• Idősellátás - nemcsak szociális otthonban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem minden család engedheti meg magának, hogy valamelyik szülő, közeli hozzátartozó gondozásához valaki kiessen a munkából. De megoldást mindenképpen találni kell. Ellátási lehetőségek, amelyek az időseknek, magatehetetleneknek járnak. De ki, mikor és mire jogosult?

    A közhiedelemmel ellentétben nem csak a „szociális otthonok” jelenthetnek segítséget az időseket, betegeket gondozóknak. A választék tekintélyes: egészen az ebéd házhoz szállításától a 24 órás felügyeletet biztosító otthonokig.

    Hirdetések

    Viszonylag gyakori, hogy valamelyik idős családtag egyszer csak nem tudja magát ellátni betegség vagy egyszerűen a kora miatt. Ehhez nem feltétlenül kell otthonba költözni, ez függ az illető állapotától, a helyi lehetőségektől, a család anyagi lehetőségeitől. Saját, akár 24 órás ápolónőt lehet fogadni, az ár megállapodás kérdése.

     Házi segítségnyújtás


    A gyakorlatban sokszor összekapcsolódik az ebédszállítással. A segítő maximum napi 4 órát dolgozik, a háztartás rendbetételében, fürdetésben, takarításban, a ruhák rendben tartásában. Alapvető gondozási, ellátási feladatokat lehet igénybe venni.

    Ebéd házhozszállítás

    Azok vehetik igénybe, akik testi fogyatékosságuk, koruk, állapotuk miatt nem képesek naponta legalább egyszeri meleg ételt biztosítani maguknak.

    A jogosultsági feltételek részletes szabályait a lakóhely szerinti települési önkormányzat rendeletben határozza meg, de e feltételek között nem szerepelhet a jövedelmi helyzet.

    Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

    Mennyibe kerül?


    A térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosultnak a
    házastársa, élettársa, egyenesági rokona, örökbe fogadott gyermeke, örökbe fogadó szülője,
    köteles kifizetni. A havi térítési díj nem lehet több az ellátott havi jövedelmének 80 százalékánál.
    Ma már számos magánotthon is működik, itt a térítés és a feltételek is változóak. Ezekről az adott intézményben lehet tájékozódni.

    Azoknak jár, akik 65 év felettiek, és egyedülállóak, illetve ketten vannak egy háztartásban, de egészségi állapotuk indokolja a jelzőrendszer használatát.

    Itt éjjel-nappal készenlétben álló diszpécserközpont fogadja az esetleges segítségkérő jelzést, egy gondozó pedig 30 percen belül a segítséget igénylő lakásán van.

    Igényelni a szolgáltatást nyújtó intézménynél kell. Fontos,hogy nem csak a rászorult jelezheti az igényt. A szolgáltatás igénybevételére vonatkozó jelzés érkezhet a hozzátartozóktól, szomszédtól, illetve a háziorvostól telefonon vagy személyesen.

    A jelzést követően előzetes megbeszélés után, de legkésőbb 48 órán belül az intézmény szociális segítői felkeresik a kérelmezőt a lakásán.

    Ápolási díj

    Ilyenkor a család egyik tagja is vállalhatja a gondozását, gondozási díjat kap ezért. Az alábbi jogcímeken vehető igénybe:

    • állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti személy ápolása;
    • a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozása, ápolása;
    • a 18. évét betöltött tartósan beteg személy ápolása, gondozása.

    Feltételei: csak hozzátartozó kaphatja. Összege jelenleg 22.768 forinttól 37.050 forintig terjed. A helyi önkormányzatnál igényelhető.

    Idősek otthona

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ápolandó személy úgy is dönthet, hogy idősek otthonába költözik. Itt azok kaphatnak ellátást, akik a nyugdíjkorhatárt elérték és fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem, de napi 4 óránál több gondozást igényelnek.

    Azt is ide veszik fel, aki 18. évét betöltötte, de betegsége miatt nem tud magáról gondoskodni. Kizáró ok, ha valaki pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenved, annak más intézmény nyújt ellátást.

    Mindkét ellátotti kör esetén a gondozottal együtt (akkor is, ha ő maga nem szorul rá) felvehető az idősek otthonába az a házastárs, élettárs, testér, illetve a fogyatékos személy közeli hozzátartozója is, aki az ellátás igénylésekor már legalább egy éve együtt élt a gondozottal.

    (Akinek kezelőorvosa által meghatározott alapbetegsége például időskori leépülés, csak abban az esetben lehet felvenni a pszichiátriai betegek otthonába, ha az intézmény ezen alapbetegségével összefüggésben is tud számára szolgáltatást nyújtani.)

    Fontos tudni, hogy a személyes gondoskodás keretébe tartozó ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátások igénybevétele mindig önkéntes. Az intézményi elhelyezést csak az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmezheti, indítványozhatja.

    A kérelmet az adott létesítményben rendszeresített formanyomtatványon, az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó) 

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

    Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

    Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

    Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

    Időskori táplálkozás

    Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

    Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

    Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk.

    Táplálkozási tanácsok időseknek

    Mire kell odafigyelni ebben a korcsoportban a táplálkozást illetően?

    Rendetlen szív - Idősebb korban sem természetes

    Idősebbek gyakran természetesnek tekintik, ha be-bedobban, kihagy a szívverésük vagy mellkasi fájdalmat tapasztalnak. Holott Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint csak a kivizsgálás döntheti el, nincs-e szívritmuszavar a tünetek hátterében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA