Miért hasznos a fogköztisztítás?

szerző: Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelban, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

Fogainknak öt oldala van a szájüregben, ebből két oldal a szomszédos fogak felé néz. A szomszédos fogak között azonban olyan szűk a hely - adott esetben pár tized milliméter -, hogy ezeket az oldalakat fogkefével lehetetlen tisztítani. Ezért ezen a területen fogköztisztítást kell alkalmazni. A fogköztisztítást (akár fogköztisztító kefével, akár fogselyemmel) fogmosás előtt kell elvégezni.

Így használjuk a fogselymet

A fogköztisztításnak speciális eszközei vannak, attól függően, hogy milyen szűk vagy tág a fogköz. Legismertebb eszköz a fogselyem. A fogselymet a szűk fogközök, szorosan egymás mellett álló fogak, zárt fogsor esetén használunk.

A fogselyem tulajdonképpen egy cérnához hasonlít, a felületét gyakran viasszal vonják be, hogy könnyebben csússzon a szűk résekben.

Különböző színben, ízesítéssel és formában kapható, azonban a használatuk ugyanaz: egy kb. 20-30 centiméteres szakaszt tépünk le, ennek egyik végét az egyik, másik végét a másik kezünk középső ujjára tekerjük rá, majd a két kezünk közötti pár centis szakaszt, mindkét kezünk mutató és hüvelykujjával irányítjuk az adott fogközbe.

Fogpiszkáló csak végszükség esetén

A fogpiszkáló alakja, anyaga miatt alkalmatlan a fogak megfelelő lepedékmentesítésére. Nagy az átmérője, nem fér be ezekbe a szűk résekbe, ráadásul a fa szárcsái beszorulhatnak az ínyszél alá, megszúrhatják az ínyt, ezáltal akár tályogot is okozva. A fa fogpiszkálótól talán a műanyag biztonságosabb abból a szempontból, hogy az nem forgácsolódik szét.

Vezessük tehát két fog közé, finoman át a fogak találkozásánál lévő kontaktponton, majd óvatosan, a találkozó fogak egymás felé néző, mindkét oldalát fel-le irányú mozdulatokkal tisztítsuk meg. Ismételjük ezt meg minden fogközben.

Amennyiben nincs megfelelő manualitásunk a fogselyem használatához, akkor vehetünk a drogériákban, egy műanyag villába előre befűzött fogselymet, mely jelentősen megkönnyíti annak használatát.

Ennek annyi a hátránya, hogy a kifeszített fogselyem nem tudja pontosan felvenni a fog görbületét, tehát nem tisztít olyan alaposan.

Speciális fogselyem, az úgynevezett Superfloss, amely egy körülbelül 30-40 centiméter hosszúságú fogselyem, amelyik három részből áll: az első rész egy keményített fogselyem, melyet leginkább a cipőfűző végéhez tudnék hasonlítani. Ez azt a célt szolgálja, hogy bizonyos helyekre, pótlások alá vagy közé könnyen bevezethető legyen.

A második rész egy vastagabb tisztító rész. Ez az, amely a lepedéket távolítja el. A harmadik rész pedig hagyományos fogselyem.

Az első kemény részt könnyen be tudjuk vezetni a nagyobb fogközökbe, hídtestek alá, pótlások vagy fogszabályozó készülékek alá, mellé, a középső szakasz pedig alaposan tisztítja ezeket a területeket.

Fogtisztító kefe

Fogköztisztító kefeEzek a kefék az üvegmosó kefékhez hasonlóak, csak igen kicsik. A vékony drótszál, melyhez a sörték csatlakoznak, olyan kicsi átmérőjűek, hogy a fogközökbe könnyen bevezethetőek. Szükség esetén meg is hajlíthatóak.

Tehát ezeket az interdentális vagy másképpen fogköztisztító keféket a tágabb fogközökbe, pótlások mellé, a hídtest alá finoman bevezetjük és egy párszor ki-be mozgatjuk.

Ekkor a sörteszálak szétterülnek és a fogközöket, a fogak egymás felé néző oldalát kitűnően tisztítják. Számos formája, fajtája van ezeknek a keféknek, ezért ajánlatos kikérni a fogorvosunk tanácsát, hogy milyet válasszunk.

Azoknak a betegeknek, akiknek fogágybetegség miatt a fogaik elvándoroltak, és nagyobbak a fogközeik, különösen ajánlom a fogköztisztító kefék használatát. Ezeket a keféket csakúgy, mint a fogkefét 2-3 havonta vagy esetleg gyakrabban – használattól függően – cserélni kell, hogy a megfelelő hatékonysággal tisztítsanak.

Nagyon nagy fogközök esetében, használható az egycsomós fogkefe is a fogköztisztításra. Ez egy olyan fogkefe mely csak egy csomó sörtét tartalmaz, így könnyen befér a megnyílt fogközökbe.

Van tehát választék a fogköztisztító eszközök palettáján, a választásnál azonban kérjük ki fogorvosuk tanácsát.

A fogközök területének a tisztítása, legalább olyan fontos, mint a fog többi felszínének, ugyanis a fogágybetegségek legnagyobb része innen indul ki és a fogak is nagyon könnyen és sokáig elrejtve szuvasodnak ezeken a területeken.

Tovább Mik lehetnek a rossz lehelet okai? - Hogyan előzhető meg?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.