• A latexallergia

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

        A teljes népességben a latexallergia gyakorisága 2-6 százalékra becsülhető, ugyanakkor az egészségügyben dolgozók körében előfordulása 25 százalékra tehető!

        Ön tudta?
        A latexérzékeny betegek egyidejűleg érzékenyek lehetnek bizonyos ételekre mint a banán, avokádó, amerikai mogyoró, alma, répa, zeller, papaya, kivi, burgonya, paradicsom, dinnye, őszibarack, cseresznye, ananász, eper, málna, füge, szőlő, sárgabarack, szójabab, körte, rozs, golgotavirág, mogyoró, dió.

        A latexallergia tünetei és diagnosztizálása

        A latex egy természetes anyagból készült termék, melyet a gumifa fehéres, tejszerű folyadékából nyernek. Ebből gyakran úgynevezett latex keveréket is előállítanak. Az egyén allergiás lehet a latexre, annak keverékére vagy mindkettőre.

        Az egészségügyben dolgozók körében a latexallergia előfordulása 25 százalékra tehető, míg a populáció többi részében ennek gyakorisága 2-6 százalékra becsülhető. Ennek magyarázata a latex egyre gyakoribb védőeszközként történő használata, de gyakori vizeletfertőzés, gyermekkorban elvégzett sebészi beavatkozás miatt is kialakulhat az érzékenység.

        Hirdetés

        A latexallergia azonnali formája a csalánkiütés (urticaria), légzési nehézség, asztma, angioödéma, az anafilaxia (heves allergiás reakció) és a kontakt dermatitis (kóros gyulladásos bőrreakció). A diagnózist szérum IgE-szint-, specifikus IgE-vizsgálat, bőrpróba, patch teszt segítségével állítják fel.

        Latex allergia
        Latexallergia

        Fontos a megelőzés és az elővigyázatosság!

        Akut esetben vagy anafilaxiás roham kialakulásakor a kezeléshez vagy a sürgős beavatkozásokhoz latexmentes felszerelést kell használni. A megelőzés és a megfelelő elővigyázatosság fontosak a további reakciók elkerüléséhez.

        A téma cikkei

        13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
        13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
        13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
        13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
        13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
        13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
        13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
        13/8 Rovarcsípés allergia
        13/9 A gyógyszerallergia
        13/10 A latexallergia
        13/11 Vegyszerek elleni allergia
        13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
        13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű-allergiáról

        Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

        Legutóbb frissült: 2018.08.27 20:59
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Rövidlátás

        Rövidlátás

        Dr. Tóth Eszter

        Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó? Hogyan kezelhető e probléma?

        A migrén okai

        A migrén okai

        B. M., szakfordító

        Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

        Allergia: miért van egyre több beteg?

        "Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!

        Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

        Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás panasz jelentkezése esetén is érzelmi okokból nagyon nehéz megválni a házi kedvencektől.

        Keresztreakciók - Mit ne együnk?

        A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat.

        Mi okozza a dióallergia kialakulását?

        A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját, tüneteit, kezelését, valamint megelőzését is.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        A legelterjedtebb allergiatípusok

        A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.