Néhány perc sport jobb kedvre derít

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Ha egy rossz nap után gyors felüdülést keresünk, sportoljunk! Amerikai kutatók szerint elég napi néhány perc sport, hogy jobb kedvre derüljünk!

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A 18 és 25 év közötti fiatalok gyakran élnek meg érzelmi mélységeket és magasságokat, illetve gyakran hullámzanak az érzelmeik. A Penn State Egyetem munkatársai és a kutatást vezető Jaclyn Maher ezért választottak felmérésükhöz ebből a korosztályból 253 alanyt, akiket 8 napon, illetve 2 héten keresztül követtek figyelemmel.

Lássuk az eredményeket!

„Eredményeink azt mutatják, hogy az emberek elégedettsége közvetlenül összefügg a napi sportos aktivitásukkal.” – foglalja össze Maher. Ez a hatás nemtől, személyiségtől és BMI-től függetlenül érvényesül.

Ez még nem is olyan meglepő, mivel korábbi tanulmányok is igazolták a sport pozitív pszichés hatását, illetve szerepét a stresszkezelésben. A mostani kutatás újdonsága az a felfedezés, hogy már napi néhány perc sporttal is jelentős javulás érhető el.

„Azt ajánljuk az embereknek, hogy ha szeretnék javítani általános hangulatukat, egy kicsivel többet és keményebben eddzenek.” – mondja a kutató. Az általános jobb közérzet érdekében érdemes jobb irányba változtatni életmódunkon.

A rendszeres sport jót tesz a szívnek és az érrendszernek, erősíti az izmokat és a csontokat és segít megszabadulni a zsírpárnáktól, javítja a vérzsírszintet, illetve szerepe van az olyan betegségek megelőzésében, amilyen a diabétesz, a csontritkulás és a rák.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatás és annak eredményei a sport enyhébb stressz és enyhébb rossz hangulat leküzdésében betöltött szerepére vonatkoznak. A sport nem gyógyítja a depressziót és a pszichés betegségeket. Ám a megfelelő orvosi kezelés és pszichoterápia támogatását szolgálhatja az egészséges életmód kialakítása és folytatása is, melynek része a rendszeres testmozgás is.

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de

Cikkajánló

Mosatlan gyümölcs
Mosatlan gyümölcs

Milyen kórokozók fordulhatnak elő rajtuk?

Fitofotodermatitisz
Fitofotodermatitisz

Fényérzékenységet okozó növények és napégés.

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.