• Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II.

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    Naponta számos hölgy fordul hozzánk orvosi tanácsért a fogamzásgátlással kapcsolatosan. Nézzük, mik azok a kérdések, amiket legtöbbször feltesznek olvasóink.

    Hirdetések
      Fogamzásgátlás
    2/1 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról I.
    2/2Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II
    • Kell-e tisztulási szünetet tartanom a fogamzásgátló szedése alatt? Ez egy elavult nézet, hogy „tisztulási” szünetet kell tartani, napjainkban kiderül, hogy ennek nincs értelme, haszna, viszont kára igencsak van, ugyanis a fogamzásgátló tabletta hatása visszafordítható, a szedés abbahagyása után helyreáll a termékenység, de a „tisztulási” szünet miatt drasztikusan emelkedik a nem kívánt terhességek aránya.
    • A tabletta bevétele után laza volt a székletem. Kell pótolni a fogamzásgátló tablettát? Egyszeri laza széklet nem tekinthető hasmenésnek, ilyenkor nincs szükség a fogamzásgátló tabletta pótlására, mert a hatása nem gyengül, a fogamzásgátló tabletta ugyanúgy fel tud szívódni.
    • A tabletta bevétele után hányingerem volt, de nem hánytam. Szükséges-e ilyenkor a tablettát pótolni? Értelemszerűen nem kell pótolni, hiszen a fogamzásgátló tabletta nem ürült ki a szervezetből.
    • A 7 napos gyógyszerszünet alatt szedett antibiotikum gyengíti a fogamzásgátló tabletta hatását? Szükséges-e ilyemkor kiegészítő védekezés? Nem gyengíti a fogamzásgátló tabletta hatását, hiszen a gyógyszerszünet alatt szedett antibiotikum nem léphet kölcsönhatásba a fogamzásgátlóval, hiszen ilyenkor azt szüneteltetjük. Nincs is szükség kiegészítő védelemre.
    • Kapható-e valamilyen fogamzásgátló tabletta recept nélkül? Nem, hazánkban nincs forgalomban semmilyen fogamzásgátló tabletta, ami vény nélkül kapható.
    • Felírhatja-e a háziorvos a fogamzásgátló tablettát? Igen, felírhatja. Ez vonatkozik az esemény utáni fogamzásgátló tablettára is.
    • Ha abbahagytuk a fogamzásgátló tabletta szedését, amit éveikig szedtünk, meddig tart még ki a védőhatás a nem kívánt terhességgel szemben? A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után már a következő naptól szükség van egyéb védekezési módszerre, a fogamzásgátló tabletta gyorsan lebomlik, és kiürül.
    • Befolyásolja-e a fogamzásgátló tabletta hatását az antibiotikumos szemcsepp, kenőcs, kúp, stb.? A helyileg adott antibiotikum-tartalmú készítményeknek olyan kis része szívódik fel, hogy nem kel azzal számolni, hogy gyengítenék a fogamzásgátló tabletta hatását.
    • Fogamzásgátló tablettát kezdtem el szedni, de pecsételő vérzés jelentkezik. Véd ilyenkor a fogamzásgátló tabletta? Váltani kellene? A fogamzásgátló tabletta elkezdésének első három hónapjában a pecsételő vérzés nem jelent kórosat. Ha három hónap után is jelentkezik, szükséges a nőgyógyász felkeresése. A csak progeszteront tartalmazó tablettáknál a folyamatosan jelentkező pecsételő vérzés sem tekinthtő kórosnak.
    1/1 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról  | 2/2 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II.
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.