Mit kell tudni a keresztallergiáról, az orális allergia szindrómáról?

ÁNTSZ
megjelent:

Hazánkban a nyár végén, ősz elején jelentkezik a legtöbb allergiás probléma – elsősorban a légkörben található magas parlagfű-pollen koncentráció miatt.

Ilyenkor a hagyományos „szénanáthás” tünetek (pl. orr- és szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés) mellett bizonyos ételek elfogyasztása után pár perccel a száj, garatra korlátozódó kellemetlen szubjektív tünetek: pl. ajak- vagy nyelvduzzanat/bizsergés, lágyszájpad- vagy garatviszketés, stb. is felléphetnek. Ezt a tünet-együttest orális allergia szindrómának hívják, melynek hátterében az ún. keresztallergia jelensége áll - olvasható az ÁNTSZ weboldalán.

Mi az a keresztallergia?

A keresztallergia a pollenben és bizonyos gyümölcs- és zöldségfélékben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett kereszt-allergének nagyfokú hasonlóságán alapul. Emiatt az adott élelmiszer elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel rokonságot mutató kémiai anyag is képes helyben, a szájüreg nyálkahártyáján allergiás reakciót kiváltani. Ilyenkor helyileg hisztamin és más biológiailag aktív molekulák szabadulnak fel, ami következményes ajak/nyelv-ödémával, bizsergő érzéssel vagy lágyszájpad viszketéssel stb. járhat.

Ezek a tünetek az esetek legtöbbjében kellemetlenek, de általában múló jellegűek, önmagukban legtöbbször más bajt nem okoznak. Igen ritkán azonban fulladásérzés, légzési nehézség vagy – szerencsére az esetek elenyészően kicsi részében – súlyos allergiás reakció (anaphylaxia) is felléphet.

Keresztreakciók

A keresztreakciók során az orális allergiás szindrómaként ismert tünetegyüttes a jellemző, vagyis ismert pollenallergiások, főleg szezonban, a különböző gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketést, duzzadást, szem- és orrcsorgást, ritkábban rekedtséget, köhécselést vagy fulladást észlelnek. Mit ne együnk?

A tünetek kezelésben elsődleges az allergiát kiváltó élelmiszer fogyasztásának kerülése, főleg a pollenszezonban.(A tünetek ugyanis összefüggést mutatnak a pollenkoncentrációval is, szezonon kívül általában ritkábban és enyhébb formában jelentkezhetnek). Különösen fontos az allergiás panaszt okozó élelmiszer kerülése akkor, amikor az súlyosabb allergiás tünetet (nehézlégzés, esetleg anafilaxia) okozott előzőleg.

Valamennyit segíthet a sütés-főzés is, mert sok kereszt-reakciót adó molekulát képes a hőhatás elbontani. Javasolják pl. a kérdéses élelmiszer rövid, mikrohullámú sütőben való kezelését is étkezés előtt. Mindez nem érvényes a dió-mogyorófélékre, mert a pirított magvak általában megtartják allergizáló hatásukat a sütés-pirítás ellenére is.

Tanácsok, amelyek segíthetnek az allergiásoknak

A pollenszezonban folyamatosan szedett allergia ellenes gyógyszerek (főként az ún. antihisztaminok, melyek manapság recept nélkül is kaphatók) kivédhetik, vagy jelentősen enyhíthetik a keresztallergia okozta tüneteket is. Hosszabb távú megelőzésre próbálkozni lehet a pollenallergiát megszüntető immunterápiával is.

Azokban az igen-igen ritka esetekben, amikor a keresztallergia miatt súlyos, életet veszélyeztető anafilaxia lép fel, a betegeket a kórházi kezelést követően feltétlenül el kell látni az életmentő adrenalin-tartalmú ön-injektorral, a darázsméreg-allergiásokhoz hasonlóan. Ehhez a keresztallergiában jártas allergológai szakrendeléseken adnak segítséget.

Bizonyos pollenek esetében jól meghatározható azon élelmiszerek (elsősorban gyümölcsfélék, zöldségek) köre, amelyek az adott pollenre allergiásoknál ilyen tüneteket kiválthatnak. Például a nyár végén hazánkban igen gyakori parlagfű-allergiásoknál az őszibarack, dinnyefélék, uborka, cukkíni, egyes olajos magvak.

Fontos megjegyezni, hogy a pollenallergiások nagy többsége panasz nélkül fogyaszthatja a fenti gyümölcsöket, zöldségeket. A legtöbb keresztallergia esetén is csupán egy vagy néhány gyümölcsféleség fogyasztása okozhat múló panaszt. Panaszmentes esetben tehát fölösleges diétázni. Természetesen a panaszt kiváltó élelmiszert célszerű kihagyni az étrendből és allergológiai szakrendelést fölkeresni.

A leggyakoribb keresztallergiák

Példák gyakoribb, ismert keresztallergiákra (a teljesség igénye nélkül):

  • parlagfű- őszibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye), banán, tök,uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag
  • fekete üröm- sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, egyes fűszerek (pl. kömény, édeskömény, ánizs, koriander)
  • nyírfa- alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, szilva, cseresznye,meggy, őszibarack, sárgabarack), avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót
  • éger- alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller
  • füvek- paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény
  • házipor-atka- rákféleségek

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.