A PSA-teszt valóban csökkenti a prosztatarák okozta halálozást

Medipress
megjelent:

A prosztataspecifikus antigén szintjét elemző vérvizsgálat hasznosságával kapcsolatos vita folytatásaként svéd szakértők kijelentették, hogy kutatásuk alapján a szűrővizsgálat majdnem felével csökkenti a betegség okozta halálozást.

Az orvostársadalmat már évek óta megosztja az a kérdés, hogy a PSA-teszt valóban életeket ment, vagy csupán túldiagnosztizáláshoz vezet (ami túlkezelést von maga után).

Az Amerikai Rák Társaság nemrég módosított irányelvei szerint a prosztatarák átlagos kockázatának kitett férfiaknak 50 éves kortól érdemes kikérniük orvosuk tanácsát a PSA-teszttel kapcsolatban.

A betegség magas kockázatának kitett férfiaknak (a feketék és azok a férfiak, akiknek apja, fivére vagy fia 65 éves kor előtt prosztatarákban szenvedett) már 45 éves korban fontolóra kell venniük a szűrővizsgálat elvégzését. „Mivel a prosztatarák lassan fejlődik, a prosztatarák tüneteit nem mutató férfiaknak, akiknek 10 évnél rövidebb a várható élettartamuk, nem érdemes felajánlani a tesztet, mert valószínűleg nem válik a javukra” – írja honlapján a társaság. Az ellentmondásosság azonban nem korlátozódik az Egyesült Államokra.

A The Lancet Oncology június 30-i számában közzétett tanulmány vezetője, Dr. Jonas Hugosson, a Göteborgi Egyetem urológus professzora szerint Európában vonakodnak attól, hogy minden férfinak ajánlják a PSA-tesztet, mert a szakemberek úgy érzik, nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel. A professzor azonban az új, 14 éves kutatás után etikailag nehéznek tartaná, ha legalább nem tájékoztatnának minden 50 éven felüli férfit a PSA-szint mérésről és lehetőségeiről. Hugosson bevallotta, hogy ő személy szerint azt javasolja a barátainak, hogy ellenőriztessék PSA szintjüket.

A 14 éves lekövetést alkalmazó vizsgálat során az derült ki, hogy a szűrésen átesett férfiak körében a prosztatarák okozta halálozás 44 százalékkal csökkent a szűrésen nem részt vevő alanyokhoz képest. Ráadásul a PSA-teszt csoportba tartozó férfiakban nagyobb valószínűséggel mutatták ki a daganatot korai stádiumában. A túldiagnosztizálás kockázata a korábban véltnél alacsonyabb, mivel csupán 12 férfin kell elvégezni a tesztet ahhoz, hogy egy életet meg lehessen menteni.

Igaz azonban az is, hogy mivel legalább 10 évre van szükség ahhoz, hogy a PSA-teszt eredményesnek bizonyuljon, továbbra is kérdéses, hogy érdemes-e a tesztet elvégezni 70 éven felüliek esetében.

(Medipress)

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.