni érzékenységet – számolt be Stephanie Lynch, az Új-Zélandi Dunedin Orvostudományi Egyetem kutatója a Pediatrics című orvosi szakfolyóirat online kiadásában.

WEBBeteg
Forrás: WEBBeteg
E.M.M., fordító, medicalnewstoday.com

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.