• Endometriózis és meddőség

    Szerző:
    WEBBeteg

    Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.

    Az endometriózis tünetei részben abból adódnak, hogy a menstruációs ciklus változása ezekre a szövetrészletekre is hatással van. Amíg a méh belfelszínéről a nyálkahártya a menses alatt kilökődik, ezekben az endomertiózis-szigetekben ez nem történik meg. Ciszták alakulhatnak ki, vérzés, hegesedés következhet be.

    Hirdetések

    Az endomteriózis diagnózisa

    A jellegzetes tünetek alapján sokszor könnyű lehet felállítani a megfelelő diagnózist, amihez a képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahangos vizsgálat bizonyos esetekben még közelebb vihet.
    Bizonytalan tünetek esetén a végleges diagnózis egy műtét során látott jellegzetes megjelenés alapján, vagy mintavétel útján nyerhető.

    Okozhatnak menstruációval összefüggő panaszokat, ilyenek a görcsös fájdalom, fájdalmas közösülés, de a tünetek az elváltozás elhelyezkedésétől függően változatosan lehetnek. Fájdalmas vizelés, fájdalmas bélmozgások, hasmenés, székrekedés, jellegzetesen a ciklussal összefüggően. Krónikus kismedencei fájdalom és deréktáji panaszok is kialakulhatnak.

    A ciszták, a vérzések, a hegesedés az elhelyezkedéstől függően meddőséget is okozhatnak egyéb tünetek nélkül is, így előfordulhat, hogy csak a sikertelen próbálkozás után derül fény a betegség jelenlétére.

    A statisztikák azt mutatják, hogy 100 terhességet kívánó, endometriózisban szenvedő nő közül, 20-nak ez nem sikerül, emellett gyakrabban fordul elő a spontán vetélés is.

    Hogyan okoz az endometriózis meddőséget?

    • Az összenövések, és a hegesedés
     Amikor a méh nyálkahártya nem a méhen belül helyezkedik el, hanem például egy másik szerv felszínén, a szervezet védekezésképpen hegszövettel veszi azt körbe. Ennek a következménye lesz a hegesedés, és szervek közötti összenövés. Előfordulhat többek között a petefészkek és a petevezető közötti összenövés; emellett a szivárgó vér hatására, egyéb szervek (pl. bélkacsok) is kitapadhatnak ide, emiatt ezek a szervek a megszokott helyzetükből elmozdulnak.
     A petefészek felszínén levő összenövések és hegesedés, megnehezítheti a petesejt kijutását a petefészekből peteérés folyamán. A petevezető belfelszíne is hegesedhet, így a petesejt és a spermium, nem tud a megfelelő helyre eljutni, és ha mégis bekövetkezik a megtermékenyítés, könnyebben alakulhat ki méhen kívüli terhesség is.
    • Az immunrendszer szerepe
     A spermium és a megtermékenyített petesejt az immunrendszer számára idegentestként van jelen a szervezetben. Normál működés esetén ezt egyéb folyamatok mintegy felülírják, így biztosítva a biztonságos fejlődést. Vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint az endometriózisban szenvedő nőknél nem működik megfelelően az immunrendszer, és megtámadja a megtermékenyített petesejtet is, így csökkentve a sikeres terhesség valószínűségét. Mindezek mellett kimutatták, hogy endometriózisban a hashártya által termelt folyadékban sokkal több a védekező sejt, így az "idegen anyag" jelenlétét a szervezet hamarabb felismeri, és támadásba lendül ellene.
    • A fájdalmas együttlét
     Az endometriózis egyik tünete lehet a szexuális együttlét alatti fájdalom, ami néha olyan mértékű lehet, hogy a nő sokszor elzárkózik a párkapcsolattól, és a teherbeesés esélye tovább csökken.

    Az endometriózis gyógyszeres és sebészi kezelése

    A kezelés fontos összetevője a fájdalomcsillapítás. Általában enyhébb fájdalomcsillapítók elégségesnek bizonyulnak, és csak ritkán kell receptre kapható gyógyszerhez folyamodni.

    Endometriózis - Ön tudta?

    A női meddőség leggyakoribb okai között a petevezető károsodása, elzáródása, az endometriózis, a peteérés rendellenességei, a prolaktin szint emelkedése, a policisztás ovarium szindróma kialakulása, a korai menopauza, a jóindulatú méhüregi fibroidok, és a kismedencei összenövések szerepelnek. A női meddőségről bővebben>>

    A hormonális kezelés célja, hogy a peteérés gátlásával megállítsuk az endometriózis-szigetek növekedését. Sebészi kezelés után különösen hatásosnak bizonyulnak, a tünetek kialakulását is segítenek kivédeni.

    A sebészeti kezelés segít a diagnózis megállapításában, emellett lehetőséget nyújt az elváltozások eltávolításában is. A kialakult összenövéseket oldhatják, így a teherbeesés valószínűsége nő, és a fájdalom csillapodik.

    Nem jelent végleges megoldást a sebészi eltávolítás, hiszen kialakulhat újabb endometriózis-sziget is, de elég időt adhat a terhesség létrejöttéhez.

    A meddőségben használt gyógyszerek segítséget nyújthatnak azokban az esetekben, amikor a hegesedés miatt nehezített az érett petesejt kiszabadulása. A szájon át szedhető gyógyszerek, vagy az injekciós kezelés egyaránt segíthet az ovuláció létrejöttében, így a terhesség kialakulásában. A módszer sikerességét fokozhatja az egyidejű inszemináció, amikor a spermát közvetlenül a méh üregébe juttatjuk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Endometriózis és a teherbeesés esélyei

    Amennyiben a fenti terápiás lehetőségek nem segítenek, megoldást jelenthet a mesterséges megtermékenyítés. A testen kívül megtermékenyített petesejtet visszaültetve a méh üregébe, elkerüli a kritikus pontokat, így az endometriózisban szenvedő nők esélye a terhességre jelentősen javulnak.

    Az egészséges nők minden hónapban körülbelül 20-25 %-os eséllyel esnek teherbe. Az endometriózis enyhe eseteiben ez úgy 7-10 százalék.

    A súlyosabb elváltozásokkal, hegesedéssel járó endometriózis esetén, amikor lezárt petevezetők, petefészekben jelen lévő csokoládéciszták vannak, a terhesség spontán létrejötte rendkívül nehéz lehet kezelés nélkül.

    A jó hír, hogy a laparoszkópos műtét folyamán diagnosztizált, és egyben kezelt endometriózis esetében - bár végleges gyógyulásról nem beszélhetünk -, de van egy körülbelül 36 hónapos időszak, ami alatt 75 %-osra nő a terhesség esélye.

    (WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   •  
   • Cikkajánló

    HCV-fertőzés

    A sikeres kezeléshez a legfontosabb lépéseket a betegnek kell megtennie.

    Diabétesz-terápia

    A sikeres diabétesz-terápia fontos része a rendszeres önellenőrzés is. (x)

    Egy rejtélyes női betegség, amely mindenkinek

    Minden tizedik nő érintett az endometriózis betegségben. Eszter 4 éves kálvárián volt túl, amire diagnosztizálták betegségét. Meglepő...

    A női meddőség

    Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év...

    Az endometzriózis nem jelent gyermektelenséget

    Egy rövid történet arról, hogy az endometriózis miért nem jelent automatikusan meddőséget.

    Nem szabad egy nőnek azt mondani, hogy soha nem lehet

    Mit tehet egy endometriózisban szenvedő nő? Mivel foglalkozik szabadidejében egy meddőségi specialista? Érdemes-e egy fiatal orvosnak...

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA