Agresszív a gyermekem - mit tegyek?

Blog: Egészségszemle - Szerző: WEBBeteg

Az a kisbaba, aki 8-9 hónapos korban még boldogan mosolygott mindenkire, 1-2 éves kora között hirtelen ijesztő dolgokat kezd produkálni: belemar mások arcába, fellöki a gyerekeket, harap, elveszi mások játékát, odacsap a többi gyereknek. Mi ennek az oka? Mit tehetsz ellene?

1. Figyelemfelkeltés

A verekedés, a harapás, a hajhúzás gyakran a figyelemfelkeltés eszközei. “Anya figyelj rám” – mondaná a 15-16 hónapos, ha tudná, de nem tudja, ezért dühös lesz és megrúgja a testvérét, mert tudja, hogy akkor anya odafigyel. Nem véletlen, hogy elfoglalt, rohanós hétköznapokon gyakrabban fordul elő ilyen eset, mint nyugodt békés hétvégéken, amikor az egész napot együtt töltitek.

2. A rossz példa

“De hát én nem szoktam harapni” – mondja sok szülő, aki nem érti, honnan származnak gyermeke agresszív megnyilvánulásai. Hát harapni tényleg nem szoktak a szülők, de egy-két csúnya szó, néhány indulatos mondat talán elhangzik olykor, a kisgyerek pedig érzi ezt a feszültséget, és a saját módján utánozza le.
Sajnos tovább rontja ezt a helyzetet, ha néha eljár a kezed. Tudom, olykor minden szülővel megesik, de érdemes megtanulni uralni az indulataidat, mert ezzel csak tovább szítod az ő indulatait.

3. “Nem tudom elmondani…”

A kisgyerekekben nagy feszültséget okozhat, ha nem képesek elmondani, mit szeretnének, mi a bajuk, mert még nem tudnak eléggé beszélni hozzá. Ezt a feszültséget pedig csapkodásban, hisztiben vezethetik le....

A folytatást a kismamablog.hu blogjában olvashtaja: Agresszív a gyermekem - mit tegyek?>>

(kismamablog.hu)