• RSV-fertőzés - Komoly veszély, ha félvállról vesszük!

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    Szerző:
    WEBBeteg

    Kisgyermekek körében a légúti fertőzésekért gyakran a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőttek esetében a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és kisgyermekeknél a fertőzés komoly következményekkel járhat.

    RSV-fertőzés és asztma

    Számos kutatás bizonyította (1, 2, 3, 4, 5), hogy akik életük első évében átestek az RSV-betegségen, azok között később nagyobb arányban fordult elő súlyos ziháló légzés és asztma. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a kórházi kezelést indokolttá tevő súlyosságú csecsemőkori RSV-bronchiolitis a kora serdülőkori allergiás asztma kockázati tényezője.

    Bővebben Az RSV oltások kiterjesztéséről

    Kétéves korra a gyermekek többsége átesik RSV fertőzésen, legtöbbször tünetmentesen vagy enyhe tünetek jelentkezése mellett.

    Az RSV-fertőzés tünetei

    Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátha, meghűlés tüneteivel. Orrfolyás, tüsszögés, esetleg köhögés tapasztalható, emellett lehet enyhe hőemelkedés is.

    Súlyosabb esetben a kis légutak gyulladása (bronchiolitis), azok szűkülete miatt okozza a tüneteket: elesettség, gyengeség, köhögés, asztmatikus légzés (a kilégzés nehezített, a levegőt a beteg nehezen képes a tüdejéből kipréselni), általános nehézlégzés, hőemelkedés.

    A percenkénti légvételek száma fokozódik, a légzési segédizmok használata szemmel láthatóvá válik. Előfordulhatnak apnoés epizódok (a légzés átmeneti szünetelése). A köhögés a fertőzést követően hónapokig megmaradhat, az RSV fertőzés súlyos szövődményeként pedig tüdőgyulladás is kialakulhat.

    Hirdetések

    Diagnózis

    Az RSV fertőzés specifikus diagnózisa, legtöbbször nem szükséges az enyhe tünetek miatt. Súlyosabb esetekben viszont a gyors diagnózis életet menthet. A diagnózis alapja, a vírus jelenlétének kimutatása és a bakteriális fertőzés kizárása. Szükség lehet mellkas röntgenfelvételre, illetve kiegészítő felvételek készülhetnek az arc- és homloküregekről. A vérvétel az általános állapotra és a gyulladásos paraméterek nyomon követésére alkalmas, és a differenciáldiagnosztika fontos eszköze.

    Komolyan kell venni az RSV tüneteit

    Létfontosságú az oltás!

    Koraszülött gyermekeknél kiemelten fontos védekezni az RSV ellen, hiszen főként a terhesség 28. hete előtt, kis súllyal világra jött csecsemőket veszélyezteti. Magyarországon már védőoltással lehet ez ellen védekezni, a vakcinát csak kórházi körülmények között lehet beadni.

    Az Egészségügyi Minisztérium az alábbi esetekben finanszírozza az oltást:

    • a 32. gesztációs héten vagy korábban született csecsemőknek, akik 6 hónapos kornál fiatalabbak a prevenciós kezelés megkezdése előtt,

    • 2 éves kor alatt olyan gyermekek esetében, akik az utóbbi hat hónapon belül bronchopulmonális dysplasia miatt kezelést igényeltek,

    • 2 éves kor alatt, nem korrigált, kongenitális szívelégtelenségben szenvedő gyermekek részére.

    Az RSV vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg előszeretettel. Az RSV-nek két altípusa különíthető el. A B típus tünetmentes vagy enyhe fertőzést okoz, míg az A típushoz köthetők a légzőrendszer komolyabb megbetegedései.

    Az RSV fertőzés után maradványtünetek maradhatnak vissza. A vírus képes a későbbiekben krónikus légúti irritációt, és a tüdő funkciós deficitjét létrehozni még olyan gyermekeknél is, akiknél a fertőzés tünetmentesen zajlott le.

    Az RSV infekcióra a későbbiekben kialakuló alábbi légzészavarok vezethetők vissza (egy elmélet szerint az immunrendszer befolyásolása révén):

    • visszatérő náthás epizódok,
    • köhögés,
    • asztma,
    • a tüdő változatos funkcionális zavarai,
    • bronchusreaktivitás,
    • ARDS,
    • obstrukciós panaszok (a légutak szűkületéből adódó problémák), COPD.

    Járványossá is válhat az RSV terjedése

    Az RSV fertőzés szezonja a téli hónapokra esik, amikor nagyobb járványok is kialakulhatnak. A fertőzés gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, amely a megfertőződéstől az első tünetek megjelenéséig, átlagosan két napig tart. A már megfertőződött személy ezen idő alatt is fertőzőképes, így láthatatlanul adja át a kórokozót a környezetében lévőknek.

    Számos olyan tényező ismert, mely az RSV fertőzés következtében kialakuló, súlyos kórállapotok kialakulására hajlamosít. Rossz szociális és életkörülmények, passzív dohányzás, koraszülöttség, hat hetesnél fiatalabb életkor, szoptatás hiánya, szívfejlődési rendellenességek, tüdőfejlődési zavarok, cysticus fibrosis, HIV fertőzés, rosszindulatú daganatos megbetegedés, transzplantáció a súlyosabb kórképek kifejlődését okozhatják. Ilyen esetekben leggyakrabban bronchiolitis (a hörgőcskék gyulladása) vagy pneumonia (tüdőgyulladás) alakul ki.

    Terápia RSV-fertőzés esetén

    Gyorsan terjed

    Ön tudta? Az RSV nagyon virulens kórokozó. Cseppfertőzéssel terjed, és az élettelen felszíneken (például ajtókilincs vagy más használati tárgyak) sem veszít virulenciájából. Ennek köszönhetően a fertőzés igen gyorsan terjed, lokális járványokat hozva létre a közösségeken belül (bölcsődék, óvodák, iskolák).

    Az enyhe esetek tüneti kezelést igényelnek. Az esetleges lázat csillapítani kell. Az orrcseppek nagyon jó hatásúak. Köhögés esetén váladékoldók alkalmazandók, amennyiben szükséges. A légzést akadályozó légúti szűkület meglétekor az orvos hörgőtágítókat rendelhet (metopproterenol), melyek csökkentik a légvételekhez társuló erőlködést, a légzési segédizmok használatából eredő megterhelést, összességében könnyítik a légzést. Mellékesnek tűnik, ám a gyógyulást nagyban segíti a bőséges folyadékbevitel.

    Az alábbiak fennállása esetén indokolt a beteg gyermek kórházi elhelyezése: magas láz, elszíneződött orrváladék (a bakteriális felülfertőződés jele), hosszan tartó köhögés, elszíneződötten produktív köhögés (a köpet sárgás, szürkés – szintén bakteriális kontaminációra utal), mellkasi fájdalom, nehézlégzés, az ajkak, a bőr vagy a körmök szürkés elszíneződése, szapora légzés, nagyfokú elesettség. Mivel a láz és a szapora légzés fokozza a kiszáradás veszélyét, infúziós terápiára lehet szükség.

    Nagyon súlyos esetben intenzív osztályos elhelyezés is szóba jön.

    A súlyos esetekben oki terápia szükséges, vagyis antivirális kezelés indítható a vírus eliminálása céljából, természetesen kórházi körülmények között. Az RSV fertőzés prognózisa általában jó, azaz megfelelő kezelés mellett a betegség tartós károsodás nélkül gyógyítható.

    Dr. Kónya Judit

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

     

     

    Bővebben A köhögés lehetséges okai és köhögéscsillapítás gyermekkorban

    Bővebben A nehézlégzés, légszomj lehetséges okai

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Krónikus gerincfájdalom

    Dr. Borsi Lieber Katalin

    A betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban.

    Bárányhimlő elleni oltás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    A betegség védőoltással hatékonyan megelőzhető. Mikor és kiknek ajánlott?

    Tüdőgyulladás: okok, tünetek, kezelés

    A tüdőgyulladás a tüdő szöveteinek gyulladása fertőzés, allergia vagy fizikai-kémiai okok következtében. Néhány ipari országban a...

    Mit kérdezhet orvosunk a köhögésről?

    A köhögés soha nem normális állapot, annak mindig oka van, amit fel kell deríteni: ez lehet banális ok, mint a megfázás, de állhat...

    Mit árul el a köhögés jellege?

    A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki...

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.