• Endometriózis és meddőség

    Szerző:
    WEBBeteg

    Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.

    Az endometriózis tünetei részben abból adódnak, hogy a menstruációs ciklus változása ezekre a szövetrészletekre is hatással van. Amíg a méh belfelszínéről a nyálkahártya a menses alatt kilökődik, ezekben az endomertiózis-szigetekben ez nem történik meg. Ciszták alakulhatnak ki, vérzés, hegesedés következhet be.

    Hirdetések

    Az endomteriózis diagnózisa

    A jellegzetes tünetek alapján sokszor könnyű lehet felállítani a megfelelő diagnózist, amihez a képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahangos vizsgálat bizonyos esetekben még közelebb vihet.
    Bizonytalan tünetek esetén a végleges diagnózis egy műtét során látott jellegzetes megjelenés alapján, vagy mintavétel útján nyerhető.

    Okozhatnak menstruációval összefüggő panaszokat, ilyenek a görcsös fájdalom, fájdalmas közösülés, de a tünetek az elváltozás elhelyezkedésétől függően változatosan lehetnek. Fájdalmas vizelés, fájdalmas bélmozgások, hasmenés, székrekedés, jellegzetesen a ciklussal összefüggően. Krónikus kismedencei fájdalom és deréktáji panaszok is kialakulhatnak.

    A ciszták, a vérzések, a hegesedés az elhelyezkedéstől függően meddőséget is okozhatnak egyéb tünetek nélkül is, így előfordulhat, hogy csak a sikertelen próbálkozás után derül fény a betegség jelenlétére.

    A statisztikák azt mutatják, hogy 100 terhességet kívánó, endometriózisban szenvedő nő közül, 20-nak ez nem sikerül, emellett gyakrabban fordul elő a spontán vetélés is.

    Hogyan okoz az endometriózis meddőséget?

    • Az összenövések, és a hegesedés
     Amikor a méh nyálkahártya nem a méhen belül helyezkedik el, hanem például egy másik szerv felszínén, a szervezet védekezésképpen hegszövettel veszi azt körbe. Ennek a következménye lesz a hegesedés, és szervek közötti összenövés. Előfordulhat többek között a petefészkek és a petevezető közötti összenövés; emellett a szivárgó vér hatására, egyéb szervek (pl. bélkacsok) is kitapadhatnak ide, emiatt ezek a szervek a megszokott helyzetükből elmozdulnak.
     A petefészek felszínén levő összenövések és hegesedés, megnehezítheti a petesejt kijutását a petefészekből peteérés folyamán. A petevezető belfelszíne is hegesedhet, így a petesejt és a spermium, nem tud a megfelelő helyre eljutni, és ha mégis bekövetkezik a megtermékenyítés, könnyebben alakulhat ki méhen kívüli terhesség is.
    • Az immunrendszer szerepe
     A spermium és a megtermékenyített petesejt az immunrendszer számára idegentestként van jelen a szervezetben. Normál működés esetén ezt egyéb folyamatok mintegy felülírják, így biztosítva a biztonságos fejlődést. Vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint az endometriózisban szenvedő nőknél nem működik megfelelően az immunrendszer, és megtámadja a megtermékenyített petesejtet is, így csökkentve a sikeres terhesség valószínűségét. Mindezek mellett kimutatták, hogy endometriózisban a hashártya által termelt folyadékban sokkal több a védekező sejt, így az "idegen anyag" jelenlétét a szervezet hamarabb felismeri, és támadásba lendül ellene.
    • A fájdalmas együttlét
     Az endometriózis egyik tünete lehet a szexuális együttlét alatti fájdalom, ami néha olyan mértékű lehet, hogy a nő sokszor elzárkózik a párkapcsolattól, és a teherbeesés esélye tovább csökken.

    Az endometriózis gyógyszeres és sebészi kezelése

    A kezelés fontos összetevője a fájdalomcsillapítás. Általában enyhébb fájdalomcsillapítók elégségesnek bizonyulnak, és csak ritkán kell receptre kapható gyógyszerhez folyamodni.

    Endometriózis - Ön tudta?

    A női meddőség leggyakoribb okai között a petevezető károsodása, elzáródása, az endometriózis, a peteérés rendellenességei, a prolaktin szint emelkedése, a policisztás ovarium szindróma kialakulása, a korai menopauza, a jóindulatú méhüregi fibroidok, és a kismedencei összenövések szerepelnek. A női meddőségről bővebben>>

    A hormonális kezelés célja, hogy a peteérés gátlásával megállítsuk az endometriózis-szigetek növekedését. Sebészi kezelés után különösen hatásosnak bizonyulnak, a tünetek kialakulását is segítenek kivédeni.

    A sebészeti kezelés segít a diagnózis megállapításában, emellett lehetőséget nyújt az elváltozások eltávolításában is. A kialakult összenövéseket oldhatják, így a teherbeesés valószínűsége nő, és a fájdalom csillapodik.

    Nem jelent végleges megoldást a sebészi eltávolítás, hiszen kialakulhat újabb endometriózis-sziget is, de elég időt adhat a terhesség létrejöttéhez.

    A meddőségben használt gyógyszerek segítséget nyújthatnak azokban az esetekben, amikor a hegesedés miatt nehezített az érett petesejt kiszabadulása. A szájon át szedhető gyógyszerek, vagy az injekciós kezelés egyaránt segíthet az ovuláció létrejöttében, így a terhesség kialakulásában. A módszer sikerességét fokozhatja az egyidejű inszemináció, amikor a spermát közvetlenül a méh üregébe juttatjuk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Endometriózis és a teherbeesés esélyei

    Amennyiben a fenti terápiás lehetőségek nem segítenek, megoldást jelenthet a mesterséges megtermékenyítés. A testen kívül megtermékenyített petesejtet visszaültetve a méh üregébe, elkerüli a kritikus pontokat, így az endometriózisban szenvedő nők esélye a terhességre jelentősen javulnak.

    Az egészséges nők minden hónapban körülbelül 20-25 %-os eséllyel esnek teherbe. Az endometriózis enyhe eseteiben ez úgy 7-10 százalék.

    A súlyosabb elváltozásokkal, hegesedéssel járó endometriózis esetén, amikor lezárt petevezetők, petefészekben jelen lévő csokoládéciszták vannak, a terhesség spontán létrejötte rendkívül nehéz lehet kezelés nélkül.

    A jó hír, hogy a laparoszkópos műtét folyamán diagnosztizált, és egyben kezelt endometriózis esetében - bár végleges gyógyulásról nem beszélhetünk -, de van egy körülbelül 36 hónapos időszak, ami alatt 75 %-osra nő a terhesség esélye.

    (WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Új lehetőség az emlőrák kezelésében

    Az emlőmegtartó műtét után alkalmazható a gyorsított, részleges emlőbesugárzás.

    A szemölcs eltávolítása

    A szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a bőrelváltozás méretét, a végleges megoldást az eltávolítás jelenti.

    Gyermekvállalás túlsúlyosan

    Hol kezdődik a túlsúly? Hogyan befolyásolja az elhízás a termékenységet?

    Az altatók és mellékhatásaik

    Ezeknek a gyógyszereknek veszélyesebb mellékhatásai lehetnek, mint gondolnánk.

   •  

    Hozzászólások (0)