Mérgező növények otthonunkban, kertjeinkben

szerző: Dr. Jóna Angelika - WEBBeteg
frissítve:

Minden évben több száz olyan mérgezés fordul elő Magyarországon, amit növények idéznek elő. Kertjeinkben, a természetben és a szobanövényeink között is több olyan akad, amelyek veszélyeiről jó, ha tudunk.

Egyes növények lenyelve okoznak rosszullétet, hányást, sőt akár légzési nehézséget, számos azonban már a bőrre jutva is a bőr kipirosodását, viszketését, felhólyagosodását eredményezheti. Gyermekeinknek minél korábban tanítsuk meg, hogy ismeretlen növényt ne vegyenek a szájukba, hiszen a balesetek nagy része ebből adódik!

Jó, ha tudja!

 • A gyöngyvirágnak minden része erősen mérgező. Ha gyerekek mégis esznek belőle, elsősorban rosszullét, hányás hívhatja fel a figyelmet a bajra. Sajnos okozott már halálesetet az is, hogy a virágot tartalmazó vízből ittak.
 • A legtöbb kertben megtalálható aranyeső szintén mérgező, különösen a termése.
 • A kroton nedve a tápcsatornába jutva erős hányást, hasmenést, égő, maró érzést, a bőrre cseppenve pedig kivörösödést, viszketést okoz.
 • A fikusz erős hasfájást, hasmenést, hányást okoz, amennyiben lenyeli a gyermek.
 • A ciklámen erős hányás, hasmenés, fokozott izzadást, légzési nehézséget okozhat.
 • A diffenbachiának minden része mérgező. A szájban, torokban égő, maró érzés jelentkezik, nyelési nehézség, sőt akár beszédképtelenség is jelentkezhet.
 • A filodendronnak vagy könnyező pálmának a légzőgyökerei tartalmazzák a mérgező anyagot, amely a bőrre vagy a nyálkahártyára kerülve erősen irritálja azt: a bőr kivörösödik, a szájüregben, torokban égő érzés jelentkezik. Mérgezés esetén a gyerek száját jól ki kell öblíteni, majd jégkockát szopogattatni vele.
 • A leandernek minden része mérgező, heves hányást, hasmenést okoz.
 • A szobai kankalin (primula) levélszőrei bőrirritációt okozhatnak, viszketést, hólyagképződést okozva.
 • A mikulásvirág nedve maró hatású.
 • A maszlagnak nemcsak az illata kellemetlen, de minden része mérgező is. Általános nyugtalanságot, beszédzavart, sírógörcsöt, eufóriát, hallucinációt is okozhat.
 • A nadragulya minden része mérgező. Elfogyasztását követően nyugtalanság, izgalom, sírógörcs jelentkezik, súlyos mérgezés esetén epilepsziás rohamot, kómát is eredményezhet. Az évszázadok során sok ember életét oltották ki ezzel a módszerrel.
 • A gyűszűvirág lassítja a szívműködést, súlyos esetben szívelégtelenséget, légzésleállást, továbbá veseelégtelenséget is előidézhet.
A fesorolás nem teljes! Az említettek mellett létezik még számos más mérgező növény is!

Kertjeinkben is számos gombafaj fordulhat elő csapadékosabb napokat követően, amelyek közül több is okozhat mérgezést.

Magyarországon a halálos mérgezések 90 százalékáért a gyilkos galóca a felelős. A gomba elfogyasztása után 8-12 óra múlva hirtelen hányás, vizes nyálkás hasmenés jelentkezik, a gyorsan bekövetkező jelentős folyadékvesztés pedig kiszáradást eredményez. A mérgezés következő stádiumában a gyilkos galóca elsősorban a májat károsítja, amely súlyos esetben a beteg halálát is okozhatja.

Mit tehetünk mérgezés gyanúja esetén?

Gombamérgezés vagy ételmérgezés?

Gombamérgezésre utalhat, ha a hányás, hasi görcs mellett esetleg pupillaszűkületet, arckipirulást, nyáladzást, hallucinációt vagy érzékcsalódást, sárgaságot, esetleg ájulást is tapasztalunk.

A gombák ételmérgezést is okozhatnak, ha romlottan, baktériumokkal fertőzötten fogyasztjuk el. Ilyen esetekben az általános mérgezési tünetekhez láz és hőemelkedés is társulhat.

A bőrre került maró hatású szereket minél hamarabb bő, szappanos vízzel le kell mosni.

Ha a gyermek nagy valószínűséggel evett is a növényből, hívjunk mentőt, majd érdemes minél hamarabb meghánytatni.

Gyermekeket kétéves kor alatt ne hánytassuk, mert nagy a veszélye a hányadék tüdőbe jutásának. Kortól függően 2-3 dl meleg sós (gyermekeknél sómentes) vizet kell inni, majd ujjunkkal ingerelni a garat falát, amíg a hányás el nem kezdődik.

A gyerekek ráharaphatnak ujjunkra, ezért egy vászonkendővel érdemes azt körbetekerni, illetve a hányadék belélegzésének elkerülése érdekében a gyermek törzsét előrehajtani. Amíg a gyomortartalom nem tiszta, a hánytatást 2-3 alkalommal is meg lehet ismételni.

Ha a szülő észreveszi, hogy a gyermeke valamilyen növényből evett, fontos, hogy az első teendők elvégzése után mihamarabb orvoshoz vigye. Súlyos esetben mielőbb hívjon mentőt, vagy ha nem olyan nagy a baj, előbb hánytassa meg, majd utána vigye orvoshoz.

Mutassa meg orvosának a mérgezést okozó növény megmaradt részét is, hiszen ez nagy segítség lehet számára a diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés kiválasztásához!

Az orvosi rendelőben

A gyanús növényt elfogyasztott gyermeknél - ha a hánytatás sikertelen - gyomormosást végeznek, súlyos esetben pedig gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

A gyomortartalom teljes kiürülése után bőséges folyadékfogyasztás szükséges, hogy segítse a méreganyag kiürülését a szervezetből. Az aktív szén adásával a maradék mérgező anyag szervezetbe történő felszívódását csökkentik, mivel a szén megköti a méreganyagot és elősegíti annak kiürülését. Rendszerint infúzió és vízhajtó adására is sor kerül.

Az orvosi vizsgálatot nem mellőzhetjük a gyanús esetekben, hiszen némelyik, növény által okozott mérgezés akár halálos kimenetelű is lehet.

Dr. Jóna Angelika

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.