• A húsevő baktérium Michael Jacksont sem kíméli

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bulvárlapok címoldalára kerül, ha valahol fölfedezik a közönségesen csak húsevőnek titulált baktérium, valójában egy streptococcus fajta újabb áldozatát. A harsány közlés azt sejteti: mindannyiunknak rettegnünk kell a kórokozótól, holott valójában kevés esetben okoz súlyos, még ritkábban halálos végű fertőzést.

    A későn fölismert kórral szemben azonban csekély a beteg esélye, ezért a szakorvos szerint a higiéniai szabályok betartása, vagyis a megelőzés a védekezés legfontosabb eszköze.

    Hirdetések

    Mit kell tudni a húsevő baktériumról?

    Már a neve is félelmet keltő annak a baktériumfajtának, mely változatlanul - bár szerencsére igen ritkán - végzetes fertőzések okozója. Pusztításának eredménye olykor látható a televízió képernyőjén, bulvárlapok hasábjain közzétett fotókon.

     
    Streptococcus pyogenes Forrás

    A látvány igencsak elrettentő hatású, annál is inkább, mert egyebet szinte nem is tudunk e kórokozóról. Friss hírek szerint Michael Jacksont is megtámadta, valószínűleg az énekes sorozatos műtétjei következtében.

    - Nem annyira új, és nem is annyira ismeretlen a baktérium, ami ezt a kórt okozza - állítja dr. Szalka András infektológus főorvos.

    - A húsevő baktérium veszedelmes megjelenéséről régóta tud az orvostudomány. Már Semmelweis Ignác is foglalkozott vele.

    Valójában egy streptococcus-fajta, alapjában ugyanaz, mint amely a skarlátot is okozza, csak ma egy agresszív formája, a streptococcus pyogenes garázdálkodik.

    Műtét, és zsírleszívás után, cukorbetegség esetén is jelentkezhet

    Általában műtétek alkalmával jelentkezik, amikor a szervezet, az immunrendszer legyengült, de valójában nem feltétele kialakulásának a műtét utáni állapot.

    Igaz, az utóbbi időben plasztikai beavatkozásoknál fordult elő, főként zsírleszívásnál. Egyébként cukorbetegek is hajlamosak rá, mert a bőrük rendkívül száraz, és az ilyen bőr könnyen berepedezik, utat engedve a kórokozóknak a mikrosérüléseken keresztül.

    Húsevő baktérium - a fertőzés tünetei

    - Bőrpír, láz, izomfájdalom jelzi, súlyos esetben pedig el is halhatnak a végtagok. Az ilyen izomelhalásos eset valóban drámai képet mutat.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    De megtámadhatja a belső szerveket is, a vesét, szívet, májat, tüdőt. Bár kórházi körülmények között fordul elő leginkább, arra nincs elégséges magyarázat, hogy ki miért fertőződik meg, hiszen ez a baktérium minden második ember vérében jelen van.

    Szerencsére komoly bajt csak nagyon ritkán okoz az elmúlt 15 évben 6 esetet jegyeztek fel e 30-50 százalékban halálos kimenetelű fertőzésről. tehát nagyon veszélyes, annak ellenére, hogy időben felismerve gyógyítható lenne, csakhogy az orvosok többsége későn diagnosztizálja.

    Antibiotikum és egy speciális toxin kombinációjával kezelik - a hírek szerint ilyen módon gyógyítják Michael Jacksont is - ezen túl (ha szükséges) sebészi beavatkozással távolítják el a bőr, a szövetek elhalt részeit.

    Végül az infektológus főorvos hangsúlyozza: mivel nem általánosan ismert a betegség kialakulásának feltétele, mechanizmusa, az egyéni hajlamosító tényezők és a kórházi körülmények befolyásoló hatása, ajánlatos inkább gyanakodni, ha az említett tünetek megjelennek, hogy a terápia időben elkezdődhessen.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Bárányhimlő felnőttkorban

    A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő elleni védőoltást.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    A Streptococcusok okozta fertőzések

    A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven a húsevő baktérium.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA