• Minden az EHEC-ről

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

    Ezek közé tartoznak az ún. EHEC (enterohemorrágiás, vérzéses bélgyulladást okozó) törzsek is, melyek olyan méreganyagot képesek termelni, mely nagyon hasonlít a vérhas megbetegedést okozó egyik Shigella szerotípus által termelt méreganyaghoz (shigatoxin).

    Hirdetések

    EHEC - Tudnivalók a németországi járványról


    Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.
    EHEC - Tudnivalók a németországi járványról>>

    Az első, enterohemorrágiás E. coli okozta gyomor-bélrendszeri gyulladásos tüneteket okozó élelmiszer eredetű járványt, 1982-ben az USA-ban dokumentálták.

    Azóta a fejlett ipari országokban, egyre gyakrabban kerülnek felderítésre az ilyen típusú E. coli által okozott járványos ételfertőzések.

    Milyen hamar jelentkeznek a tünetek?

    A tünetek megjelenése a fertőződés időpontjától számítva 1- 8 napon belül várható, de az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

    Milyen tünetekkel jár a fertőzés?

    A betegség jellemző tünetei a hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet, valamint néha felléphet hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást (hemorrágiás kólitisz), vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is. Ez a szövődmény a korábbi járványokban a fertőzöttek kb. 10 százalékában alakult ki, és elsősorban a gyermekeket veszélyeztette.

    Megfejtették a genomot: nem EHEC, hanem EAHEC okozta a járványt


    A Göttingeni Egyetem tudósai megfejtették a veszélyes EHEC-fertőzést okozó Escherichia coli (E. coli O104:H4) baktérium genomját. A vizsgálatnak alávetett baktériumok két hamburgi pácienstől származtak.
    Megfejtették a genomot: nem EHEC, hanem EAHEC okozta a járványt>>

    Hogyan kezelhető a betegség?

    Hasmenéses tünetek esetén orvoshoz kell fordulni. A tapasztalatok szerint, enyhe lefolyású megbetegedés esetén az antibiotikumos kezelés nem rövidíti le a tünetekkel járó időszakot, egyeseknél súlyosbítja a betegséget. Ugyancsak nem javasolt a bélmozgást csökkentő („székletfogó”) gyógyszerek szedése sem.

    Minden esetben fontos azonban a folyadék- és sóvesztés pótlása. Súlyosabb kimenetelű, vagy szövődménnyel járó esetekben kórházi ápolás szükséges.

    Mi lehet a fertőzés forrása?

    A fertőzés forrása lehet állat (főleg kérődzők) vagy az ember. A kórokozó ürülékkel, széklettel kerül a külvilágba, és szenynyezheti az élelmiszert, vizet, talajt. Európában legfontosabb fertőző forrás a szarvasmarha, mely tünetmentesen hordozza a kórokozót, azonban más állatokból (juh, kecske, őz, ló, teve, kutya, macska, madarak) is kimutatták.

    Élelmiszerekre leggyakrabban szarvasmarha-ürülékkel, trágyával, vagy azzal szennyezett vízzel, illetve piszkos kézzel kerülhetnek a baktériumok. A fertőzés székletszennyezéssel a beteg emberről más emberre is terjedhet, melynek megelőzésében a kézmosásnak jelentős szerepe van.

    Milyen élelmiszerek közvetítették a fertőzést az eddigi járványok során?

    EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni!


    A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben. A zöldségekre az állatok vizeletével is rákerülhetnek a veszélyes baktériumok.
    EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni!>>

    Állati eredetű élelmiszerek: nem kellően hőkezelt (megfőzött, átsütött) marhahús (főleg darált hús, hamburger), nyers, és rosszul pasztőrözött tej, sajt, joghurt, szárított szarvashús, érlelt kolbász, szalámi, stb.

    Növényi eredetű élelmiszerek: nem pasztőrözött almalé, almabor, fejes saláta, lucernacsíra, egyéb zöldség-gyümölcs, magvak, dió, stb.

    Ivóvíz járványokat is felderítettek, de a kórokozóval szennyezett felszíni vizekben (tó, folyó) fürdés során is előfordulhat fertőzés, ha a víz szájba kerülhet.

    Hogyan viselkedik az EHEC baktérium élelmiszerekben?

    A baktériumok optimális szaporodási hőmérséklete 37 °C, de 7 °C es 45-50 °C között képesek szaporodni. A fertőzes kialakulásának nem feltétele, hogy a baktérium az élelmiszerben elszaporodjon, de minél több a baktérium, annál valószínűbb a megbetegedés kialakulása, és annál súlyosabb a lefolyása. Néhány baktérium is okozhat fertőzést, ha az élelmiszerbe, vagy annak felületére kerülve ott életben marad.

    Hemolitikus urémiás szindróma


    A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.
    Hemolitikus urémiás szindróma>>

    Az élelmiszerben az EHEC baktériumok a fagyasztást, hűtést túlélik. A savanyú kémhatasú környezettel szemben az átlagosnál ellenállóbbak, így savanykás élelmiszerekben, salátában, majonézben is életben maradhatnak. Az alapos sütés-főzés során azonban megbízhatóan elpusztulnak. Alaposnak tekinthető a hőkezelés, ha az étel teljes mennyiségében felforr, vagy (ételhőmerővel ellenőrizhetően) közepében is eléri a 75 °C fokot.

    Mire ügyeljünk az ételkészítés során?

    Az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartására még fokozottabban kell ügyelni. Be kell tartani a biztonságos élelmiszerkészítés alapszabályait. A nyers húst mindig különítsük el a többi élelmiszertől, a feldolgozásához használt eszközöket alaposan mossuk el. A húst és az abból készült ételeket (fasírtot, hamburgert) mindig alaposan süssük át, a nem pasztőrözött tejet forraljuk fel. Nyers húst ne kóstolgassunk. A romlandó élelmiszereket hűtve tároljuk, és a megmaradt ételt újbóli fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át. A gyümölcsöket, zöldségeket a szokásosnál is alaposabban mossuk meg és lehetőleg hámozzuk is meg.

    Hogyan kerülhető el a megbetegedés?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a megbetegedések hazánkban is jelentkeznének, azonban javasolható az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Gyakran és alaposan mossunk kezet, WC használat, állatok simogatása, pelenkázás után, ételkészítés előtt és közben, utcáról haza érve feltétlenül. Étkezés előtt is feltétlenül mossunk kezet, és követeljük meg ezt gyermekeinktől is.

    (Forrás: mebih.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Hemolitikus urémiás szindróma

    A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.

    Coliform baktériumot találtak az ásványvízben

    A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

    Először halt meg gyermek a németországi hasmenésjárvány következtében

    A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés kedden egy kétéves alsó-szászországi kisgyerek halálát okozta. A gyermek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

    Csökkent a hasmenésjárvány terjedése, de még nincs vége

    A pünkösdi ünnepek előtt némelyest fellégezhet Németország: a hatóságok péntek délelőtt hivatalosan megerősítették, hogy csökkent a hasmenésjárvány terjedése. Ennek nyomán úgy döntöttek, hogy ismét zöld jelzést adnak az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztásához.

    Hasmenésjárvány Németországban

    Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek, kedden tehetetlenséggel és késlekedéssel vádolták a kormányt, mindenekelőtt a mezőgazdasági és az egészségügyi minisztert.

    Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar

    A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA