A gyomor működésének a zavarai

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A gyomor működésének a zavarai mint önálló betegségek is léphetnek fel, de megmaradhatnak a legkülönbözőbb gyomorbajok, sőt általános megbetegedések után is rövidebb, hosszabb időre. A zavarok állhatnak a gyomornedv elválasztásának zavaraiból, a gyomornedv mennyisége a normálisnál nagyobb, vagy kevesebb lehet. Kórosan megváltozhat a termelt gyomornedv vegyi összetétele. A túlságos gyomornedvelválasztásnál legfontosabb a gyomornedv sósavtartalmának a szaporodása. A túlságos mennyiségü sav izgatja a gyomor nyákhártyáját, erős gyomorégést, savanyu felböfögést, fájdalmakat, sőt görcsöket okozhat. Ezek a fájdalmak leggyakrabban az étkezés után bizonyos idővel lépnek fel, mig üres gyomor mellett szünetelnek; máskor meg éppen üres gyomornál igen hevesek.

   A gyomornedv elválasztásának csökkenése elsősorban a savtartalom csökkenésével jelentkezik, súlyos eseteikben a gyomorsav egészen hiányzik, és természetesen a gyomornedv egyéb alkotórészei is kisebb mennyiségben vannak, mint a normális összetételű gyomornedvben. A savtartalom növekedése rendszerint kellemetlen tünetekkel jár, ellenben a savtartalom csökkenése sokszor alig jár tünettel, mert a gyomor emésztő működését a bél működése csaknem teljesen pótolni tudja. Amig tehát a bél emésztő működése teljesen rendben van, tünetek ritkábban lépnek fel. Mihelyt azonban a gyomoremésztés bármilyen okból romlik, az ilyen embereknél hirtelen lépnek fel súlyos tünetek: mint pl. hasmenések stb., mert most már a hiányzó gyomorműködést nem tudja a hiányzó bélműködés pótolni.

   A gyomorzavarok másik része a gyomor mozgási zavaraiból áll. Itt is lehetséges a gyomorműködésnek fokozódása, vagy csökkenése, ez az utóbbi a gyakoribb. Ennek következménye, hogy a táplálék nem keveredik kellőképen a gyomornedvvel, igy az emésztés tökéletlen lesz, továbbá nagyon lassan történik a gyomortartalom átvitele a bélbe, a táplálék felhalmozódik a gyomorban, a gyomor nem ürül ki, a felhalmozódott táplálék kitágitja a gyomor falát, a pangó gyomortartalomban rendellenes bomlási folyamatok keletkeznek és ezeknek következménye nyomásérzés étkezés után. Fájdalmak, gyomorégés, gyakori felböfögés és hányás, meg a makacs, de könnyen gyógyitható hasmenés.

   Ugyanide vezet a gyomorfal rugalmasságának a csökkenése, a gyomor falai petyhüdtek lesznek, amit különösen általános megbetegedések kapcsán lehet észlelni, például tuberkulózisnál, vérszegénységnél. Ez az állapot lassanként a táplálkozás romlására és igy az alapvető betegség rosszabbodására vezet.

   A gyomorizom működésének fokozódását egész görcsös állapotokig különösen ideges embereknél találjuk tulajdonképeni gyomorbetegségek nélkül, de felléphet mint egyéb gyomorbajok kisérő jelensége is. A gyomor mozgászavarai különben rendszerint a gyomor elválasztási zavaraival kapcsolódnak.

   Már az eddigiekből tudjuk, hogy a gyomorfal tágitható és éppen ezért a gyomor jelentékeny alakváltozást is szenvedhet. A gyomor alakja az egyszerű zsákból átalakulhat egészen olyan formákba, ahol tulajdonképpen két zsákra válik, amelyeket egy aránylag vékony cső köt össze, ez az úgynevezett homokóragyomor, oka rendszerint gyomorfekély után visszamaradt heg. A gyomor nagyságának változása a gyomor kitágulásában áll, a gyomor kisebbedése alig fordul elő. A gyomor nagysága különböző embereknél jelentékenyen különböző lehet, anélkül, hogy működésében bármiféle zavar áll be. A táplálék mennyisége nagymértékben a szokástól függ és a gyomor nagysága ehhez alkalmazkodik, ha azonban a túlzott mennyiségű táplálék felvételéhez a gyomorfal rugalmasságának a csökkenése járul, akkor beállnak azok az állapotok, amit gyomortágulásnak szoktak nevezni. De beáll ez az állapot akkor is, ha a gyomor valamely oknál fogva nem tudja tartalmát idejében és teljesen kiüríteni a bélbe, akár azért, mert állandóan tul van tömve, akár azért, mert a gyomornak a bélbe vezető kapuja megszűkült. Ez szokott különösen megtörténni a gyomorszáj közelében fekvő fekélyek következtében, amikor is a gyomor súlyos esetekben annyira kitágulhat, hogy egészen a medencéig lecsüng. A gyomortágulás tünetei állandó teltség érzése a gyomortájon, fájdalmak, gyomorégés súlyosabb esetekben, gyakori hányás, amikor a betegek napokkal azelőtt megevett ételt hánynak ki.

   A gyomor helyzetváltozásai közül legfontosabb a gyomor sülyedése, ami a gyomrot tartó szalagok meglazulásának következménye és leggyakoribb a nőknél. Szerepet játszik itt a többszörös terhesség után visszamaradt csüngő hasfal, aminek következtében a hasüreg egész tartalma sülyed. Ilyen esetben persze a gyomorsülyedés az emésztés jelentékeny zavarait okozza. A hasüri szerveknek: gyomornak, beleknek, veséknek, esetleg a májnak s a lépnek ez a lelógása, lesülyedése legtöbbször veleszületett tulajdonsága bizonyos kóros alkatú egyéneknek s gyakori, hogy semmi kellemetlen tünetet nem okoz."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt