Egészségszemle

Szerző: WEBBeteg

A BLOG LEÍRÁSA

Válogatás érdekes és hasznos blogbejegyzésekből, melyeket olvasva többet tudhat meg az egészséges életmódról, a különféle betegségekről és az egészségügyi újdonságokról.

Látogatás: 42903 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

4 kétségtelen jel, hogy vitaminhiányban szenvedsz

2012.10.17.

A létfontosságú vitaminok hiányára jellegzetes tünetek hívják fel a figyelmet. Vedd komolyan, mielőtt súlyosabb formát öltenek!


A megfelelő kalóriabevitel még nem biztosíték arra, hogy szervezeted megkap minden nélkülözhetetlen tápanyagot. Lehet, hogy testsúlyod megfelelő, vagy akár magasabb az ideálisnál, mégis minőségi éhezésben szenvedhetsz. Ilyenkor étrended nem tartalmazza a szervezeted egészséges működéséhez nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ez könnyen előfordulhat, ha gyakran fogyasztasz félkész ételeket, és tányérodon nem szerepel elegendő nyers, friss zöldség és gyümölcs. Kétségtelen, hogy kényelmesebb megoldás a gyorsan elkészíthető étel, ám ez hosszabb távon komolyan veszélyezteti egészségedet. Érdemes odafigyelned, hogy a vitaminok mennyisége a sütés, főzés, de a tárolás hatására is csökken. Milyen jelekre figyelj, hogy elkerüld vitaminraktáraid vészes kiürülését?


1. Visszatérő fertőzések


Előre tartasz az ősz végétől, mert ilyenkor rendszeresen utolér a megfázás, az influenza? Pedig egészséges immunrendszer esetén ez az időszak sem jelenthet fokozott veszélyt....

A kalciumhiány tünetei

2012.10.10.

A kalciumhiány távolról sem ott kezdődik, hogy a csontritkulás diagnózisát az orvosi papírjainkra írják. Évekkel, sőt évtizedekkel korábban már találkozhatunk a kalciumhiány miatt kialakult problémáinkkal. Pontosan melyek lehetnek ezek?

 

Naponta legalább 1.000 mg, azaz egy teljes gramm kalciumra lenne szükségünk a nemzetközi és a hazai ajánlások szerint. Feltéve, ha egészséges fiatal nők vagy  férfiak vagyunk, mert idősebb korban még tovább, egészen 1.300 mg-ig emelkedik az ajánlás.


A felmérések azonban teljesen más képet mutatnak: átlagos bevitelünk mindössze 650-720 mg környékén mozog, azaz körülbelül egyharmadával kevesebb a szükségesnél.

 

A legtöbb mikrotápanyag, így a kalcium hiányának sincsenek erős, jellegzetes tünetei az enyhébb esetekben, de nem is marad rejtve a probléma, ha jól odafigyelünk rá. Milyen jelek, tünetek hívhatják fel figyelmünket a kalcium hiányára?

 

Töredezik a körme? Többek között ez is utalhat kalciumhiányra, azért akár pár másodperc alatt felfedezhetők az enyhe kalciumhiány tünetei. A körmök  töredezettsége mellett a fénytelenségük, illetve a rajtuk megjelenő fehér foltok is segíthetnek az öndiagnózis felállításában. Ez utóbbit amúgy köröm rétegei közé került levegő okozza, és kialakulásában szerepet játszhat még a vashiány is....


A folytatást a VitaminBlog.hu-n olvashatja

Miért veszítjük el a fogainkat? Nem is gondolnád!

2012.10.10.

Bár a szuvasodás a legfélelmetesebb fogászati probléma, nem ez a fogak elvesztésének első számú oka.


Mikor igazságos Mátyás országjárása során találkozott egy öregemberrel, többek között azt is megkérdezte tőle: „Mennyi még a harminckettő?” – Hát biz’ már csak tizenkettő! – hangzott a válasz. (A fineszes kérdés ugyanis a fogak számára vonatkozott).


Ez a probléma, vagyis az, hogy az életkor előrehaladtával elveszít(het)jük a fogainkat, akár a természetes élettani folyamatoknak is betudható, ám manapság, a fogorvoslás jelenlegi fejlettségi szintjén – ha időben fordulunk orvoshoz –, nem kell szükségszerűen elhullajtanunk a fogainkat.


Ne tétlenkedjen!


A közvélekedés úgy tartja, hogy a fogatlanná válásban elsősorban a fogszuvasodás játssza a „főszerepet”. Ezzel szemben valójában a foghiányokért a fogínygyulladások és a nyomunkban fellépő fogágybetegségek legalább ilyen mértékben tehetők felelőssé.


A folytatást a VitaminBlog.hu olvashatja: Miért veszítjük el a fogainkat? Nem is gondolnád!

A gyeremekkori horkolás oka az allergia?

2012.09.28.

A gyermekkorban jelentkező horkolás hátterében allergiás megbetegedés állhat, hívja fel figyelmünket egy ausztrál vizsgálat.


A vizsgálatban résztvevő 219, 5 éves, vagy fiatalabb korú gyermek kivétel nélkül a rhinitis allergica, vagy másnéven szénanátha tüneteitől szenvedett. Ez olyan allergiás reakció, melyet pollen, penészgomba, állatok szőre, vagy poratka válthat ki. Jellemző tünetei a tüsszögés, orrfolyás, köhögés, a szemek viszketése, könnyezése.


Az American College of Allergy, Asthma and Immunology szervezet becslései szerint az amerikai lakosság mintegy 20 százaléka szenved a kellemetlen tünetektől.


Az ausztrál vizsgálat 213 szénanáthás résztvevőnél állapította meg, hogy időnként horkol. Családjuk elmondása alapján a gyermekek 60 százaléka horkolt legalább hetente egyszer, 26 százalékuk pedig heti három alkalomnál is többször.


A horkolás más, súlyosabb betegségek, légzési problémák – például alvási apnoe - jelzője is lehet, jelentkezése tehát ilyen értelemben hasznos. A felnőttkorban jelentkező horkolást többnyire anatómiai problémák, vagy elhízás okozzák....


(allergia.blog.hu)

Tanácsok a nátha és megfázás ellen

2012.09.19.

Itt az ősz, és a nátha gyógyszerét még mindig nem találták fel. Helyette néhány jó tanács talán segít, ha meggyógyulni nem is, de legalább könnyebben elviselni a tüneteket.


Ha náthásak vagyunk:  • Gyakran fújunk orrot - de nem mindegy, hogyan. Fontos a rendszeres orrfújás, hogy az orrváladék ne pangjon. Ha erősen fújjuk az orrunkat, megfájdulhat a fülünk, ezért inkább az egyik, majd a másik az orrlyukunkat fújjuk ki, és csak óvatosan.

  • Maradjunk ágyban. Az ágynyugalom segíti a szervezet immunrendszerét.

  • Toroköblítés sós vízzel. A gargarizálás enyhíti a torokfájást, mert nedvesíti a garatot, a só csökkenti a duzzanatot. Teáskanálnyi sót oldjunk fel langyos vízben, és ezzel öblögessünk naponta négyszer. Jó a mézes citromos tea is erre a célra. Egy éves kor alatt ne adjunk mézet a kisgyereknek!

  • Igyunk meleg folyadékot. Ez enyhíti az orrdugulást, megelőzi a kiszáradást, és megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyát....


A folytatást a wellness.specia.hu blogjában olvashatja: Tanácsok a nátha és megfázás ellen">Tanácsok a nátha és megfázás ellen

Mit változtassunk az étkezési szokásainkon idős korban?

2012.09.12.

Ha azok közé tartozunk, akik valójában nem gondolkodnak el azon, mi mindent tömnek magukba, akkor a következő tippek segíthetnek, hogy könnyen egy új, egészséges táplálkozáshoz találjunk el:

Kerüljük a stresszt evés közben.


Ne lépjük túl a telítettség érzését


A lassú evés semmiképp nem késlelteti a jóllakottság érzését, mert a telítettségérzés az agy által vezérelt folyamat. Ha lassan eszünk, minden esetben kevesebbet fogunk enni, mert a jóllakottság érzése – mindegy, hogy gyorsan vagy lassan eszünk – ugyanabban az időpontban jön el.


Együnk lassabban és tudatosabban. A rágás folyamata már az emésztés része, rágjunk helyesen.


Ne együnk forrót, jobb a langyos.


Ne tömjük csak úgy magunkba az ételt, próbáljuk meg az ízeket valóban érezni.


Rágás közben fejlődnek ki az aromák, keressük ezeket.


Ha eddig stresszes evők voltunk, akkor tudatosan változtassunk: most lassan eszem...


anyugdijas.blog.nlcafe.hu

Agresszív a gyermekem - mit tegyek?

2012.09.04.

Az a kisbaba, aki 8-9 hónapos korban még boldogan mosolygott mindenkire, 1-2 éves kora között hirtelen ijesztő dolgokat kezd produkálni: belemar mások arcába, fellöki a gyerekeket, harap, elveszi mások játékát, odacsap a többi gyereknek. Mi ennek az oka? Mit tehetsz ellene?

1. Figyelemfelkeltés

A verekedés, a harapás, a hajhúzás gyakran a figyelemfelkeltés eszközei. “Anya figyelj rám” – mondaná a 15-16 hónapos, ha tudná, de nem tudja, ezért dühös lesz és megrúgja a testvérét, mert tudja, hogy akkor anya odafigyel. Nem véletlen, hogy elfoglalt, rohanós hétköznapokon gyakrabban fordul elő ilyen eset, mint nyugodt békés hétvégéken, amikor az egész napot együtt töltitek.

2. A rossz példa

“De hát én nem szoktam harapni” – mondja sok szülő, aki nem érti, honnan származnak gyermeke agresszív megnyilvánulásai. Hát harapni tényleg nem szoktak a szülők, de egy-két csúnya szó, néhány indulatos mondat talán elhangzik olykor, a kisgyerek pedig érzi ezt a feszültséget, és a saját módján utánozza le.
Sajnos tovább rontja ezt a helyzetet, ha néha eljár a kezed. Tudom, olykor minden szülővel megesik, de érdemes megtanulni uralni az indulataidat, mert ezzel csak tovább szítod az ő indulatait.

3. “Nem tudom elmondani…”

A kisgyerekekben nagy feszültséget okozhat, ha nem képesek elmondani, mit szeretnének, mi a bajuk, mert még nem tudnak eléggé beszélni hozzá. Ezt a feszültséget pedig csapkodásban, hisztiben vezethetik le....

A folytatást a kismamablog.hu blogjában olvashtaja: Agresszív a gyermekem - mit tegyek?>>

(kismamablog.hu)

Az egészséges vízpótlás

2012.08.29.

Az alábbi 8 pont elsősorban azokhoz szól, akiknek évek óta kínszenvedés az optimális testtömeg megszerzése és megtartása. Másodsorban azok olvassák végig, akik szépek és csinosak, és ilyenek is szeretnének maradni.


1. Csodaszerek nem léteznek!


Felejtsd el a napok alatt szupermodellé karcsúsító tablettákat, italokat és egyéb szerkentyűket! Nincs olyan edzésprogram sem - sem 6 hetes, sem 6 hónapos -, amely egyszerre hozna csúcsformába, és ott is tartana az életed hátralévő részében. Amilyen most vagy, az az elmúlt 10 éved eredménye mind táplálkozás, mind testmozgás szempontjából. Mivé leszel? Ezt csupán az határozza meg, hogy mit csinálsz magaddal - a mai naptól kezdve - az életed további éveiben. Ez fog dönteni egészségedről és a plusz kilókról is.


2. Idealizált emberkép.


Olyan világban élünk, ahol az emberideált a színes reklámokban látható férfi és női modellek adják. Mi is így szeretnénk kinézni, és ezért talán egész életünkön át önsanyargatásra adhatjuk a fejünket… Nyisd ki a szemed! Mindannyian mások vagyunk, genetikailag különböző mennyiségű zsírsejtet birtokolunk, és alapjáraton különböző mennyiségű kalóriát égetünk, mert gyorsabb vagy épp lassabb alapanyagcserével rendelkezünk. Magadból akard kihozni a maximumot!


3. Fogadd el magad olyannak, amilyennek születtél!


A testformálás az agyban kezdődik. Ha pozitívan gondolkozol, a külsőd is a pozitív irányba fog változni. Amíg evéssel jutalmazod magad szomorú perceidben, amíg nem nyitsz a világra, addig nehéz lesz elfogadnod önmagad....


A folytatást a wellness.specia.hu blogjában olvashatja: Az egészséges vízpótlás

7 körülmény, ami tönkreteheti éjszakai alvását

2012.08.22.

Sokan és sokszor panaszkodunk, hogy nem tudjuk kipihenni magunkat éjszaka, állandóan fáradtak vagyunk, nem tudunk aludni. Mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk érdemes szétnézni magunk körül, biztos minden körülmény ideális a pihentető alváshoz?


Horkol a hálótárs


Ha valaki más panaszkodik horkolásra, akkor csak legyintünk, vagy jót mosolygunk a dolgon, de ha mellettünk durmol valaki hangosan, mindjárt másként látjuk a dolgokat. A horkolás hangereje a 90 decibelt is elérheti, így nem könnyű aludni mellette. Még ha el is tud aludni valahogy az ember ekkora zajban, bármely pillanatban felébredhet és vége a nyugodt pihenésnek.


A legegyszerűbb megoldás erre a problémára, ha megkérjük hálótársunkat, hogy forduljon oldalra alvás közben, így talán egy kicsit csendesebb lesz. Ha ez sem szünteti meg a problémát, akkor küldjük el orvoshoz vagy használjon valamilyen horkolásgátló „berendezést“. Abban az esetben, ha semmi nem változik és lehetőségünk van rá, akkor költözzünk másik szobába vagy legalább vegyünk egy füldugót…


Ha mi horkolunk


Hát ezt bizony senki sem szereti beismerni, hogy horkol éjszaka. De sajnos előfordulhat, hogy mi vagyunk a leghangosabbak a házban, és ez nem csak másnak rossz, hanem nekünk is, mert felriadunk saját zajunkra. Ami viszont ennél is komolyabb gond az a rossz légvétel miatti oxigénhiány, ami ilyenkor kialakul a szervezetünkben és aminek köszönhetően állandóan megébredünk. A mondást, miszerint sok kicsi sokra megy, mindannyian ismerjük. Az állandó ébredések miatt másnap fáradtnak és elgyötörtnek érezzük magunkat, ami a tartós kialvatlanság miatt állandósulhat és megakadályoz a normális, kiegyensúlyozott életvitelben....

A modern kor járványa: az elhízás

2012.08.15.

A XXI. század szomorú paradoxonja, hogy mialatt a Föld népességének harmada az éhezéssel küzd, a másik harmadának a túltáplálással és következményeivel kell szembenéznie. Ma a kövérség és szövődményei a világ egyik legnagyobb egészségügyi kihívását jelentik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. Magyarországon még ennél is nagyobb mértékű a túlsúly és elhízás előfordulása.

Mi az elhízás?

"Az elhízás anyagcsere folyamatok genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növekedésében és/vagy az energia leadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. A súlytartó fázisban a kövérség megtartása már kisebb energia bevitellel is lehetséges. Ebben a szakaszban is további szabályozási zavarok, társuló betegségek alakulhatnak ki. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség, amely tartós kezelést igényel, testsúlycsökkentés, majd súlytartás céljából."

Túlsúlyos vagyok?

Az egyik leggyakoribb mérő módszer a BMI (testtömeg index) kalkulátor, mely megmutatja hányadán állunk a kilóinkkal....

A folytatást a kivalo-egeszseg.blogspot.hu blogjában olvashatja: A modern kor járványa: az elhízás>>

(kivalo-egeszseg.blogspot.hu)