A havi vérzés megszűntével csökken a nők közötti rivalizálás

Független Hírügynökség
megjelent:

A menopauza csökkenti a nők közötti biológiai indíttatású rivalizálást, állapították meg brit tudósok. Kísérletileg igazolták, hogy a nőknek a havi vérzésük megszűntével, a fiatal nők közül a feminin típusúak tűnnek vonzóbbnak. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a termékeny nők - főleg a peteérési időszakban - hajlamosak kevésbé vonzónak ítélni más nőket.

Az új kísérletben 40 és 64 év közötti nők vettek részt. Az alanyoknak nők és férfiak fényképeit mutatták meg. Minden nőről és férfiról két-két fotót láthattak, ezek számítógépes eljárással voltak finoman nőiesebbre, illetve férfiasabbra torzítva.

Kiderült, hogy azok a nők, akik nem sokkal a havi vérzésük megszűnése után álltak, lényegesen gyakrabban találták szimpatikusabbnak a femininebb női fotókat, mint azok, akik még nagy hormonális változás előtt voltak. A tudósok ezt úgy értelmezik, hogy a menopauza után csökken a jelentősége a szép nőkkel való rivalizálásnak.

Viszont meglepő módon nem mutatkozott változás a férfi arcok megítélésében. A nők - mind a menopauza előtt, mind az utána állók - egyöntetűen a nőiesebb vonású férfiakat találták egy kicsit vonzóbbaknak.

De ebben szerepet játszhat az, hogy a kutatók 18 év körüli fiatal nők és férfiak fotóit mutatták a kísérleti alanyoknak. A menopauza környékén lévő nőkből, pedig a 18 éves fiúk talán inkább anyai, mint szexuális ösztönöket válthatnak ki. A 18 éves nők képeinek alkalmazását az indokolta, hogy a nők a maguknál fiatalabbakat és csinos külsejűeket tekintik első sorban riválisoknak.

A kutatók azt tervezik, hogy a kísérletet újra elvégzik 30-as, 40-es és 50-es férfiak fotóival is. A vizsgálatról a brit tudományos akadémia Biology Letters című folyóirata számolt be szerdán.

(FH)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.