Magas koleszterinszint csökkentése vitaminokkal? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Olvastam, hogy E-vitamin kapszulával és C-vitaminnal sokat lehet javítani a koleszterinszinten. Igaz ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Magas a koleszterinszintem. Az orvosom írt fel vérzsírcsökkentőt, ám én idegenkedem a gyógyszerektől. Olvastam, hogy E-vitamin kapszulával és C-vitaminnal sokat lehet javítani a vérzsírértékeken. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy koleszterinszint csökkentés céljából hogyan kell szedni együttesen ezt a két vitamint? Esetleg tényleg igaz, hogy ezek megakadályozzák a további koleszterin lerakódását?

Kedves Kérdező!

Nincsenek egyértelmű adatok a magas koleszterinszint kapcsán a vitaminok szedését illetően. A C- és E-vitamin esetében inkább antioxidáns hatást feltételeznek, azaz gátolhatják az LDL-koleszterin oxidációját, beépülését az érfalba, vagyis az érelmeszesedés folyamatát.

Az újabb tanulmányok viszont nem mutattak összefüggést az infarktus, stroke előfordulásának csökkenése és a vitaminszedés között, tehát nem igazolódott védőhatás (sőt, magas, 400 mg feletti dózisú E-vitamin szedése bizonyos vizsgálatokban még károsnak is bizonyult).

Ettől függetlenül szedésük megpróbálható (a C- és E-vitamin bevehető egyszerre), de inkább a diétára, növényi olajok, olajos magvak, halak fogyasztására, testmozgásra kellene fektetni a hangsúlyt.

(WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya kardiológus)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.