Stroke - Mégsem segít a B-vitamin?

WEBBeteg
megjelent:

A szélütésen (stroke) átesett betegek a homocisztein szint csökkentésére B-vitamint kapnak, azonban ausztrál kutatók kétségbe vonják, hogy az eljárásnak előnyös hatása lenne a második stroke és a szívinfarktus kialakulásának csökkentésében.

A homocisztein egy aminosav, melynek magas vérszintje korábbi kutatások szerint növeli a stroke és a szívinfarktus kockázatának kialakulását.

A B-vitamint pontosan a homocisztein csökkentése céljából alkalmazzák, azonban kedvező hatása nem egyértelmű. Ismert, hogy a stroke, illetve az átmeneti keringészavar (tranziens ischaemias attack = TIA) során a B-vitamin placebóval szemben hatásosabban előzi meg a súlyos érelváltozást, azonban Dr. Graeme J. Hankey és a Perth-i Királyi Kórház munkatársai szerint a második stroke megelőzése szempontjából nem jelent előnyt.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

A Lancet Neurology egyik számában megjelent tanulmány során a folsav, a B6- és a B12-vitamin kombinációs hatását vizsgálták stroke-os, vagy TIÁ-s betegeken.

A vizsgálatban 8164 beteg vett részt, akik véletlenszerűen kerültek a B-vitaminos, vagy a placebó csoportba. 3,4 éves átlagos követési periódust követően a vitaminok nem bizonyultak a placebónál hatásosabbnak: a placebós csoport 17 százaléka, míg a vitaminosak 15 százaléka esetén lépett fel második stroke, szívinfarktus, illetve halál, annak ellenére, hogy a B-vitamin sikeresen csökkentette a homocisztein szintet.

A stroke rizikófaktorairól
A B1-vitamin a B-vitaminok családjába tartozik, melyek közös jellemzője, hogy létfontosságú enzimek működéséhez szükségesek, melyek a sejtek anyagcseréjében vesznek részt. A B1-vitamin vízoldékony, vagyis a szervezet nem tudja nagy mennyiségben elraktározni, pótlására emiatt folyamatosan szükség van. Amit a B1-vitaminról tudni kell>>

Ennek ellenére Dr. Hankey nem biztos benne, hogy a B-vitamin-terápia tényleg nem működik, elképzelhetőnek tartja, hogy csak túl alacsony volt az esetszám, vagy túl rövid periódust vizsgáltak.

Mindenesetre mielőtt megkongatnák a vészharangot a vitaminok felett, érdemes lenne újabb elemzéseket végezni, melyre alkalmat nyújt három folyamatban lévő klinikai vizsgálat is.

Korábbi vizsgálatok szerint a homocisztein-csökkentő terápia korábban stroke-on átesett betegek esetén nem bizonyult hatásosnak a koszorúér-betegségek, vagy a veseelégtelenség gátlásának szempontjából sem.

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.