• EHEC - Tudnivalók a németországi járványról

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ, az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

    Mik azok az EHEC-baktériumok?

    Az EHEC az enterohaemorrhágiás Escherichia coli baktérium nevének rövidítése. Ez azoknak a coli-baktériumoknak egy változata, melyek természetes körülmények között nem élnek az emberi béltraktusban. AZ EHEC-típus ezzel szemben állatok tápcsatornájában él. Az emberi szervezetbe jutva, súlyos hasmenést okozhat. Az EHEC-fertőzés néhány esetben hemolitikus urémiás szindróma (HUS) kialakulásához vezethet.

    EHEC-fertőzés bárhol, bármelyik országban kialakulhat. Legismertebb változata (szerotípusa) az EHEC-O157:H7. Ez a típus nagyon gyakran súlyos panaszokat okoz. Németországban évente 900-1200 esetet regisztrálnak. Az EHEC-baktériumoknak 42 törzse felelős az utóbbi évek járványaiért.

    Hirdetések

    Az aktuális járvány okozója

    A Münsteri Egyetem tudósai megállapították, hogy a mostani járvány okozója a „HUSEC 41” nevű baktériumtörzsbe tartozik, egész pontosan az ST678-as típusról van szó. Szakértők szerint, ez a törzs eddig még nem hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy járványt vagy komolyabb fertőzést okozott volna. Az EHEC baktériumoknak e típusa ellenálló a penicillin és cephalosporin antibiotikumokkal szemben. Vannak azonban bizonyos antibiotikumok (a béta-laktámok csoportjába tartozó carbapenem), melyek hatékonyak ezen kórokozókkal szembeni védekezésben. Antibiotikum terápia alkalmazása, tehát nem feltétlenül a legjobb és legésszerűbb megoldás az EHEC-fertőzés kezelésére.

    Kik a legveszélyeztetettebbek?

      Szükséges vizsgálatok hasmenés esetén


    Ha felmerül, hogy baktérium fertőzés (pl. Salmonella) által okozott hasmenésről van szó, akkor székletmintát kell küldeni elemző, mikrobiológiai vizsgálatra. Erre elsősorban akkor kell gondolni, ha a széklet nyálkás, gennyes, véres vagy nagyon bűzös, illetve a tüneti szerek alkalmazása  mellett nem történik javulás.

    Az EHEC-fertőzés általában a csecsemőket és a kisgyermekeket veszélyezteti nemtől függetlenül, illetve az idős és gyenge immunrendszerű embereket.  A jelenlegi észak-német EHEC-járvány következtében, azonban szokatlan módon sok felnőtt fertőződött meg, legtöbbjük nő. A betegség gyakran nagyon súlyos tünetekkel jár.

    Hogy lehet elkapni az EHEC-fertőzést?

    • Közvetett fertőzés

    Az EHEC-baktériumok a kérődzők (szarvasmarhák, juhok, kecskék, őzek, szarvasok) bélrendszerében élnek, és ürülékükkel távoznak szervezetükből. Az állatok levágása vagy fejése során is belekerülhetnek az élelmiszerekbe a kórokozók. Ráadásul baktériumok az állatok vizeletében is lehetnek, a szarvasmarha-istállókból a földekre hordott trágya vagy alom is lehet fertőzött. Így a termesztett élelmiszernövények is kapcsolatba kerülnek a kórokozókkal. Ha fogyasztás előtt az ilyen zöldségeket és gyümölcsöket nem mossák meg kellőképpen, az ember is megfertőződhet. Azonban a fertőzés elkapható szennyezett vízzel való érintkezés útján is, például ha valaki olyan tóban fürdik, amelyben EHEC-baktériumok is vannak.

    Halálos kimenetelű véres hasmenés


    A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A fertőzés okozta halálesetek száma az eddigi adatok szerint három. Mi okozza a járványt?>>
    • Közvetlen fertőzés

    A hasmenés okai


    A hasmenés számos betegség tünete lehet, például fertőzésé, ételmérgezésé, coeliakiáé, gyulladásos bélbetegségeké, sőt gyerekeknél alsó lebenyi tüdőgyulladás, illetve gyakran vakbélgyulladás is állhat a hátterében. Hasmenést észlelhetünk a Candida gomba által okozott bélfertőzés, tejallergia, illetve a kicsi túletetése esetén is. A fenti okok közül a leggyakoribb a fertőzéses eredetű hasmenés. Bővebben a hasmenésről>>

    Fertőzött személyek is átadhatják a kórokozókat. Például, ha a WC használata után nem mos valaki alaposan kezet, és a fertőző baktériumokat hátrahagyja a kilincsen vagy az ajtó felületén. Nagyon kevés (10-100 EHEC O157:H7) kórokozó is elég ahhoz, hogy a fertőzés kialakuljon. Ilyen módon a fertőzés nagyon könnyen terjedhet.

    • Lappangási idő

    A fertőzést követően kettő-tíz napon belül jelentkeznek a tünetek. Ha a fertőzés következtében hemolitikus urémiás szindróma alakul ki, annak tünetei a hasmenés kezdetétől számított hét napon belül jelentkeznek.

    Mely élelmiszerek lehetnek fertőzöttek?

    EHEC-fertőzés egy részt állati eredetű élelmiszerek fogyasztását követően alakulhat ki, főként, ha nyersen vagy nem kellően (fel)főzve fogyasztják őket. Ilyenek például a következők:

    • Tej és tejtermékek (pl. sajtok).
    • Nyers vagy nem jól átsütött hal, vagy kérődzők húsa (szarvasmarha, juh, kecske, szarvas, őz).
    • Nyers kolbász, hurka.

     A krónikus hasmenés kivizsgálása


    A kivizsgálás során széklettenyésztés (baktérium, gomba, parazita), hasi ultrahang, laborvizsgálatok (lisztérzékenységre utaló ellenanyagok, ételallergia), H2-kilégzési-teszt, gyomor- és vastagbéltükrözés (biopsziás mintavétellel) jön szóba.
    Bővebben a krónikus hasmenésről>>

    Továbbá az állatok ürülékével trágyázott zöldségek és gyümölcsök is terjeszthetik a kórokozókat. Mosatlanul vagy nyersen fogyasztva őket, el lehet kapni a fertőzést.

    Arra is volt már példa, hogy nem pasztörizált almalé okozta a fertőzést.

    A mostani fertőzés oka

    A tudósok lázasan keresik a járvány forrását. Feltehetően a fertőzést az Észak-Németországból származó paradicsomok, saláták és uborkák fogyasztása okozta. A szakértők ezért azt tanácsolják, hogy senki ne egye nyersen és mosatlanul ezeket a zöldségeket.  

    Milyen tüneteket okoz az EHEC-baktérium fertőzés?

    Ha valaki szervezetébe bejutottak a kórokozók, még nem biztos, hogy jelentkeznek nála a tünetek.

    Más esetben, ha kialakul a fertőzés a legjellemzőbb tünet a vér nélküli, többnyire vizes hasmenés.

    Szédülés, hányás, hasfájás és ritkán láz is előfordulhat. Súlyos esetben véres hasmenés és fájdalmas görcsök is jelentkezhetnek.

    • Hemolititkus-urémiás szindróma (HUS)

    A tej- és vöröshús-imádók érzékenyebbek az E. colira


    Ausztrál kutatók szerint a vöröshús- és tejimádók sokkal érzékenyebbek az Escherichia coli (E. coli) baktériumra, amely komoly hasmenést, súlyos esetben akár halált is okozhat. A tej és a vörös hús hatásáról bővebben>>

    A fertőzött betegek 10-20 százalékánál alakul ki, EHEC-baktérium fertőzés következtében hemolititkus-urémiás szindróma (HUS). Ezért az EHEC-baktérium által kiválasztott méreg (verotoxin) a felelős. Ez a vörösvértestek lebomlását okozza, ami vérszegénységhez (anémia) vezet. A véralvadásban résztvevő vérlemezkék száma is csökken. A méreg különböző szervek vérereit is károsítja, többek közt a veséét, aminek következménye a veseműködés akut megszűnése lehet. Akut fázisban a halálozási arány körülbelül 2 százalék.

    Hogyan kezelhetők a fertőzött betegek?

    Sajnos csak tüneti kezelés lehetséges. Ennek alapja az a megfigyelés, mely szerint közvetlenül a baktériumokra ható gyógyszerek – antibiotikumok – bevétele után, a baktériumok még nagyobb mennyiségben kezdik el termelni a toxint, így súlyosbítva a beteg állapotát.

    Ha a betegség következtében károsodott vese még korlátozottan működik, gyógyszerek segíthetnek fokozni a vizeletkiválasztást. Ha a vese már nem működik, dialízisre van szükség: a páciens hemo- vagy peritoneális dialízist kap, hogy a baktériumok méreganyagai a lehető leghamarabb kiürüljenek szervezetéből.

    Hogy védekezhetünk az EHEC-fertőzéssel szemben?

    A legjobb, amit tehet az EHEC-fertőzés elkerülése érdekében, ha betartja az alapvető higiéniai szabályokat. Az ételek elkészítésénél és elfogyasztásánál is ügyeljen a tisztaságra. Mondjon le a felfőzetlen tejről, és az abból készült tejtermékekről, valamint a nyers húsról, stb. Fertőzött személyekkel való érintkezés után mindig mosson kezet.

    Hogy tisztítsuk meg az élelmiszereket?

    A baktériumokkal fertőzött élelmiszereket alaposan meg kell főzni vagy sütni, illetve pasztörizálni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az élelmiszerek belső hőmérséklete eközben el kell, hogy érje legalább 2 percen keresztül a 70 oC-os hőmérsékletet. Így az EHEC- baktériumok elpusztulnak.

    Az élelmiszerek feldolgozására használt egyéb eljárásokkal és szerekkel, így savakkal, hűtéssel, szárítással, sózással szemben ezek a kórokozók ellenállók. Az élelmiszerek mélyhűtőben való fagyasztása sem megbízható védekezési módszer, mivel az EHEC-baktériumokat nem pusztítja el.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   •  
   • Cikkajánló

    Refluxbetegség

    Dr. Bánfi Andrea PhD

    Milyen tüneteket okoz gyermekkorban, és hogyan kezelhető?

    Az afta rizikófaktorai

    Dr. Ujj Zsófia

    Mi állhat az afta kialakulásának hátterében az eddigi vizsgálatok szerint?

    Egy rejtélyes középkori járvány, az angol izzadás

    A történelemben előfordultak olyan titokzatos járványok, amelyekről korábban nem voltak híradások, azonban egyszer csak váratlan...

    Levonulóban az influenzajárvány

    Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal...

    Influenzajárvány - Csökkenni kezdett az influenzaszerű

    Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz...

    Diftéria (Torokgyík)

    Az oltás bevezetése előtt a rettegett, nagy halálozással járó gyermekbetegségek közé tartozott. Hazánkban évek óta nem fordult elő...

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei

    Töltse ki kvízeinket, és tudjon meg többet egészségről, betegségről.

   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások