Fájdalomcsillapítás: ezeket a készítményeket kerülje el, ha paracetamolt vesz be

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

A fájdalom és a láz csillapítására számos gyógyszer kapható a patikákban, melyek közül a paracetamolalapú változatok az egyik legismertebb csoportot képviselik. Talán ártalmatlannak tűnhet bekapni egy-egy pirulát a fejfájás vagy megfázás tüneteire, azonban ne feledje, hogy ezek a gyógyszerek is kiválthatnak mellékhatásokat vagy kölcsönhatásba léphetnek más szerekkel, például étrend-kiegészítőkkel.

A paracetamolról

A paracetamol enyhe és mérsékelten erős fájdalom (pl. fejfájás, reumatikus fájdalmak, izomfájdalom, fogfájás, menstruációs fájdalom), valamint láz csillapítására alkalmas. Emellett enyhíti a megfázás, influenza és a torokfájás tüneteit, például az orrfolyást, orrdugulást. Előnye, hogy nem károsítja a gyomor nyálkahártyáját, ellentétben más nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (pl. az acetilszalicilsavval).

Gyermekeknél és felnőtteknél is alkalmazható, 3 hónapos kortól 6 éves korig ajánlott kúpot vagy a folyékony kiszerelést választani. Károsodott máj- és vesefunkció esetén körültekintően kell eljárni az adagolás tekintetében, ezért orvosa ilyen esetben valószínűleg korlátozott, csökkentett mennyiséget fog javasolni Önnek. Alkalmazása néhány napnál hosszabb ideig nem javasolt, mert hosszú idejű szedése vagy túlzottan nagy adagok használata (> 4000 mg/nap) a máj és a vese károsodásához vezet. Mivel az alkohol is májkárosodást okozhat, így paracetamollal együtt szigorúan ellenjavallt alkoholt fogyasztani!

Mire figyeljen oda, ha paracetamolt vesz be?

Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy melyek azok a gyógynövények, ásványi anyagok vagy egyéb táplálék-kiegészítők, amelyekkel a fájdalomcsillapító kölcsönhatásba léphet, veszélyes vagy kellemetlen mellékhatásokat okozva. Alapvetően két csoportra oszthatók a paracetamollal interakcióba lépő készítmények: az egyik típus nem okoz heves reakciót, azonban paracetamol mellett korlátozni kell szedésüket, a másik viszont veszélyes hatással lehet a szervezetére, ezért ezeket semmiképp sem szabad a kúra ideje alatt fogyasztani.

A magasabb rizikójú csoportban olyan táplálék kiegészítők vannak, amelyek a paracetamollal együtt vese- vagy májműködésbeli zavarokat, bizonyos esetben akár károsodást is okozhatnak. Ezek közül kiemelendő egy gyakori étrend-kiegészítő, a vörös élesztő. Ennek használata mindenképp kerülendő! Ritkábban lehet önmagában kapni, ám közkedvelt változata, a vörös rizs szintén a veszélyt okozó élesztőgombát tartalmazza (valójában a vörös szín eléréséhez használják a vörös élesztőt). A keleti konyha gyakori alapanyaga, mindemellett népszerűségét annak köszönheti, hogy koleszterinszint csökkentő hatással rendelkezik. Mivel a koleszterin a májban termelődik, a vörös élesztő fogyasztásával megváltozik e létfontosságú szervünk működése.

Kevésbé heves reakciót idézhet elő az alábbi készítmények szedése, ám tekintve, hogy a károsodás rizikója növekszik, tanácsos a fájdalomcsillapító mellett elkerülni őket:

  • noni (gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, emésztésjavító hatása miatt kedvelt növény)
  • mámorbors (kava) (szorongásoldó, altató hatású szer)
  • A-vitamin (a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr, illetve a látás egészségének megőrzésében van szerepe)
  • kreatin (fokozott fizikai igénybevétel mellett elősegíti a test energiaszintjének növelését, valamint a testtömeg növeléséhez is hozzájárul)

A csekély mellékhatásokat okozó táplálék-kiegészítők a következők:

A paracetamol hatását fokozzák:

  • aranygyökér, ginseng (szorongásoldóként, nyugtatóként és altatóként ismert növények)
  • borsmenta, eukaliptusz (légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére – nyákoldó, antiszeptikus hatásuk miatt, emésztési gondokra - görcsoldó hatásuk miatt, fájdalomcsillapításra használják)
  • fokhagyma, bíbor kasvirág (más néven echinacea), fokhagyma (immunerősítőként ismert növények)
  • páfrányfenyő (más néven ginko biloba) (az agyi vérkeringés serkentésére, így a szellemi teljesítőképesség fenntartására és javítására használják)

A paracetamol felszívódását, így hatását csökkenthetik:

  • lenmag (ízületi panaszok megelőzésére, székrekedés megszüntetésére, valamint a káros zsírok érfalakra történő lerakódásának megelőzésére alkalmazzák)
  • lyukaslevelű orbáncfű (depresszió és szorongás tüneteinek enyhítésére, immunerősítőként használt gyógynövény)
  • pitypang (emésztőrendszeri panaszok ellen alkalmazott, népszerű gyógynövény)
  • glükozamin-szulfát (elősegíti az ízületi porcok szerkezetének és funkciójának javítását, porcerősítő)

A paracetamoltartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.