• Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A téma cikkei 

    7/1 A sztóma
    7/2 Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet
    7/3 Mit sportolhatnak a sztómával élők?
    7/4 A sztóma ápolása, kezelése
    7/5 Mit és mennyit ihatnak az ileo- és urosztómát viselő emberek?
    7/6 Amiről nem beszélünk, pedig kellene - a vastagbélrák
    7/7 Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    A sztómán keresztül ürül a széklet, ezért a sztómát közvetlenül körülvevő bőrt (perisztómális régió) óvni kell a széklettel történő közvetlen kontaktustól, mivel az olyan enzimeket tartalmaz, amelyek irritálhatják a bőrt. Egy helyesen kialakított ileosztóma ezért 1,5-3 cm-re helyezkedik el a hasfaltól. A sztóma egy zacskóval (sztómazsák) van összekötve, ahová a széklet távozik. Az ileosztóma rendszertelenül és bármikor kiválaszthatja a székletet, akaratlagosan nem befolyásolható. A sztómát viselő pácienseknek olyan étrendet kell betartaniuk, amely nem túl híg, de semmi esetre sem kemény székletet eredményez, utóbbi elzárhatja a sztómát, előbbi esetben pedig nagyon gyakran szükség lenne a zacskó cseréjére.

    Az ileosztóma lehet ideiglenes vagy végeleges. Az ideiglenesen kialakított ileosztómára csupán a betegség gyógyulásáig van szükség. Ezután újabb operációval elzárják a hasfalon kialakított mesterséges nyílást, ami komplikációmentesen gyógyul. Néhány esetben dupla sztómát alakítanak ki, ezt loop-ileosztómának nevezzük. A kivezetett vékonybélszakaszt a hasfalhoz rögzítik. A két nyílás egymás mellett helyezkedik el. Előnye, hogy a sztóma megszüntetésekor a kis nyílás elzárása kisebb operációt igényel.

    Végleges sztóma kialakítására akkor kerül sor, ha a betegség vagy sérülés miatt a teljes vastagbelet el kell távolítani.

    Hirdetések

    Mikor szükséges ileosztómát kialakítani?

    Sztómaműtét előtt

    A műtét előtt álló betegek rettegnek a megbélyegzéstől. Attól, hogy megváltozott állapotukat mindenki látni fogja, úgy érzik "rájuk lesz írva", hogy mások. Ez egy szörnyű helyzet, de mindenkinek az, így a hozzátartozóknak is. Minden nap látni a félelmet szerettünk arcán fájdalmas érzés, de nem szabad feladnunk, mert szükség van ránk és a mi segítségünkre, hogy a helyzetet könnyebb legyen elfogadni. Együtt kell küzdenünk a túlélésért, a kicsit más, de élhető életért. Készüljünk az új életre!

    Ileosztóma kialakítására általában viszonylag fiatal embereknél kerül sor. Szükségessé válhat krónikus gyulladásos bélbetegség, mint amilyen a colitis ulcerosa vagy Chron-betegség kezeléseként. Ezek a betegségek elkerülhetetlenné teszik, hogy a gyulladt bélszakaszt egy időre kizárják, ezzel időt adva a gyógyulásra.

    Gyakran végleges ileosztóma kialakítására van szükség a familiaris adenomatosus polyposis (örökletes béldaganat) gyógyításához. A betegség rosszindulatúvá válásának megelőzése érdekében már nagyon fiatalon sor kerülhet a vastagbél teljes eltávolítására.

    Balesetek, születési rendellenességek, vastagbéldaganatok szintén szükségessé tehetik az ileosztóma részleges vagy végleges viselését.

    Az ileosztóma használata

    Az ileosztómán keresztül hígan folyó vagy kásás széklet üríthető, mennyisége körülbelül másfél liter naponta. Ehhez a mennyiséghez nem elegendő egy sztómazsák, mivel a súlya kellemetlenül húzná a hasfalat. Ezért az ileosztóma a legtöbb esetben egy nyitott zacskóval van összekötve.

    A nyitott zacskó alsó végén található egy nyílás, amin keresztül a széklet a mosdóban kiüríthető. Ezután csiptetővel vagy tépőzárral teljesen biztonságosan lezárható.

    A sztóma alternatívái

    Az egyik lehetőség az ileum-pouch. Az operáció során a vékonybélszakaszt visszahajtják, tároló formát kialakítva, ez a széklet időszakos tárolását szolgálja, késlelteti a székletürítést. A végbélzáróizom továbbra is működik, és nincs szükség sztóma kialakítására, a székletürítés napi 8-12 alaklommal történik, de sokkal jobban szabályozható.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt a vastagbélrákról

    A betegségtől függ, hogy ez a megoldás alkalmazható-e, 12 hónapra lehet szükség, hogy a beteg megszokja, megtanulja használni, és megfelelően működjön. Ezért alapos megfontolás szükséges mind az orvos mind a páciens részéről, mielőtt ezt a megoldást választják.

    A másik lehetőség egy olyan műtét, amelynek során egy mesterséges tárolót alakítanak ki (Kock-pouch) a vékonybél egy szakaszából, ezt a hasfalon kialakított kis nyílással kötik össze, egy különleges műtéti eljárás lehetővé teszi, hogy ez a nyílás ne nyíljon ki akkor sem, ha a Kock-pouch megtelt. Egy katéter bevezetésével a tároló naponta többször kiüríthető.

    Az eljárást a svéd sebész, dr. Kock találta fel. Ma ennél elterjedtebb eljárás az ileum-pouch.

    A sztóma ápolása, kezelése

    A bélrendszer megbetegedése miatt válhat szükségessé a bélsztóma, melynek képzése során a bél egészséges részét a hasfalon készített nyíláson keresztül vezetik ki. Alakja rendszerint kerek, de ovális is lehet. Közvetlenül a műtét után duzzadt, ödémás, és mintegy nyolc hét után éri el végleges alakját, addig is folyamatos gondozást, ápolást igényel az érintett terület. Az orvosok minden esetben figyelnek arra, hogy a nyílást olyan helyre helyezzék, amihez a beteg könnyen hozzáfér (ez különösen fontos a túlsúlyos, nehezen mozgó páciens esetében). A műtétet megelőző órákban általában a sztómaterápiás nővér az, aki ezt a helyet kijelöli, a beteggel közreműködve. A sztóma ápolása, kezelése

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; stoma-welt.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A gasztroparézis kezelése

    A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

    Teljes gyomoreltávolítás utáni diéta

    A gyomoreltávolító műtéten átesett betegnek nagyon nehéz beletörődnie, hogy ezentúl gyökeresen át kell formálnia életét és táplálkozási szokásait. A táplálkozás során a szervezetbe jutó tápanyagok első megállója a gyomor, ahol ott 1-4 órát tartózkodnak, és különböző emésztési folyamatokon mennek keresztül.

    A diabétesz szövődményei: a gasztroparézis

    Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.

    Hasi görcsök - Tények és tévhitek

    Hasi görcsöt, diszkomfort érzést leggyakrabban gyomor- és bélrendszeri problémák, vese- és epekövesség, irritábilis bél szindróma, menstruációs panaszok okozhatnak. Lássunk néhány tényt, illetve tévhitet a hasi görcsökkel kapcsolatban!

    Élet a bélrák diagnózisa után

    A vastagbélrák diagnózisa a legtöbb beteg mindennapi életét alapjaiban változtatja meg. Ez a daganattípus drasztikus változást okozhat a testképben, és a közérzetre is nagy hatást gyakorol. Mi mindenre számíthat még betegként? Mire érdemes odafigyelnie?

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA