Fájdalmas együttlét - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Tisztelt Doktor Úr! Nemi életi problémámmal fordulok Önhöz, elkeseredett 57 éves nő vagyok, 3 éve kezdődött az, hogy a nemi közösülés irtózatos fájdalommal jár! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktorúr!

Elkeseredett 57 éves nő vagyok, 3 éve kezdődött az, hogy a nemi közösülés irtózatos fájdalommal járt, égett, csipett, stb. Emiatt sajnos az akkori párkapcsolatom is tönkre ment. Elmentem a orvoshoz, ahol megállapitották, hogy hüvelyhám sorvadásom van, melyre ösztrogén kenőcsöt kaptam, de nem sok minden változott, sőt ennek rengeteg mellékhatása is van, így bizalmatlan is voltam vele.
Erről az oldalról a javulási lehetőséget is feladtam, ami még nem elég: ezzel egyidőben, azaz szintén 3 éve elkezdődött még plusz a szőrzetem kihullása is. Most ott tartok, még ha tudnám a fájdalmat bírni is, szégyellem a szeméremrészen a szőrzet hiányát.
Úgy érzem, fiatal vagyok még, hogy végleg feladjam az életnek ezt az ajándékát, ami az együttlétet illeti, és persze az ezzel járó párkapcsolatomat is. Valaha még normális életet élhetek? Van-e valami más gyógyitása ennek, vagy nyugodjak bele, hogy a sors velem igy rendelkezett?

Kedves Kérdező!

Sajnos a hormontermelés csökkenésével bizony a női nemi szervek duzzadtsága és vérteltsége is lecsökken és persze így a szexuális élet is egyre kellemetlenebb.

Én mindenképpen az ösztrogén kenőcs használatát javaslom. Amennyiben nincsen semmi szívbetegsége, akkor akár a hormonpótlást is meg lehet próbálni. Ezt szájon át szedve vagy tapasz formájában. A harmadik lehetőség, hogy helyi gyógynövényes készítményeket használ.

Őszintén szólva nehéz a helyzet, de talán minden tekintetben a hormonpótlásnak van legjobb hatása, kétségtelen, hogy annak potenciális veszélyei is lehetnek, tehát mindenképpen orvosi ellenőrzés mellett kell szednie.

(WEBBeteg - Dr. Zsirai László, nőgyógyász)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.