• Szamárköhögés: mit kell tudni a veszélyes betegségről?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szamárköhögés a Bordetella pertusiss (ejtsd: pertusszisz) nevű baktérium által okozott légúti megbetegedés. Kínzó köhögési rohamokkal jár, melyet mély, húzó belégzés kísér jellegzetes hanghatással – innen a betegség elnevezése.

    Az újszülöttek, csecsemők megfertőződésekor a rohamok között leállhat a légzés, ami segítség nélkül a gyermek halálához vezethet. Idősebb gyermekeknél, felnőtteknél a fertőzés nem ennyire veszélyes, de ilyenkor is egy hosszú, súlyos, a szervezet számára megterhelő megbetegedést okoz.

    Hirdetések

    A baktérium cseppfertőzéssel terjed

    A fertőzés után 7-10 nappal kezdődő szamárköhögésnek tipikus esetben 3 szakasza van. A náthára hasonlító, lázzal, orrfolyással, hurutos köhögéssel járó bevezető szakasz 1-2 hétig tart. A köhögési rohamokkal járó szakasz 4-6 hétig is elhúzódhat, a rohamokat gyakran kíséri hányás, kifejezett légszomj, fulladásérzés. Szövődményként más baktériumok által okozott tüdőgyulladás társulhat hozzá, emellett görcsroham, agyi károsodás is kialakulhat. Az utolsó szakaszban a rohamok és egyéb tünetek fokozatosan enyhülnek, de ez is több hétig elhúzódik. A megbetegedést antibiotikummal kezelik, ami időben elkezdve a beteg fertőzőképességét megszünteti, de a tapasztalatok alapján a betegség lefolyását kevéssé befolyásolja.

     

    Megelőzés


    Fontos a minél többszöri levegőzés, az otthoni dohányzás, dohányfüstös környezet kerülése. Ha lehet, gyermekünk sportoljon legalább 2-3 alkalommal hetente, táplálkozzon sokoldalúan, télen egyen vitaminkészítményt. Gyakori felső légúti megfázások, tüdő- illetve arcüreggyulladások esetében immunerősítő készítmény illetve a Pneumococcus kórokozó elleni védőoltás segíthet. Erről bővebben házi gyermekorvosuktól kérhetnek felvilágosítást. A szamárköhögés kezelése és megelőzése.>>

    A YouTube-on elérhetők olyan videók, melyeken oltatlan gyermekek megbetegedésekor jelentkező jellegzetes köhögési roham látható a „szamárköhögés” pedig hallható (keresőkifejezések: Pertussis Cough Video; Clinical presentation of Whooping Cough; Clinical Examples of Pertussis).

    A szamárköhögés védőoltással megelőzhető!

    A védőoltás 1954-es bevezetése előtt rendszeresen fordultak elő nagy szamárköhögés járványok hazánkban, főként gyermekközösségekben, 1951-ben 25 ezer, 1953-ban 57 ezer megbetegedést és 378 halálesetet regisztrált a közegészségügyi-járványügyi szolgálat. A védőoltások bevezetésével fokozatosan megszűntek a járványok a gyermekek körében. Ugyanakkor a gyermekkori oltások nem biztosítanak életre szóló védettséget, így a felnőttek megbetegedhetnek. A betegség lefolyása ilyenkor jóval enyhébb, mint az oltatlanok esetén, bár a betegek általában még ezt az enyhébb formát is nagyon súlyosnak élik meg.

    A gyermekek az első szamárköhögés elleni oltást - az oltási naptár szerint - már 2 hónaposan megkapják, majd számos további oltással biztosítjuk a megfelelő védettséget. Évtizedeken át az utolsó szamárköhögés elleni komponenst is tartalmazó oltást 6 éves korban adtuk a gyermekeknek. Az oltóanyagok fejlesztése tette lehetővé, hogy 2009-től változtassunk az oltási naptáron, azóta a serdülők 6. osztályban is kötelezően megkapják a szamárköhögés elleni védőoltást, ami felfrissíti a védettséget.

    Jelenleg a gyermekek 99 százaléka oltott szamárköhögés ellen, az így kialakuló ún. nyájimmunitás védi a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem-oltható személyeket. (Azaz a baktérium a beteg környezetében „nem talál” fogékony személyt, mert az oltás miatt mindenki védett, így nem tud terjedni, járványt okozni.) Nagyobb oltatlan gócokban (pl. oltás-ellenesek csoportjában) viszont könnyen terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek.

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
   • Gyermekkori védőoltások
   • A köhögés és csillapítása
   • A tüdőgyulladás és tünetei
   • A szamárköhögés (pertussis)
   • Az agyhártyagyulladás
   • A középfülgyulladás
   • Láz és lázcsillapítás gyermekeknél
   • A torokfájás és kezelése
   • A pneumococcus - A kisgyerekek fertőzése
   • A felnőttek egy ismétlő oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget, a kombinált oltóanyag három betegség a diftéria, a pertussis és a tetanusz (magyarul: torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs) ellen véd, és újabb 10 évre hosszabbítja meg a védettséget. Hazánkban jelenleg két gyártó terméke érhető el Adacel és Boostrix néven, melyet a háziorvos tud receptre felírni, és térítés ellenében szerezhető be a patikákban.

    Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A kisgyermekek az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség életveszélyes lehet számára. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemőt a fertőzéstől az ún. nyájimmunitás védheti meg. Ehhez szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt ismétlő oltást kérjenek saját maguk számára.

    (Országos Tisztifőrvosi Hivatal Járványügyi Főosztály - ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Szamárköhögés: nincsenek teljes biztonságban a felnőttek

    A szakember szerint nem lehet kórházi fertőzésről beszélni a két kisbaba esetében, akik szamárköhögést kaptak el egy magánklinikán. Valószínűleg otthonról kaphatták el a kórt - mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

    Szamárköhögés - Az újszülöttekre veszélyes betegség

    A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének fontos eszköze a védőoltás

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltás - mondta Galgóczi Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    Kampány indult a bárányhimlő megelőzéséért

    A bárányhimlő súlyos következményeinek megelőzésére hívja fel a figyelmet a március elején elindított Védőoltással a bárányhimlő ellen program. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) által támogatott információs kampányban óvodapedagógusok és szülők kapnak részletes tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségről.

    Szamárköhögés: a szigorú hazai kötelező védőoltási rend betartása segített megelőzni egy komolyabb járványt

    Részben lezárult a járványügyi vizsgálat a Pilisszentlászlón előfordult szamárköhögéses esetekkel kapcsolatban.

    Védőoltás a szamárköhögés ellen - Amit érdemes tudni!

    A szamárköhögés (pertussis) rohamokban jelentkező, jellegzetes köhögés, amelyet a Bordetella Pertussis baktérium okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed. A kórokozónak nagy a fertőzőképessége. A betegség lefolyása csecsemőkorban a legsúlyosabb. Az ebben az időszakban átvészelt, későn felismert megbetegedés, életre szóló maradandó agykárosodást okozhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA