• Alternatív gyógymódok a migrén kezelésére

    Szerző:
    WEBBeteg

    A krónikus fejfájás kezelésére egyes alternatív gyógymódok is hasznosak lehetnek, amelyek kiegészíthetik az orvosi kezelést és növelhetik annak hatékonyságát.

    Érdemes naplót vezetnie migrénes rohamairól. A napló segítségével könnyebb meghatározni, provokálhatja-e Önnél valami a migrén kialakulását. Figyelje meg, mikor kezdődik a migrén, milyen sokáig tart és mi az, ami enyhíti a fájdalmat.

    Mindenképpen rögzítse a fejfájást csökkentő gyógyszerek nevét és dózisát. Fokozottan figyeljen oda, milyen ennivalót fogyasztott a megelőző 24 órában, volt-e valamilyen szokatlan stressz-nek kitéve, illetve mit csinált, amikor a fejfájás elkezdődött.

    Hirdetések

    A migrén kezelése

    Vezesse saját Fejfájás naplóját!

    Töltse le és nyomtassa ki egyéni fejfájás naplóját! A napló segítségével könnyedén tudja vezetni, hogy mikor milyen fejfájás kínozta, ami nagy segítség lehet ha kivizsgálásra is magával viszi ezt a dokumentumot!
    (A naplót a Magyar Fejfájás Társaság készítette)

    Próbáljon izomlazító gyakorlatokat végezni! Az izomlazító technikák semmilyen eszközt nem igényelnek.

    Ezeket csoportos foglalkozások keretében, illetve otthon is elsajátíthatja. Egy másik lehetőség, hogy minden nap legalább fél órát szakítson olyan tevékenységekre, amelyeket megnyugtatónak talál: hallgasson zenét, kertészkedjen, fürödjön hosszan vagy olvasson.

    Aludjon eleget! Az átlagos felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége éjszakánként. Az alvás mellett is pihenjen és lazítson! Ha lehetséges, feküdjön le egy nyugodt, csendes, sötét szobában, ha érzi a fejfájás kezdetét. Ruhába csomagolt jeget is helyezhet a tarkójára, finoman nyomkodhatja a fájdalmas területeket a fején.

    Biofeedback (biológiai visszajelzés). A biofeedback különösen hatékonynak tűnik a migrénes fájdalom kezelésében. Ez a relaxációs technika egy speciális eszköz segítségével, megtanítja Önnek különböző fizikai válaszok, pl. az izomfeszülés érzékelését és szabályozását. Kérdezze meg orvosát az eszköz beszerzéséről és használatáról!

    Gyógynövények, vitaminok és ásványi anyagok

    Szabályok

    Kérdezze meg orvosa véleményét, hogy ezek a beavatkozások segíthetnek-e az Ön esetében. Ne használjon gyógynövényt, ha Ön terhes, mivel sok esetben nem elég megbízható ezen készítmények kémiai és a biológiai tisztasága, illetve hatása.

    Van némi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy bizonyos gyógynövények megelőzhetik a migrén kialakulását, illetve csökkenthetik a súlyosságát. Nagy dózisú B-2 vitamin, szintén hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Bizonyos eredmények alapján a koenzim Q-10 táplálék-kiegészítő is hatékony lehet.

    A magnézium-szulfát tabletták csökkenthetik a fejfájás gyakoriságát, bár nem minden vizsgálat támasztotta ezt alá. Úgy tűnik, a magnézium-szulfát infúzió is csökkenti a fejfájást, főleg alacsony magnézium-szintű egyéneken hatékony.

    Egyéb alternatív gyógymódok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Akupunktúra. Számos klinikai vizsgálat utal arra, hogy az akupunktúra képes csillapítani a fejfájást, de jelenleg még nem áll rendelkezésre annyi bizonyíték a hatékonyság mellett, hogy rutinszerűen javasolni lehessen ezt a módszert.

    Masszázs. Bár a masszázs kellemes módja a stressz oldásának és a feszültségtől való megszabadulásnak, a fejfájásra kifejtett jótékony hatása nem teljesen egyértelmű. Azok az emberek, akiknek fájdalmasak az izmai nyakuk, tarkójuk vagy válluk területén, masszázzsal esetleg meg tudják szüntetni a fejfájást.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Ösztrogéndominancia

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság. Milyen tünetek utalnak rá?

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: Olvasó 25
    Én is migrénes vagyok - anyámtól örököltem. nálam ez kiskorom óta szervesen összekapcsolódik azzal, hogy még a vérnyomásom is alacsony(vashiánnyal együtt, amit próbálok kezelni), Ha nem mozgok, meg kevés, vagy semennyi vizet nem iszok, akkor a fejfájásom felerősödik. Nyáron, illetve meleg és hidegfront idején szintén kicsit erősebb migrénem van. A havi ciklusom idején szintén fejfájás. Masszőr meg amúgy is jár hozzám a gerincem miatt, és akkor ha átmasszíroz, szintén egy időre elmúlik...Gyógyszert meg nemigen szedek, mert nem akarok a gyógyszerek rabja lenni. Így is csak 5 évente vagyok komolyabban beteg. Egyetlene gyszer volt napszúrásom, azóta azt kerülni próbálom, így nem sokat óhajtok napon tartózkodni. A sport meg nálam kb. szobabicikli meg házimunka területe. Néha tollaslabda, ha akad játékpartnerem. Stresszt meg próbálom kerülni ahogy tudom, mert van, hogy stressz miatt pánikrohamom alakul ki. Meg allergia területen por és gyógyszerallergia(de azt a két gyógyszert amire alerrgiás vagyok, a rájuk való allergiám miatt nem szedhetem). a por allergiát meg kontroll altt tartom.

    Írta: Vendég
    Sajnos én kb. harminc éve " együtt élek " a migrénnel, minden hónapban jelentkezett , kb. két napra teljesen munkaképtelenné téve. A fenti módszerek közül valamennyit kipróbáltam , semmilyen eredménnyel nem járt.Kb. 12 éve a Neurológiai Klinikán végépróbálva rajtam különböző gyógyszereket , felírták nekem az akkor újnak számító ZOMIG ( németországban AscoTop ) névre halgató zolmitriptán hatóanyagú migrén gyógyszert, amitől kb. 2-3 órán belül elmúlik a migrénes fejfájásom , annak minden kisérő tünetével együttl. Két három napig reggelente még visszatér, de- egy-egy szem gyógyszer elég a teljes migrén kialakulásának megakadályozására. Természetesen mindig van nálam a táskámban. Magyarországon sajnos csak 3 tablettás kiszerelelésben található,- ami sajnálatos módon nem mindig elegendő egy hónapra, de Németországban már 6-12 tablettás kiszerelés, pezsgőtabletta formátum, orr spray és injekció formában is létezik! Az ára alig tér el a magyarországon megállapított ártól, mivel csekély TB támogatás van rajta.Ennek ellenére nem egyszerű feliratni, mivel ma már háziorvos még a neurológus javasátára sem írhatja fel, csak neurológus szakorvos. Ugye nem kell ecsetelnem ez mit jelent időben. ( Németországban a háziorvos is felírhatja.) Csak feltételezni tudom, hogy aki ezt a jogszabályi előírást hozta annak még életében nem volt migrénje!!