Mit tehet, ha romlik a memóriája?

WEBBeteg
frissítve:

Mi okozhat memóriaromlást? Mit tehetünk demencia esetén a szellemi frissesség minél további fenntartásáért?

A memóriazavar okának kiderítése érdekében szükséges kivizsgálás nagyon fontos, mert a memóriazavar hátterében eltérő betegségek állhatnak, és kezelésük is jelentősen különbözik egymástól.

A feledékenység hátterében állhat például depresszió is, amely esetén a beteg nyomott hangulata, érdektelensége miatt nem koncentrál, ezért nem tudja visszaidézni a dolgokat. Ilyenkor depresszió elleni készítmény alkalmazásával a beteg figyelme, koncentrációja javul.

Ha a memóriaromlást demencia okozza

Ha a beteg vagy hozzátartozói memóriaromlást észlelnek, felmerül a demencia gyanúja.

A szellemi leépülés, orvosi nevén demencia leggyakrabban időskorban jelentkezik, de a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. A memóriazavarok korai- és közepes stádiumában vannak hatékony gyógyszerek, amelyek a súlyos stádium bekövetkezését átlagosan 2 évre tolják ki.

A demencia kivizsgálásához szükség van neurológiai, pszichiátriai vizsgálatra, koponya-CT- vagy MR-vizsgálatra. A neurológiai vizsgálat részét képező speciális tesztek segítenek a memóriazavar típusának beazonosításában.

Mit tehet a tiszta gondolkodásának minél további megőrzéséért?

A gyógyszeres kezelés mellett sokat tehet annak érdekében, hogy minél tovább megőrizze szellemi frissességét.

A demencia lefolyása lassítható művészeti tevékenységgel (pl.: festéssel, zenével, tánccal), barkácsolással, keresztrejtvényfejtéssel, kertészkedéssel. Lassítja a betegség előrehaladását a főzés, a természetjárás, a vallásgyakorlás. A zenehallgatás aktivizáló, motiváló vagy megnyugtató lehet.

Legalább heti 2 alkalommal érdemes 30-45 perces memóriajavító foglalkozásokat végezni hozzátartozóval vagy ápolóval, melyek során meg kell beszélni, hogy milyen nap, hónap és évszak van. Fel kell sorolni a személyes adatokat, lakcímet. A beteg mesélje el, mit evett aznap és az előző napon. Fel kell idézni régebbi dolgokat, emlékeket: fontosabb családi eseményeket, évfordulókat, munkatársakat, korábbi foglalkozással kapcsolatos dolgokat. A foglalkozás végén érdemes együtt elénekelni egy olyan, érzelmileg fontos dalt, amit minden foglalkozás alkalmával el fognak énekelni. A foglalkozások alatt hallgathatunk zenét is. Ezek a foglalkozások bizonyítottan segítenek abban, hogy a beteg évekre megtarthassa tájékozottságát, saját személyiségét.

Javasolt rekeszes gyógyszeres dobozokat használni, amibe érdemes előre kigyógyszerelni egy hétre, mert így megállapítható, hogy bevettük-e a napi gyógyszereinket vagy sem.

Szerezzen be egy nagyméretű naptárat, amin jelölje be a találkozókat, ünnepnapokat, elintéznivalókat, hogy semmi se legyen váratlan. Az eseményeket jelölheti például színessel, az aktuális napot pedig minden nap X-szel. Érdemes a napi teendőket előre megtervezni. Időt kell biztosítani az étkezésre, társas programokra, játékokra és a csendes pihenőre. A korábbikhoz képest több időt kell szánni a korábban rutinosan elvégzett feladatokra.

A kulcsokról érdemes másolatot készíteni, mindegyiknek legyen egyértelmű felcímkézett helye.

A konyhai fiókokat, ruhásszekrényeket ajánlott egyértelműen megjelölni.

Olyan háztartási gépeket szerezzen be, amik egy idő után maguktól is kikapcsolnak.

Gondolja át, hogyan alakítsa át környezetét ahhoz, hogy kényelmesebben boldoguljon.

Tovább Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.