• A túl magas D-vitamin szint ártalmas is lehet

    Szerző:
    WEBBeteg

    A túl sok és a túl kevés D-vitamin is csontritkulást okozhat az idős hölgyeknél, állítja egy új tanulmány.

    Amerikai kutatók több ezer 69 éves és annál idősebb nő D-vitamin szintjét, ezzel együtt pedig csonttöréses eseteik gyakoriságát vizsgálták. A legkevésbé törékenynek azok bizonyultak, akik szervezetében a vitamin 20 és 29,9 nanogramm/ml mértékben volt megtalálható. Akinek ennél több vagy kevesebb volt, nagyobb eséllyel esett áldozatul ilyen baleseteknek.

    Hirdetések

    A D-vitamin hiány és a csontritkulás megszokott idősebb korban. Sok szakértő javasolja, hogy figyeljünk rá, és felírják a vitamint azoknak, akik szervezetében kevesebb mint 30 ng/ml található belőle. Az új kutatási eredmények azonban megkérdőjelezik ennek a gyakorlatnak a létjogosultságát.  „Egyre népszerűbb a D-vitaminpótlás, ennek hatása az egyén szervezetére azonban még bizonytalan” – nyilatkozta Dr. Kristine Ensrud, a kutatás vezetője, a Minnesota Egyetem munkatársa. A vitaminkészítményeket gyártó cégek által is támogatott amerikai D-vitamin Tanács szerint minimum 50 ng/ml-re van szüksége a szervezetünknek az anyagból.

    A magas D- vitaminszint hatásai még további vizsgálatokat igényelnek 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ensrud azonban azt mondja: „Kutatásainkban nem úgy találtuk, hogy a magasabb vitaminszint csökkentette volna a betegségek, a csonttörés vagy a halál kockázatát. Sőt, minél több volt belőle a vizsgált személyek szervezetében, annál törékenyebbek voltak.” „Eredményeink azt mutatják, hogy körültekintően kell eljárni, mielőtt bárkinek D-vitaminpótlást ajánlanánk. Meg kell vizsgálni ennek az egészségre gyakorolt hatását, és azt is, hogy milyen szerepe van a csonttörések gyakoriságában” – tette hozzá Ensrund.

    A kutatásról szóló tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című lapban jelent meg.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA