Gyomor- és nyombélfekély: Milyen tünetekkel jelentkezhet?

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

Gyomorfekélyről akkor beszélünk, ha a gyomor nyálkahártyájának folytonossága legalább 5 milliméteres területen megszakad. A nyálkahártya alatti hámsejtek gyomorsav elleni védelme ezzel megszűnik, a sejtek elpusztulnak, és helyükön sebes felületek képződnek.

A fejlett országokban a lakosság körülbelül 10 százaléka szenved nyombélfekélytől. A gyomorfekély valamivel ritkább, és előfordulása inkább csak ötvenen túl jellemző. A gyomorfekély felismerése és kezelése azért rendkívül fontos, mert szövődményei nagyon veszélyesek lehetnek.

A gyomorfekély rendszerint tavasszal és ősszel okoz komolyabb panaszokat, az új fekélyeket is általában ilyenkor fedezik fel. A téli és nyári időszak könnyebben elviselhető.

Nyombélfekély

A nyombélfekély a leggyakoribb fekélybetegség, melyben hatszor annyian érintettek, mint a gyomorfekélyben. A nyombélfekély kevésbé korspecifikus, de a menopauza után tapasztalják a leggyakrabban. Azért szokás együtt említeni a gyomorfekéllyel, mert a két betegség tünetei, kialakulásának okai és kezelése nagyjából azonos.

A fájdalom az étkezés után 2-3 órával jelentkezik főként gyomorszáj tájékon, de néha a jobb bordaív alatt is jelentkezhet. Ennek oka az, hogy étkezést követően 2-3 órával már kiürül a nyombél és a gyomorból beáramló sav marja a fekélyt.

Tovább Részletesen a nyombélfekélyről

A gyomorfekély három tünete

  • A gyomorfekély elsődleges tünete a gyomorszáj tájékán jelentkező erős, égő fájdalom, mely az étkezések időpontjától távolodva egyre erősödik, majd az újabb étkezéssel teljesen megszűnik. Ezt nevezik éhségfájdalomnak.

  • A gyomorfekélyt jellemzi még a rendszeres savas felbüfögés.

  • Valamint a sok esetben állandó – vagy étkezéssel, dohányzással, kávéval összefüggő – gyomorégés.

A gyomorfájást, a gyomorbetegségeket sokan még mindig csak a stresszel és a lelki problémákkal kötik össze. Tény, hogy az idegesség, a stressz, az állandó feszültség okozhat gyomortájéki tüneteket, de semmiképp sem beszélhetünk kizárólagosságról. A gyomorfekély egyéb körülményekkel is összefüggésben áll.

A gyomorfekély kezelése

Amennyiben a gyomorfekélynek még nem alakultak ki szövődményei, az otthoni kezelés hatékony megoldást jelenthet. Minden rizikótényezőt – alkohol, cigaretta, gyógyszerek – el kell hagyni, és azonnal változtatnia kell a táplálkozásán. A fekélyesek táplálkozása a sok kicsi sokra megy elméletre épül, azaz 2-3 óránkénti, kis adagos étkezést jelent. Kerülje a szénsavas üdítőket, a kávét, teát, fűszeres ételeket, alkoholos italokat, különösen a fehérbort, és hagyd el a zsíros, nehéz ételeket. Súlyosabb esetekben – a rosszindulatúság kizárása után – gyógyszeres kezelésben részesülhet.

Tovább Részletesen a gyomorfekélyről

Reflux-betegség

A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken kersztül a fogászati problémákig. A reflux tüneteiről

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Gyomorfekély
A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.