A kalciumhiány tünetei

Blog: Egészségszemle - Szerző: WEBBeteg

A kalciumhiány távolról sem ott kezdődik, hogy a csontritkulás diagnózisát az orvosi papírjainkra írják. Évekkel, sőt évtizedekkel korábban már találkozhatunk a kalciumhiány miatt kialakult problémáinkkal. Pontosan melyek lehetnek ezek?
Naponta legalább 1.000 mg, azaz egy teljes gramm kalciumra lenne szükségünk a nemzetközi és a hazai ajánlások szerint. Feltéve, ha egészséges fiatal nők vagy  férfiak vagyunk, mert idősebb korban még tovább, egészen 1.300 mg-ig emelkedik az ajánlás.

A felmérések azonban teljesen más képet mutatnak: átlagos bevitelünk mindössze 650-720 mg környékén mozog, azaz körülbelül egyharmadával kevesebb a szükségesnél.
A legtöbb mikrotápanyag, így a kalcium hiányának sincsenek erős, jellegzetes tünetei az enyhébb esetekben, de nem is marad rejtve a probléma, ha jól odafigyelünk rá. Milyen jelek, tünetek hívhatják fel figyelmünket a kalcium hiányára?
Töredezik a körme? Többek között ez is utalhat kalciumhiányra, azért akár pár másodperc alatt felfedezhetők az enyhe kalciumhiány tünetei. A körmök  töredezettsége mellett a fénytelenségük, illetve a rajtuk megjelenő fehér foltok is segíthetnek az öndiagnózis felállításában. Ez utóbbit amúgy köröm rétegei közé került levegő okozza, és kialakulásában szerepet játszhat még a vashiány is....

A folytatást a VitaminBlog.hu-n olvashatja