Köhög? Szívbetegség is állhat a hátterében

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus frissítve:

Nem minden köhögést hörghurut (bronchitis, hörgőgyulladás) vagy asztma okoz. A tünet mögött szívbetegségek is állhatnak. Ennek az eshetőségnek differenciáldiagnosztikai szempontból nagyon fontos figyelmet szentelni.

A köhögés mint tünet világszerte mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátásban gyakran jelenti a diagnózisalkotás alapelemét, továbbá egészséggazdasági szempontból is igen nagy jelentőséggel bír. A páciensek számára az akut és a krónikus köhögés is komoly megterhelést jelent.

Köhögéssel először általában fül-orr-gégész vagy tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulunk. A köhögésnek azonban gyakran kardiológiai oka van: sokszor jelentkezik szívbetegségek előrehaladott stádiumaiban. Az összefüggést a szívasztma (asthma cardiale) példáján szemléltetjük. A szívasztma tünetei az asztmáéhoz hasonlóak, de az asthma cardiale esetében nem a légutak betegsége okozza a rohamokban fellépő nehézlégzést, hanem a szívműködés elégtelensége.

Balszívfél-elégtelenség

A balszívfél-elégtelenség legkorábban akkor okoz köhögést, ha a kis vérkör (tüdővérkör) következményes pangása miatt már bronchiális hiperreakcióra (hörgőgörcsre) való hajlam vagy bronchiális obstrukció (hörgőelzáródás) alakul ki. A folyamat megértéséhez tudnunk kell, hogy a szívből két vérkör indul ki. A kis vérkör a jobb kamrából indul a tüdőartériával, a tüdőben a vér friss oxigénnel telítődik, majd a tüdővénákon keresztül visszaáramlik a szív bal pitvarába. Az oxigéndús vér a bal pitvarból a bal kamrába áramlik, ahonnan a nagy vérkör indul ki az aortával, mely egyre kisebb erekre ágazik le, és látja el friss vérrel a szerveket. Az elhasznált vért összegyűjtő vénakapillárisok egyre nagyobb erekbe futnak, és két nagy vénán keresztül elérik a szív jobb pitvarát.

A balszívfél-elégtelenségben a köhögés viszonylag késői tünet, csak súlyosabb stádiumban jelentkezik, így a betegség diagnosztizálásában sokszor nem kap jelentős szerepet, de az ellenőrző vizsgálatok során a szimptóma megjelenése felhívja a figyelmet a terápiamódosítás szükségességére. Szívelégtelenség kialakulásához különböző szívbetegségek vezethetnek: Iszkémiás (helyi vérellátási zavarból adódó) és nem iszkémiás szívizombetegségek, szívbillentyű-betegségek és szívritmuszavarok, amelyek szintén járhatnak köhögéssel, az esetek többségében tipikusabb tüneteik alapján kerülnek diagnosztizálásra.

Az akut tüdőembólia és az akut bronchitis megkülönböztetése

Gyakran okoz nehézséget a köhögéssel és légszomjjal járó akut tüdőembóliának (a tüdőartéria elzáródása) a hasonló tünetekkel járó akut bronchitistől való klinikai megkülönböztetése. Tovább nehezíti az orvosok helyzetét, hogy köhögés hatására is létrejöhet átmeneti nagyobb fokú AV-blokk (pitvarok és kamrák közötti ingerületvezetési zavar), de az elsődleges AV-blokk tünete is lehet köhögés.

Az a tapasztalat, hogy krónikus bronchitis és szívbetegségek gyakran együttesen fordulnak elő, és köhögést okoznak, illetve a betegségek előrehaladásával a köhögés is egyre súlyosbodik.

Egyes, szív- és érrendszeri betegségek kezelését szolgáló gyógyszerek is okozhatnak köhögést

Néhány olyan gyógyszer is kiválthat köhögést, amelyet a szív- és érrendszeri betegségek terápiájában alkalmaznak. A legismertebb az ACE-gátlók csoportja, melyek esetében úgynevezett osztályhatásról van szó. De a köhögés lehet az első jele a tüdőszövetekben az amiodaron nevű hatóanyag hatására bekövetkező átalakulásoknak is, amikor azok a röntgenfelvételen esetleg még nem is látszanak.

Összegzésként elmondható: A köhögés hátterében sokszor állnak szív- és érrendszeri betegségek. A szív- és érrendszeri betegségek gyakori előfordulására és e betegségek gyógyszeres kezelésére való tekintettel a vizsgáló orvosnak a páciens akut vagy krónikus köhögése esetén differenciáldiagnosztikai szempontokat figyelembe véve haladéktalanul fényt kell derítenie a háttérben álló okokra, meg kell találnia a pontos diagnózist. Nem minden köhögést okoz asztma, hörgőgyulladás vagy légúti fertőzés.

Tovább A szívelégtelenség kezelése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
aerztezeitung.de
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.