• Laktóz intolerancia

        A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.

        A téma cikkei

        5/1 Tejcukor-érzékenység: Tünetek és diagnózis
        5/2 Hasmenés és laktóz intolerancia
        5/3 Laktóz intolerancia
        5/4 Ha az egy pohár tej is túl sok
        5/5 Tejcukor-érzékeny betegek táplálkozása

        A laktóz (tejcukor) a tejben és a tejtermékekben előforduló diszacharid, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá. A szükséges enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz, ekkor a tejcukor nem emésztődik meg, nem szívódik fel, koncentrációjának megfelelően vizet szív a bélbe és tejfogyasztást követően hasmenést okoz.

        A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, tovább fokozva a haspuffadást és a hasmenést (a fruktóz és a szorbitol nagy mennyiségű fogyasztása is hasonló tüneteket produkálhat).

        A laktázszint a születés után a legmagasabb, ezután az életkor előrehaladtával - folyamatos laktózbevitel ellenére - is csökken. A betegség általában 20-40 év között jelentkezik.

         Ön tudta?
        A Föld népességének 75 százaléka laktázhiányos: az ázsiai, dél-amerikai és afrikai rassz esetén szinte biztosan számíthatunk a betegség megjelenésére. A kaukázusi népcsoportban ezzel szemben 10-15 százalék körül alakul az előfordulás.

        Férfiak és nők egyforma gyakorisággal érintettek. Érdekesség, hogy a laktázhiányos nők egy része a terhesség alatt visszaszerzi a laktózbontó képességet, ennek oka valószínűleg a lassabb bélmozgás és a megváltozott bélflóra lehet.

        Hirdetések

        Tejcukor-érzékeny betegek táplálkozása

        Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen, vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká. Tejcukor-érzékeny betegek táplálkozása>>

        Az öröklődő teljes laktáz-hiány nagyon ritka kórkép, már az anyatejes táplálás alatt panaszok jelentkeznek. Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt fellépő elsődleges laktóz intolerancia a gyermekkor után kezdődik.

        A másodlagos, vagy szerzett laktáz-hiány egy a vékonybelet (is) érintő betegség következménye, ez lehet fertőzés (gyomor-bélhurut), antibiotikum-kezelés, lisztérzékenység, Crohn-betegség, daganatok sugár és kemoterápiája, rövidbél szindróma, cukorbetegséghez társuló bélmozgászavar.

        Hogyan lehet felismerni a betegséget?

        Abban az esetben gondoljon laktóz-intoleranciára, ha tej vagy tejtermék fogyasztását követően jelentkező laza, hasmenéses széklet, puffadás, gyakori teltségérzet, hasi fájdalom és hányinger figyelhető meg.

        Hogyan különíthető el más betegségektől?

        Irritábilis bél szindróma. A tejcukor-érzékenységhez hasonló panaszokat okozhat az irritábilis bél szindróma, ezért a két betegség könnyen összetéveszthető, ugyanakkor egy betegnek lehet egy időben mindkét betegsége. A tej elhagyása az étrendből segíthet a diagnózisban.
        Allergia. Gyakran összetévesztik a laktóz intoleranciát a tehéntejfehérje (laktalbumin) allergiával. Ez utóbbi, sokkal ritkább kórképnél minimális tejbevitel is tüneteket vált ki, melyek a következők: kiütések, hasmenés vagy székrekedés valamint véres széklet. Laktóz intolerancia esetén a tejbevitel és a panaszok jelentkezése arányos, kis mennyiség esetén nincsenek komoly tünetek.

        A betegség diagnosztizálására funkcionális tesztek használhatók, ezek a következők:

        • laktóz-tolerancia teszt (laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor emelkedésének mértékét)
        • tej-tolerancia teszt (a fentihez hasonló, csak nem tiszta laktózt, hanem tejet iszik a beteg)
        • hidrogén-kilégzési teszt: Jelenleg ez a választandó diagnosztikus eljárás. A páciens laktózt tartalmazó tesztitalt fogyaszt el. Három órán át félóránként a kilélegzett levegőmintákban mérik a hidrogén-koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm koncentrációnövekedés laktáz hiányra utal.
        • laktózmentes étrend: a panaszok megszűnése a tejtermékek elhagyását követően, majd a panaszok kiújulása az ismételt laktózfogyasztás hatására a laktázhiány alapos gyanúját veti fel.

        A funkcionális tesztek alapján az elsődleges és másodlagos laktáz-deficiencia nem különíthető el. Képalkotó, tenyésztéses és endoszkópos vizsgálatok akkor jönnek szóba, ha másodlagos laktóz intolerancia gyanúja merül fel.

        Mi a teendő tejcukor-érzékenység esetén?

        A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése. Ekkor a betegeknek más módon kell gondoskodniuk a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin), niacin, folsav, B1-vitamin, fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint cink beviteléről.

        Fontos tudni
        Számos gyógyszer vivőanyagaként laktózt használnak, emellett salátaöntetek, instant levesek,  margarinok, löncshúsok, forró csokoládék, instant kávék, krémsajtok, tejszínporok, mesterséges édesítőszerek is tartalmazhatnak tejcukrot.

        A laktózmentes, vagy prehidrolizált tejek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-alapú tejtermékeket a laktóz intolerancia enyhébb formájában szenvedők jól tolerálják.

        A másik lehetőség a tejtermékek fogyasztása előtt laktáztabletták szedése, ha ez megfelelő dózisban történik.

        A kezelőorvos feladata a másodlagos laktáz-deficiencia kizárása, mert ezekben az esetekben csak a háttérben meghúzódó betegség felismerése és kezelése vezethet gyógyuláshoz.

        (Dr. Plósz János, gastroenterológus)

        5/2 Hasmenés és laktóz intolerancia | 5/3 | 5/4 Ha az egy pohár tej is túl sok

         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Terhességi epepangás

        Dr. Lesznyák Judit

        A májsejtek által termelt epesavak szintje felszaporodik. Mi lehet az oka?

        Az óraátállítás hatásai

        B. M., szakfordító

        Felmérések bizonyítják, hogy az óraátállítás fizikális és pszichés stresszt okoz.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem...

        Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

        Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket...

        Ha az egy pohár tej is túl sok

        A tejcukor-érzékenyek számát közel másfél millióra becsülik hazánkban a szakemberek, tízezernél több ember vizsgálata alapján. Az...

        A tej: 10 kérdés, amelyekre itt a válasz!

        Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy...

        A vékonybélrák és tünetei

        A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (adenocarcinoma, lymphomák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú...

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.