• Orrpolip

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az orrpolipok lágy, nem rákos kinövések az orrüregben vagy az orrmelléküregekben. Csepp alakúak és lefelé lógnak. A kialakulásukat asztma miatti vagy egyéb visszatérő gyulladás, allergia, gyógyszerérzékenység vagy immunbetegség okozhatja.

    Az apró orrpolipok nem okoznak tüneteket. A nagyobb vagy csoportokban megjelenő orrpolipok, viszont a szaglás elvesztéséhez, légzési nehézségekhez és gyakori fertőzésekhez vezethetnek. Bárkinél kialakulhat, de leginkább a felnőtteknél okoz problémát. Legtöbbször gyógyszeres kezelésre elmúlik, olykor azonban sebészeti beavatkozás szükséges az eltávolításához. Az orrpolip a sikeres kezelés ellenére kiújulhat.

    Hirdetések

    Az orrpolip okai

    A szakemberek még nem tudják pontosan, hogy mi okozza az orrpolip kialakulását. Általában elhúzódó - 12 hétnél tovább tartó – az orrüreg vagy orrmelléküregek szöveteiben kialakult gyulladás vezet az orrpolip megjelenéséhez. A kutatások szerint ilyen esetekben az orrnyálkahártya kémiai és immunreakciói eltérnek a gyulladás helyén.

    Az orrpolip tünetei

    Az orrpolip - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?


    A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni, így pedig előbb-utóbb elfertőződik.
    Az orrpolip>>

    Orrfolyás, állandó orrdugulás, a szaglás romlása, és horkolás jelzi az orrban az elváltozást, de a homlokban és az arcüregben tapasztalható feszítő érzés, az arc, a felső fogsor és a fej fájdalma, a váladék garatba jutása, illetve a szemek környékén érzékelt viszketés is orrpolipra utalnak.

    A tünetek sok betegséghez - köztük az egyszerű náthához - is hasonlóak, de ha 10 nap elteltével sem tapasztalható javulás, érdemes orvoshoz fordulni. Amennyiben komoly légzészavar, a szemek körüli duzzanat, kettős látás, a szemek mozgatásának és a fej előre hajtásának nehézsége jelentkezik, vagy a már meglévő tünetek hirtelen romlása, azonnal orvosnak kell látnia a beteget.

    Az orrpolip szövődményei

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az orrpolip gyakran okoz szövődményeket. Tipikus panasz az alvási apnoe, az asztmás roham, illetve a vérrögök keletkezése. Leggyakrabban mégis orrmelléküreg- és szemfertőzéssel keresik fel az orvost. A nem megfelelően kezelt orrpolip akár agyhártyagyulladást is okozhat.

    Az orrpolipok kialakulásának vagy kezelés utáni kiújulásának megelőzéséért, érdemes odafigyelni a rendszeres kézmosásra és tisztálkodásra. Orrmosó kannát lehet alkalmazni, illetve segíthet a levegő párásítása. A szövődmények elkerülése érdekében, feltétlenül kezelni kell a meglévő allergiás betegségeket és az asztmát is. A dohányfüst és bizonyos vegyi anyagok belélegzése állapotromláshoz vezethetnek.

    (WEBBeteg - N. A.,fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Dr. Gyulai Nóra

    Életmódtanácsok a tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegeknek.

    Ízületi fájdalmak gyötrik?

    WEBBeteg

    Egyszerű és célzott fájdalomcsillapítás masszázsfej segítségével. (x)

    Mi okozhatja a szaglás csökkenését?

    A szaglás csökkenését nátha, vagy túlzásba vitt orrcsepp-, orrspray-használat is okozhatja, de orrpolip miatt is bekövetkezhet. A szagok érzékelésére való képesség elvesztése korral is járhat, de súlyos betegségeket is jelezhet.

    Orrpolip: tartós fejfájást is okozhat

    A felnőtt népesség 1-4 százalékánál fordul elő orrpolip, háromszor annyi férfinál, mint nőnél. Gyerekeknél is megfigyelhető a jelenség, különösen az orrmelléküregek krónikus fertőzése, asztma, allergiás orrfolyás vagy cisztás fibrózis esetén - ráadásul a családi halmozódás sem ritka.

    Az orrpolip: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

    A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni, így pedig előbb-utóbb elfertőződik.

    Az allergia gyakori fül-orr-gégészeti szövődményei

    Allergiaszezonban sajnos nem elég a magas pollenkoncentrációval megbirkózni, a légúti allergiásokra további megpróbáltatások is várnak. Kellemetlen tüneteket okozhat, ha nem körültekintően választanak orrspray-t, gyógyszermellékhatásként pedig orrszárazság is jelentkezhet és gondjaik adódhatnak akkor is, ha repülőre ülnek. Azok pedig, akik most nem megfelelően kezeltetik a betegségüket, később a krónikus arcüreggyulladással is megküzdhetnek.

    Orrpolip: tartós orrdugulást is okozhat

    Gyakran makacs nátha tüneteként, orrcseppekkel próbáljuk orvosolni a problémát. Az elhúzódó orrdugulás valódi oka azonban sokszor csak műtéti úton kezelhető, az elodázott vizsgálattal pedig tovább rontunk a helyzeten.

    Betegségek és a zenehallgatás miatt is romolhat a hallás

    Az óvodába és iskolába került gyermekeknél nem biztos, hogy a magatartásával van gond, ha figyelmetlen, a felszólításra nem mindig reagál. Ezek a jelek azt is jelezhetik, hogy romlott a hallása. A gyakori kiváltó okokat és vizsgálati lehetőségeket dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus foglalta össze.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.