Az extrém hideg egészségkárosító hatása

ÁNTSZ
megjelent:

A hőmérséklet és a halálozás összefüggése télen is kimutatható, bár nyáron sokkal szorosabb. A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az összes halálok miatti halálozás általában is magasabb a téli hónapokban, mint nyáron.

Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki.

Egy nemzetközi vizsgálat során összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelynek oka – úgy tűnik – inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg. Mindezek mellett különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál megelőzésére.

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok.

Csuklótörés

A csuklótörés az egyik leggyakrabban előforduló csonttörés. Többnyire trauma, baleset miatt következik be csuklótörés, mikor hirtelen esés kapcsán, a teljes test súlya a csuklóra nehezedik. A csuklótörés kezelése függ a törés súlyosságától, valamint meghatározza a beteg életkora. A csuklótörés és kezelése

Az ilyen időszakokban – ha az utak havasak és/vagy jegesek – megnő a töréssel járó balesetek száma. Budapesti vizsgálati eredmények szerint több mint 5 százalékkal is emelkedhet ez a kockázat a rendkívül hidegben, vagyis mínusz 3,9°C alatti átlaghőmérsékletű napokon.

Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenza járványok okozzák. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 15 oC alatti hőmérsékleten tartózkodunk – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetében jelent kiemelt kockázatot.

Az egészségügy jellemző feladatai extrém téli időjárási körülmények esetén

  • Az egészségügyi ellátó rendszer működésében keletkezett zavarok jelzése, és azok megoldásának kérése (kórházak, rendelőintézetek megközelíthetősége, dolgozók eljutása az intézményekbe, stb.).
  • Az esetlegesen elzárt települések egészségügyi ellátásának fenntartása (például háziorvosi ellátás igénybe vehetősége, gyógyszerellátás, dialízises betegek, szülő nők eljuttatása az ellátó helyre).
  • Hóakadály miatt elakadt gépjárművek utasainak helyszíni-, illetve ideiglenes szálláson történő ellátása (fagysérülések, kihűlés, krónikus betegek).
  • Lakossági tanácsadás.

A téli felkészülés kormányzati szinten koordinált intézkedéssorozata lehetővé teszi, hogy a hideg elleni védekezésben érintett szervezetek összehangolt munkájával a felsorolt feladatokat a lehető leggyorsabban és hatékonyan végrehajtsák, ezzel biztosítva az egészségügyi ellátórendszer folyamatos működését.

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

A vérplazmavétel
A vérplazmavétel

Miben különbözik a plazmaferezis a véradástól?

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.