A száj szervezetünk kapuja - Kutatás

Medipress
megjelent:

Miután megmossuk a fogunkat, alig koppan a fogkefe a pohár alján, máris újra megkezdődik a lepedék képződése.

Yiping W. Han, a Case Western Reserve Egyetem parodontológus professzora szerint, lepedékképződés fő oka, az egyik legnagyobb számban, és legmakacsabban kitartó szájbaktérium, a Fusobacterium nucleatum. A professzor kimutatta, hogy a baktérium nem csak a fogak és a fogíny fertőzéseit segíti elő, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a betegségek és a fertőzések, az egész testben elterjedjenek.

Han kutatási eredményeit, a kiadás előtt álló Oral Microbial Communities: Genomic Inquiry and Interspecies Communication című, Paul E. Kolenbrander szerkesztésében készült könyvében teszi közzé.

Az egyik leggyakrabban előforduló betegség, a gingivitisz (fogínygyulladás), amelynek egyik fő kóroka az F. nucleatum által serkentett lepedékképződés. A baktérium jelenléte, legalább két faktorral növelheti a gingivitisz fertőzési arányát.

A károsodás azonban nem korlátozódik a szájüregre. Az F. nucleatum, a véráramba jutva más szerveket is megtámadhat. A baktérium a szájbetegségek révén a véráramba jutva, terhességi szövődményeket, köztük vetélést, koraszülést és halva születést okozhat. A baktériumok a magzatvízben szaporodnak el, ami olyan gyulladásos választ vált ki, amely károsítja a magzatot. Ez a baktérium található meg a tüdő, máj, lép, vér, hasi, és szülész-nőgyógyászati tályogok, és fertőzések esetében is.

Szájüregi fertőzés során, a baktériumok száma akár tízezerszeresére nőhet, így az egyik uralkodó anaerob fajtává válik a betegség helyén. A szájüregben nem véletlenszerűen zajlik a kolonizáció. A baktériumok jól szervezetten, előre megjósolható sorrendben telepednek meg. Először az első baktériumfajta, aztán a második telepedik meg, és így tovább az F. nucleatum kolonizációjáig. Ezt a folyamatot segíti elő egy biofilm kialakulása is, amely segít a baktériumkolóniák megtapadását a fogak felszínén.

A megtapadás folyamatának, és a baktériumok kötődésének megismerése révén, hatékonyabb gyógyszereket lehet majd kifejleszteni. Han szerint addig is az a legfontosabb, hogy mindenki mosson fogat, használjon fogselymet, és rendszeresen járjon fogorvoshoz.

A savanyú dolgok éppolyan károsak, mint az édesség
Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról? Tények és tévhitek a fogakról

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.