A csontritkulás megelőzhető

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

Az esések megelőzése

A kialakulóban lévő betegség esetében fontos az esések megelőzése, a csípővédő használata, valamint a tartós és megerőltető terhelés kerülése.

A megfelelő táplálkozás

A megfelelő mennyiségű kalciumfogyasztás és D-vitamin bevitel segít a csontok egészségének megőrzésében. A menopauzán átesett és hormonpótlásban részesülő nők naponta legalább 1200 mg kalciumot vigyenek be szervezetükbe. A menopauza utáni és hormonpótló kezelést nem kapó nők, a hosszú távon szteroidot szedők, továbbá a 65 év fölötti férfiak legalább napi 1500 mg kalciumot kell, hogy magukhoz vegyenek.

Felnőttek részére októbertől márciusig 1500-2000 NE D-vitamin bevitele javasolt.

A rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás szintén hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez és a csonttömeg megtartásához. Javasoljuk az úszást, a rendszeres sétát - lehetőleg friss és tiszta levegőn sétáljon, kerülje a nagy erőkifejtést és a magas pulzusszámot. Az említett mozgásformák mellett vannak speciális gyakorlatok, melyek az izomzat karbantartására, a csontok ásványianyag-tartalmának növelésére szolgálnak. Az alábbiakban néhány ilyen gyakorlatot mutatunk be:

Minden gyakorlat előtt ereszkedjen négykézlábra! Karjai és combjai legyenek függőleges helyzetben, ereszkedjen kis terpeszbe! A fejét tartsa egyenesen!

Először feszítse meg hasizmát, a lapockák legyenek zártak, majd a farizmok lazítása és feszítése következik. Ezt 5-10 alkalommal ismételje meg.

Emelje fel egyik karját a törzs magasságába, majd nyújtsa előre az arc mellé, ezután hozza vissza a törzs mellé. Ezt mindkét kar esetében végezze el 5-10 alkalommal egymás után.

Egyik kezét tegye a tarkóra, majd a könyökét húzza hátra, ezt végezze el 5-10 alkalommal, majd a másik karjával is ismételje meg.

Az említett étkezési és testmozgással kapcsolatos tanácsok mellett feltétlenül figyeljen oda arra is, hogy ha van valamilyen alapbetegsége, mely csontritkulás kialakulására hajlamosít, akkor tartsa be az orvos utasításait a gyógyszerszedést illetőn, rendszeresen járjon kontrollra, kerülje a káros szenvedélyeket, többek között a dohányzást és a mérték nélküli alkoholfogyasztást.

Tovább

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.