A protonpumpagátló savcsökkentők hosszú távú használatának veszélyei

WEBBeteg
frissítve:

A protonpumpagátló típusú savcsökkentők reflux és gyomorfekély esetén számos komoly szövődményt előzhetnek meg, ugyanakkor tartós, egy éven túli használatuk olyan mellékhatásokkal áll összefüggésben, mint a csonttörés, hiánybetegségek és bélrendszeri fertőzések.

A savcsökkentő hatású protompumpagátló (PPI, proton pump inhibitor) gyógyszerek orvosi utasításra történő szedése hozzájárul a reflux és a gyomorfekély esetén a panaszok és a súlyos szövődmények megelőzéséhez. A szakemberek azonban azt javasolják, hogy a PPI adagolását a lehető legrövidebb időtartamban alkalmazzuk, mérsékelve a hosszú távú szedés esetén jelentkező potenciális mellékhatások kockázatát.

Ezek a gyógyszercsoport nagyon hatékony a gyomorsav csökkentésében: erősebbek, mint az egyszerű savlekötők, nagyobb mértékben is csökkentik a gyomorsav termelést. Általában csak súlyos esetekben javasolt a szedésük, de ennek ellenére gyakran alkalmazzák egyszerű gyomorégésre is.

Csonttöréskockázat PPI tartós szedése esetén

A csípő, csukló és gerinc csonttörésének kockázata az FDA (Food and Drug Administration) szerint fokozottan a protonpumpagátló típusú készítmény egy éven túli és nagy dózisban történő szedésének hatására. A legmagasabb törési kockázatot az 50 év felettieknél tapasztalták, akik körében életkorukból adódóan is megnő a csontritkulás és így a törések kockázata, a savcsökkentő gyógyszer azonban a kalciumfelszívódás gátlásán keresztül fokozza a rizikót.

Más kutatás szerint a dohányzók körében hasonló okokból különösen nagy mértékben növeli a gyógyszer a csonttörések kockázatát. A British Medical Journalban 2012-ben megjelent kutatás szerint az 50 év feletti dohányzó és PPI-szedő nők esetében - tehát halmozott rizikó esetén - 50 százalékkal magasabb a csípőtörés kockázata.

Hiánybetegségek mint gyógyszermellékhatás

A gyógyszercsoport tartós, egy éven túli használata összefüggésben áll a magnéziumhiány kialakulásával is, amely izomgörcsök és szívritmuszavar formájában jelentkezhet. A változás magnéziumkészítmények szedése ellenére is bekövetkezhet, mivel a makroelem felszívódása károsodik PPI-használat esetén. Az FDA azt javasolja, hogy tartós gyógyszerszedés esetén renszeresen kövessék nyomon vérvizsgálattal a magnéziumszintet, és ezalapján mérlegelje az orvos a terápia folytatását.

A protonpumpagátlók a B12-vitamin felszívódását is megakadályozhatják a vékonybélból, ami vérképzési és idegrendszeri hiánybetegségekhez vezethet.

Clostridioides difficile (C. diff) fertőzés

A protonpumpagátlók mellékhatásként felboríthatják a bélflóra egyensúlyát, ezzel növelve a Clostrides difficile baktérium túlzott elszaporodásának veszélyét. A C. difficile súlyos hasmenést okozhat.

A gyógyszercsoportot ezeken felül összefüggésbe kozták a krónikus vesebetegség, a demencia, emésztőszervi gyulladások, a májkárosodás és egyéb betegségek fokozott kockázatával is, azonban az ezekkel kapcsolatos kutatások még nem meggyőzőek, az összefüggések nem erősek.

A protonpumpagátlók hatásának és mellékhatásának mechanizmusa

A gyomorfal sejtjeinek sejthártyájában csatornák találhatók, melyek savasságot okozó hidrogén ionokat termelnek, vagyis protonokat juttatnak a gyomornedvbe. Ez különleges csereakció: a gyomorban lévő kálium ionokat viszont a sejtekbe viszik be, tehát ioncsere megy végbe. Ez energiaigényes, aktív tevékenység, ami a sejtcsatornákban folyik, ezért nevezzük ezeket a sejtcsatornákat protonpumpának.

A protonpumpa gátló gyógyszerek ennek a pumpának a működését akadályozzák és ezzel a gyomorsav termelődését csaknem teljesen leállíthatják. Ez a folyamat az alapja a gyógyszercsoport hatásának, ez felel egyúttal több mellékhatásért is.

Szakemberek az alábbiakat javasolják a betegek számára

  • Ha az orvos protonpumpagátlót írt fel, ne hagyja abba annak szedését, amíg nem beszél erről orvosával.
  • A PPI által okozott csonttörés kockázata azoknál a legmagasabb, akik nagy dózisban, vagy több mint egy éve szedik azt.
  • A vénymentes protonpumpagátló csak két hétig alkalmazható gyomorégés kezelésére. Egy évben maximum három ilyen kezelés javasolt.
  • Az esetlegesen tapasztalt mellékhatásokról számoljon be részletesen kezelőorvosának. Bárminemű kétsége támad gyógyszerével kapcsolatosan, beszélje meg azt orvosával.

A savcsökkentők alkalmazásának veszélyei csecsemőkorban

A csecsemőkori protonpumpagátló-alkalmazás legtöbb esetben felesleges, hiszen a csecsemőkori bukást, hányást, refluxot rendszerint nem a savtúltermelés okozza. A visszaböfögés legfőbb oka, hogy a csecsemőknél rövid, és feszes a nyelőcső, kicsi a gyomor űrtartalma, nem zár jól a gyűrű,a gyermek így nem bírja bent tartani a lenyelt, nagy mennyiségű tejet/tápszert. Ez olyan reflux, amit nem kell kezelni.

Az indokolatlan gyógyszerhasználatnak és a normális savtermelés csökkentésének ugyanakkor számos veszélye van. A gyomorsav fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve bizonyos tápanyagok felszívódásának elősegítésében. Ennek felesleges gátlása csecsemőknél is elősegítheti a fertőzések és egyes hiánybetegségek kialakulását.

Protonpumpagátlók és reflux

Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol, és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.
A protonpumpagátlók működése | A reflux kezelési lehetőségei

WEBBeteg összeállítás - MTI/FDA, Harvard Health Publishing

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.