• A havi vérzés megszűntével csökken a nők közötti rivalizálás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A menopauza csökkenti a nők közötti biológiai indíttatású rivalizálást, állapították meg brit tudósok. Kísérletileg igazolták, hogy a nőknek a havi vérzésük megszűntével, a fiatal nők közül a feminin típusúak tűnnek vonzóbbnak. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a termékeny nők - főleg a peteérési időszakban - hajlamosak kevésbé vonzónak ítélni más nőket.

    Az új kísérletben 40 és 64 év közötti nők vettek részt. Az alanyoknak nők és férfiak fényképeit mutatták meg. Minden nőről és férfiról két-két fotót láthattak, ezek számítógépes eljárással voltak finoman nőiesebbre, illetve férfiasabbra torzítva.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kiderült, hogy azok a nők, akik nem sokkal a havi vérzésük megszűnése után álltak, lényegesen gyakrabban találták szimpatikusabbnak a femininebb női fotókat, mint azok, akik még nagy hormonális változás előtt voltak. A tudósok ezt úgy értelmezik, hogy a menopauza után csökken a jelentősége a szép nőkkel való rivalizálásnak.

    Viszont meglepő módon nem mutatkozott változás a férfi arcok megítélésében. A nők - mind a menopauza előtt, mind az utána állók - egyöntetűen a nőiesebb vonású férfiakat találták egy kicsit vonzóbbaknak.

    De ebben szerepet játszhat az, hogy a kutatók 18 év körüli fiatal nők és férfiak fotóit mutatták a kísérleti alanyoknak. A menopauza környékén lévő nőkből, pedig a 18 éves fiúk talán inkább anyai, mint szexuális ösztönöket válthatnak ki. A 18 éves nők képeinek alkalmazását az indokolta, hogy a nők a maguknál fiatalabbakat és csinos külsejűeket tekintik első sorban riválisoknak.

    A kutatók azt tervezik, hogy a kísérletet újra elvégzik 30-as, 40-es és 50-es férfiak fotóival is. A vizsgálatról a brit tudományos akadémia Biology Letters című folyóirata számolt be szerdán.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Menopauza kvíz

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Mit tegyek a hőhullámok ellen? - Az orvos válaszol

    A menopauza miatt erős, hirtelen hőhullámaim vannak, ami a munkámban is zavar. Mit tehetek ellene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

    A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA