Probiotikumok és rost-kiegészítők

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

Valószínűleg Ön is észrevette, hogy egyre több joghurtot reklámoznak úgy, hogy az probiotikumokat tartalmaz. A probiotikus kiegészítők baktériumkoncentrációja általában 1-50 milliárd.

A rost-kiegészítők leginkább psylliumot, korpát, inulint tartalmaznak. A psyllium a belekben gélszerű masszát képez, így segíti a salakanyagok távozását. A korpa a gabonából származik, míg a növényi eredetű inulin egy poliszacharid.

A probiotikumok és rost-kiegészítők alkalmazása

A probiotikumokat és a rost-kiegészítőket általában az emésztési problémák kezelésére, székrekedés felszámolására használják. A probiotikumok segítik a bélflóra természetes egyensúlyának és a jó baktériumok egészséges mennyiségének megőrzését. Sokan használnak probiotikumokat antibiotikum kezelés után, mivel a gyógyszer a jó baktériumokat is elpusztítja a belekben.

A probiotikumok bizonyítottan enyhítik a hasmenést, az irritábilis bél szindróma és a húgyúti fertőzések tüneteit, a rost-kiegészítők pedig csökkentik a székrekedést, a hasmenést, és a koleszterinszintet.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Milyen formában fogyaszthatóak?

A probiotikumok fogyasztásának számos módja van: megtalálhatóak a legtöbb joghurtban, kefirben, tejtermékben, de tabletta és ampulla formájában is kaphatók.

A rost-kiegészítők leginkább gabonapehely, müzli, gabonaszelet, korpás keksz vagy por és tabletta formájában hozzáférhetők.

A probiotikumok és a rost-kiegészítők mellékhatásai

A probiotikumok és a rost-kiegészítők leggyakoribb mellékhatása a gázképződés és puffadás. Amennyiben rost-kiegészítőt szed, fogyasszon hozzá elegendő mennyiségű folyadékot is, különösen, ha az psyllium tartalmú.

Minden esetben konzultáljon orvosával, mielőtt rendszeresítené étrendjében a probiotikumokat vagy a rost-kiegészítőket – segít megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb készítményt!

(WEBBeteg - Cs.K., fordító)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.