• Egészségszemle

    WEBBeteg blogja


    A munkahely elvesztése nagyon sok embernél depressziót okoz. Az elbocsájtás terhe, a céltalanság, a feladatnélküliség jellemzően testi tünetek formájában jelentkezik először, majd legkésőbb 6 hónap múlva megjön a lehangoltság és az érdektelenség is. Hogyan lehet vajon túlélni ezt az időszakot? Mit lehet tenni, hogy munkanélküliként is ember maradhasson az ember?    A minap már beszéltünk arról, hogy az ember életében bekövetkezett hirtelen változások nemcsak a mindennapokban jelentenek törést, de a személyiség folytonossága is megszakad. Aki a munkája elvesztése előtt még tettrekész, aktív és életerős volt, egyik napról a másikra olyan helyzetben találja magát, amikor nincs értelme reggel felkelni, mert úgysincs mit csinálni. Ez a kényszerű változás, ami az illető saját erejébe, életképességébe vetett hitet megingatja, nagyon sok esetben magával hozza a hangulatzavart is.    A munkanélküliség eleinte nem tűnik annyira borzasztónak. A kezdeti ijedtséget felváltja az öröm, hogy végre nem kell menni dolgozni, lehet pihenni egy kicsit, és különben is hamarosan újra lesz munkahely. Aztán telnek a hetek, a hónapok, a legtöbb helyről még vissza sem jeleznek, és akkor a kilátástalanság, a tehetetlenség és a létbizonytalanság kikezdi az ember önbizalmát. Ilyenkor sokan úgy érzik, hogy eljárt már felettük az idő, nem kellenek sehova sem, nem is szívesen jelentkeznek új helyre, mert úgysem állják meg a helyüket. Minden egyes visszautasítással nő a bátortalanság és az elkeseredettség, és erősödik az az érzés, hogy a jövő feletti kontroll elveszett. Egyszer csak azon kapják magukat, hogy reggel fel sem kelnek, nem esznek rendesen, nem tisztálkodnak, kerülik a társaságot és közben a családtagjaikal veszekszenek, akik semmiről nem tehetnek…    A depressziós tünetek 3 hónappal a munkahely elvesztése után jelentkeznek leghamarabb. Jellemzően valamilyen testi panasz formájában mutatkoznak meg, ilyen lehet a fejfájás, a gyomorégés és a szexuális élet zavara is. Ezek mellett szépen lassan kialakul az állandó fáradékonyság, az érdektelenség, az ingerlékenység....    A folytatást az elmedoktor.hu blogjában olvashatja!


    A fogyókúrák egyik mumusa a testmozgás. Szinte mindannyiunk fél tőle és kifogásokat gyárt, hogy miért is nem mozgunk. Nincs időm rá, nincs kedvem, fáradt vagyok … stb.

    Pedig lehet, hogy csak rá kell hangolnunk magunkat a dologra, és egy idő után már hiányozni fog az is, ha esetleg tényleg valami jogos oknál fogva nem tudunk időt szánni  a testmozgásra.

    Véleményem szerint az egyik fő ok  a testmozgás kerülésére az a lustaság.

    Ha nincs orvosi problémád, ami miatt nem mozoghatnál (pl. műtét, szívprobléma, ortopédiai gond stb.), akkor igenis górcső alá kell vetned a kifogásaidat. Lehet, hogy csak a lustaság hozza ki belőled ezeket.

    Lustaság, fáradtság, nevezzük bárhogyan is, a legtöbb ember napi 8-10 óra robot után valóban nehezen áll neki az egésznek.

    Aki pedig rendszeresen beiktatta hétköznapjaiba, az arról számol be, hogy ez neki nem fáradság, hanem energiával tölt fel, és szinte felfrissülés testileg és szellemileg is. Persze erre a szintre el kellene jutni valahogy.

    Ha tényleg annyira nincs kedved mozogni, hogy sírni tudnál a fáradságtól, vagy annyira viszolyogsz tőle, hogy borsózik a hátad, hogy rá gondolsz, akkor várj még, és ne kezdj bele.

    A kényszerből végzett mozgásnak nem lesz eredménye. Nem tudod rendszeresen csinálni, előbb utóbb úgyis abbamarad.

    Célod kellene, hogy legyen, hogy életformáddá váljon. Sokan csak a szintentartó testmozgásig merészkednek el, pedig a látványos és eredményes fogyáshoz ennél kicsit több kell. Azaz nem elég napi 5-10 perc belőle.

    Ha nincsenek áttörhetetlen ellenérzéseid, és szeretnél ugyan mozogni, tisztában vagy ezekkel a dolgokkal, akkor rá kell hangolódnod....

    A folytatást a fittnok.hu blogjában olvashtaja: Mi a teendő, ha nincs kedved mozogni?>>

    (fittnok.hu)    Véletlenül sem akarok lebeszélni bárkit is arról, hogy ezt a hőséget víz mellett próbálja elviselni, viszont van pár dolog, aminek a megelőzésére érdemes gondolni, vagy ha beütött a krach, akkor cselekedni.    1. Kötőhártyagyulladás    A szem “vörös”, látszanak az erek a fehérjében, fáj. Sajnos a szemcsepp, mivel antibiotikum tartalmú, vényköteles, úgyhogy kénytelen leszel orvoshoz menni. Ami a kamillát illeti, nagyon közkedvelt, de többen figyemeztettek már engem, hogy nem trendi, mert allergizálhat. Nekünk még nem volt gondunk vele, saját felelősségre kéretik használni ;)    2. Lábgomba    Óvatosan a közös zuhanyzók használatával, vagyis vegyél fel papucsot. A tinea pedis gyakori jele és tünete, hogy a bőr gyulladttá válik, viszketni kezd, bizonyos bőrterületek elhalnak, illetve nedvedzés, vagy hólyagképződés, a bőr repedezettsége vagy hámlása észlelhető. Előfordulhat, hogy a károsodott bőrt baktérium is befertőzi, ez kellemetlen szaggal jár. A felületes gombás fertőzések kezelésében alapelv, hogy először helyi kezelést alkalmazunk. Első alkalommal mindenképp mutasd meg orvosnak a bőrelváltozást, mielőtt a szomszéd arzenáljából bármit rákennél, később lehet a bevált szert önállóan is használni....


    A folytatást a jobbulást.com blogjában olvashtaja!


    Alvászavarok, megváltozott étvágy, megváltozott szokások: nagy melegben a babák, a kisgyermekek viselkedése, szokásai is megváltozhatnak. Mire számíthatunk? Miben és miért változik meg a kicsi viselkedése? És: hogyan segíthetünk neki?

    Habár a felnőttek nagy meleg idején is a maguk megszokott napi ritmusát igyekszenek tartani, többnyire még ők is változtatnak néhány szokásukon. Például jobban kerülik a napközbeni tömegközlekedést, felesleges jövés-menést, igyekszenek kevesebb programot szervezni, és sokan észreveszik azt is magukon, hogy ilyenkor más az étvágyuk, bizonyos ételeket egyáltalán nem kívánnak, kevesebbet esznek. A babák is pontosan így vannak ezzel:

    1. Étvágy: Átmenetileg kevesebbet esznek, és sokkal szívesebben fogadják a lédúsabb ételeket. A kizárólag anyatejjel táplált babák gyakrabban és többet szopizhatnak, mert így a tej vizesebb “eleje” oltja a szomjukat. A már hozzátáplált anyatejes babák a kánikula idejére visszaszokhatnak az anyatejre, vagy legalábbis főként csak szopizni szeretnének.

    A hozzátáplált babák kevesebbet ehetnek a sűrű, tápláló ételekből és többet a gyümölcsökből.

    2. Nappali alvás: Az elalvás ilyenkor nagyon nehezen mehet, hiszen a lakás párás, meleg levegőjében sokkal nehezebb lehet ellazulni a kicsinek, ezért átmenetileg még az egyébként könnyen és önállóan elalvó babáknak is nehezükre eshet az ellazulás....

    A folytatást a kismamablog.hu blogjában olvashtaja: Kánikula: Másként viselkednek a babák?>>

    (kismamablog.hu)    Már néhány hete is annak, hogy voltam egy vastagbélrák-szűréssel és megelőzéssel kapcsolatos konferencián. A szűrésről majd máskor írok, most azokat az életmódbeli tényezőket keressük, amelyeknek szerepe van a rák elleni védelemben, vagy éppen elősegítik a vastagbélrák kialakulását.    Mozgás, normális testsúly    Intenzív kutatások tárgya, hogy vannak-e olyan életmódbeli tényezők, amelyek csökkentik a rosszindulatú vastagbéldaganatok valószínűségét. Dr. Topál László belgyógyász-gasztroenterológus főorvos nagyon érdekes dologra hívta fel a figyelmet egy a Háziorvosblog számára adott interjúban: „Az orvosok azt találták, hogy éppen azok az életmódi tényezők segítenek a vastagbélrák elkerülésében, amelyeket a szív-érrendszeri rizikó csökkentésére ajánlunk.” Például, több mozgás szükséges. A mozgás segíti a bélműködést, ezáltal lehet szerepe a megelőzésben. Az ideális testsúly megtartása jelentősen csökkenti a vastagbélrák-kockázatot.    Halfogyasztás, omega-3    Szintén mindkét betegségcsoporttal kapcsolatban preventív hatású az omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Lazac, hering, szardella, szardínia, makréla tartalmazzák nagy mennyiségben, de előfordul például tonhalban is. Omega-3 zsírsavak a len- és repceolajban, a dió és mogyorófélékben, valamint a szójababban is megtalálhatók. (omega 3- zsírsavakról írtam)....


    A folytatást a jobbulast.com HáziorvosBlogjában olvashtaja!


    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!

   • Blog leírása

    Válogatás érdekes és hasznos blogbejegyzésekből, melyeket olvasva többet tudhat meg az egészséges életmódról, a különféle betegségekről és az egészségügyi újdonságokról.
    Látogatás: 34113 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés